tiistai 21. huhtikuuta 2015

INKIVÄÄRI

Inkivääri
Inkiväärissä on paljon fenoleja ja sillä on erittäin korkea antioksidanttisuusarvo. Inkivääri sisältää kaliumia ja se onkin hyvää rohtoa sydämelle ja verenkiertoelimistölle. Sen sisältämät öljyhartsit ovat pieninä annoksina sydämen toimintaa hidastavia, mutta suurina annoksina sydäntä virkistäviä ja veritulppia ehkäiseviä (ehkäisevät verihiutaleiden kokkaroitumista). Inkivääri sisältää tärkkelystä jopa 50 %, proteiinia ja B3 ja - A- vitamiinia.

Inkivääri parantaa ääreisverenkiertoaalentaa verenpainetta ja sen öljyhartsit alentavat kolesterolia ja triglyseriditasoja ja ne saattavat vähentää jo syntyneitä ateroskleroottisia laattoja verisuonistossa. Lisäksi ne kohottavat HDL- tasoa.
Inkiväärillä voi lääkitä ilmavaivoja, ruoansulatusvaivoja ja vatsaflunssaa. Se edistää syljen ja ruoansulatusnesteiden ja sapen eritystä, joten sillä on edullinen vaikutus myös ruokahaluun ja ruoansulatukseen. Inkivääri myös laihduttaa, sillä gingeroli ja shagaoli nopeuttavat aineenvaihduntaa ja auttavat polttamaan rasvaa. Inkiväärin vaikuttavat aineet estävät mahakatarria, mahahaavaa ja helikobakteeria. Se on desinfioivaa, pineeliöitä torjuvaa, hiostavaa, kuumetta alentavaa ja limaa irroittavaa, sekä lisäksi se lievittää vilustumista, kurkkukipua, poskiontelo- ja keuhkoputkentulehdusta. Inkivääri on elimistöä lämmittävää, vahvistavaa ja piristävää. Lisäksi se torjuu osteoporoosia ja auttaa migreeniin sen alkuvaiheessa otettuna, varsinkin kypsentämätön inkivääri ateroiden yhteydessä harventaa migreenin esiintymistä.

Inkivääri on myös tehokas pahoinvoinnin ja huimauksen estäjä:

Pahoinvoinnin estoon otetaan jauhettua juurakkoa kerta- annoksena 1- 2 g 30 minuuttia ennen matkaa tai 0,5g 2-4 kertaa päivässä.
Aamupahoinvointiin inkivääri tuo helpotusta noin neljässä päivässä.

Inkivääriteehen tarvitset noin 1- 2 cm palan inkivääriä joko kokonaisena tai raastettuna. Hauduta noin 15 minuuttia miedolla lämmöllä, mausta tarvittaessa hunajalla tai sitruunalla ja nauti.

Nykyisin länsimaissa inkivääri on suosittua kapseleina ja voideltuna reumaattisiin niveltulehduksiin, lihaskipuihin ja nivelrikkoon.

VAROITUKSIA:

Normaaleina annoksina otettuna ei ole terveydelle haittaa. Suuret annokset voivat lamauttaa keskushermostoa ja aiheuttaa sydämen rytmihäiriöitä. Inkivääri voi sekoittaa sydän-, sokeritauti- tai verenohennuslääkitystä, samoin kuin lisätä väliaikaisesti verenvuotoja. Myöskään sappikivivaivaisille ei inkivääri sovi.
Raskauden aikana toiset suosittelevat inkivääriä raskaudenaikaisen pahoinvointiin, toiset taas kieltävät sen käytön kokonaan raskauden aikana.
Tyhjään mahaan saa inkivääriä  ottaa vain alle 6g, koska se voi vahingoittaa mahan limakalvoja ja johtaa mahahaavaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti