tiistai 21. huhtikuuta 2015

KAMOMILLASAUNIO

KamomillasaunioPihasaunio
Kamomillasaunio sisältää mm. haihtuvia öljyjä (kuten kamatsuleeniä, alfa- bisabololia), flavoniglykosideja, kumariineja, salisyylihappo ja lima- aineita.

Pihasauniota voi käyttää kamomillasaunion tapaan.

Kamomillasauniotee tai uute rauhoittaa ja poistaa huomionkipeyttä. Iltateenä tai -uutteena yrtti antaa yliväsyneellekin rauhan ja auttaa pääsemään rauhalliseen uneen. Kamomillateetä voi antaa myös lapselle rauhoittumiseen ja myös koliikin hoidossa se on ollut korvaamaton apu.

Yrtti rauhoittaa vatsaa, se poistaa lieviä ruoansulatuskipuja ja auttaa hermostuneisuudesta johtuviin ruoansulatusongelmiin. Se tuo apua myös ripuliin, ilmavaivoihin ja onpa sitä käytetty myös vatsahaavaankin.
Kamomillasaunioteetä kannattaa ottaa myös ripulin jälkeiseen toipumiseen tai stresiin tuomaan oksenteluun.

Kokeile kamomillasaunioteetä lieviin kuukautiskipuihin ja ota käytä vaivojen hoidossa lisäksi myös magneesiumia ja B- vitamiinia.

Kuuma kamomillasauniotee on hyvä apu myös yskään, flunssaan, ontelotulehduksiin, kurkkukipuun ja ientulehduksiin. Teellä voit myös kurlata tai voit hengitellä teen höyryjä pitämällä pyyheliinaa höyryhengityksen aikana pään päällä.

Jos olet kokenut traumasta aiheutuvia psyykkisiä ongelmia, voit muun hoidon ohessa kokeilla nauttia 3- 6 kupillista vahvaa kamomillasaunioteetä päivässä muutaman kuukauden ajan tai kunnes pystyt taas rentoutumaan ja elämään normaalielämää. Tai jos olet lopettamassa psyykenlääkettä ja sen lopettaminen aiheuttaa ongelmia, niin kokeile tähän juoda kahdeksan kupillista kamomillasaunioteetä päivässä muutamien päivien ajan.

Ulkoisesti kamomillasauniota voi käyttää ihonhoidossa, pikkuhaavoihin, punertaviin, kutiaviin tai ärtyneisiin ihottumiin, auringonpolttamalle iholle ja peräpukamiin. Säännöllisesti käytettynä se tuo helpotusta myös ruusufinnin hoidossa. Höyrytettynä tai käyttämällä haaleita kamomillasauniokääreitä se tuo apua myös näppyläiseen akneen.

Siitä voi olla apua myös nivelkivussa, hermostoperäisissä kivuissa ja jopa korvasäryssäkin. Tee kamomillasauniosta pussi ja hoida sillä tulehtunutta korvaa tai kolottavalle kohdalle.

Vahva kamomillasauniotee käy mainiosti vaaleiden hiusten huuhdevedeksi, mutta muista ensin tee siivilöidä, sillä muutoin saat harjata yrttiä hiuksistasi ainakin viikon.

Kamomillasaunioteepussit käyvät hoidoksi lieviin silmätulehduksiin silmäluomille. Varo, ettei pussi kosketa silmämunaa!

Kylpynä kamomillasaunio rentouttaa ja auttaa erilaisissa tulehtuneissa tai kutiavissa ihottumissa ja lisäksi se nopeuttaa haavojen paranemista.

Yrttiöljy rentouttaa, kosteuttaa tai käytä sitä vaikka hierontaan.


KAMOMILLASAUNIOTEE:

1- 2 tl kuivattua tai tuoretta kamomillasauniota
2 dl kiehuvaa vettä

Kaada vesi yrttien päälle ja anna hautua 5- 10 minuuttia, jonka jälkeen siivilöi.

Nauti kulauksittain lämpimänä kuukautisvaivoihin, vatsavaivoihin, ruoan jälkeen ilmavaivoihin, akneen tai ruusufinniin. Suositellaan käytettävän kuurina muutaman kuukauden ajan 3 kertaa päivässä.
Kurkkukipuun ja ientulehdukseen tee vahvempaa teetä, kurlaa.

Tätä ohjetta voit myös hyödyntää käärehoitoon tai huuhteluvetenä erilaisiin iho- ongelmiin, kolotuksiin ja pikkuhaavoihin. Muistathan antaa teen ensin jäähtyä, ettei se ole liian polttavaa.


KAMOMILLASAUNIOTEE VAUVOILLE:

1 tl kamomillasaunioteetä
1 dl lämmintä vettä

Sekoita keskenään ja anna teelusikallinen vauvalle koliikkiin.


KAMOMILLASAUNIOELIKSIIRI:

tuoretta kamomillasainiota
hedelmäviinaa
juoksevaa hunajaa

Täytä puhdas lasipurkki tuoreilla yrteillä ja lisää kolmasosaan asti juoksevaan hunajaa. Täytä tämän jälkeen purkki piripintaan asti hedelmäviinalla. Anna tekeytyä 4- 6 viikkoa, jonka jälkeen siivilöi ja nauti.


ALKOHOLIUUTE KAMOMILLASAUNIOSTA:

Tuoreesta yrtistä:

100 g tuoretta kamomillasauniota
2 dl alkoholia (80%)
Nimilappuun:"Kamomillasaunio, 1:2 80 %, päivämäärä"

Kuivatusta yrtistä:

100 g kuivattua kamomillasauniota
5 dl alkoholia (60%)
Nimilappuun:"Kuivattu kamomillasaunio, 1:5 60 %, päivämäärä"

Kaada yrttiaines puhtaaseen, tiiviiseen lasipurkkiin, peitä alkoholilla, sulje kansi. Anna tekeytyä 2- 4 viikkoa, jonka jälkeen siivilöi, pullota ja lisää nimilappu.

Annos on 15- 30 tippaa 3 kertaa päivässä.


KAMOMILLAKÄÄRE:

kourallinen kuivattua kamomillasauniota tai kaksi kourallista tuoretta
1 l kiehuvaa vettä

Hienonna yrtit ja kaada kiehuva vesi niiden päälle. Anna hautua 15 minuuttia, siivilöi ja jäähdytä. Kastele pyyhe tai rätti nesteeseen ja purista ylimääräiset nesteet pois. Laita kostea ja kuuma pyyhe kipeään kohtaan ja anna olla paikoillaan 30- 40 minuuttia.


KAMOMILLASAUNIOKYLPY:

2 l kiehuvaa vettä
tuoretta tai kuivattua kamomillasauniota

Tuore yrtti: peitä yrtit vedellä

Kuivattu yrtti: laita yrtit kattilaan ja lisää kolme kertaa yrttiaineksen tilavuuden verran vettä. Kiehauta ja anna hautua 15 minuuttia, siivilöi ja kaada kylpyveteen. Lisää kylmää vettä, kunnes lämpötila on sinulle sopiva. Istu alas kylpyyn ja nauti.


HÖYRYHENGITYS:

2- 3 rkl kamomillasauniota
3 dl kiehuvaa vettä

Kaada yrtit syvälle astiaan, lisää kiehuva vesi. Ota iso pyyhe ja peitä sillä pääsi siten, että astia ja sen höyryt jäävät pyyhkeen tekemän teltan sisälle. Hengitä höyryä noin 10 minuuttia.
Tämä auttaa nuhaan, yskään, kurkkukipuun ja ontelotulehduksiin.


KAMOMILLASAUNIOÖLJY JA- VOIDE:

Ensin tehdään tuoreesta tai kuivatusta yrtistä yrttiöljyä ja sen jälkeen yrttiöljystä yrttivoidetta.

Yrttiöljyn perusohje:

1/2 l öljyä
tuoretta tai kuivattua yrttiä

Laske vettä kattilaan. Laita teräskulho vesihauteeksi kattilan ylle siten, ettei kulho kosketa kattilaa laittamalla väliin esim. kolme syömäpuikkoa. Kaada öljy kulhoon.

Leikkaa yrtit 2-3 cm:n paloiksi ja lisää niitä öljyyn niin paljon kuin saat mahtumaan. Älä kuitenkaan laita niin paljon, että yrttiä jää öljyn pinnan yläpuolelle, äläkä niin vähän, että öljyyn jää tyhjää tilaa.

Anna veden kiehahtaa, jonka jälkeen se saa höyrystyä ykkösellä tai kakkosella. Lisää kattilaan tarvittaessa vettä, jos se näyttää sieltä loppuvan.

Anna öljyn olla vesihauteessa 1,5- 2 tuntia.

Ota kattila levyn päältä kulhoineen pois ja anna öljyn jäähtyä noin 30 minuuttia.
Pyyhi tämän jälkeen kulhon ulkopuoli tarkkaan reunoja myöten ja siivilöi.

Kuivattu yrtti: Pullota, lisää nimilappu:" Kuivattu kamomillasaunio oliiviöljyssä, päivämäärä"

Tuore yrtti: Anna veden erottua öljystä ja kaada yrttiöljy puhtaaseen purkkiin ja anna seisoa rauhassa 4- 7 päivää - eli niin kauan kun öljy kirkastuu. Kaada varovasti öljyt pohjasakan päältä, pullota ja lisää nimilappu:"Tuore kamomillasaunioöljy, seesamiöljyssä, päivämäärä".

Yrttivoiteen perusohje:

4 dl yrttiöljyä
55 g mehiläisvahaa 

Lämmitä yrttiöljy sekä muutaman sentin kaistaleiksi revitty mehiläisvahalevy vesihauteessa.

Anna vesihauteen veden kiehua täysillä (muuten mehiläisvaha ei sula). Hämmennä seosta varoen, koska liian reipas hämmentäminen jäähdyttää seoksen.

Kun vaha on täysin sulanut öljyyn on voide valmis. Pyyhi kulhon alapuoli ja varsinkin sen reunat ja kaada voide varovasti pieniin puhtaisiin lasipurkkeihin.
Sulje kannet ja laita nimilappu vasta sitten, kun voide on jäähtynyt ja jähmettynyt

Käytä öljyä ja voidetta iho- ongelmiin, pieniin haavoihin ja nivelvaivoihin.


KAMOMILLASAUNIOPUSSI:

100 g kuivattua kamomillasauniota
puuvillainen pussi

Täytä pussi kamomillasauniolla ja lämmitä tämän jälkeen sitä patterin päällä tai uunissa 40- 50 asteessa. Laita pussi kipeään kohtaan. 


VAHVA KAMOMILLASAUNIOTEE HIUKSILLE:

3 tl kuivattua kamomillasauniota
2,5 dl kylmää vettä

Laita vesi ja yrtit kattilaan, kiehauta ja anna tämän poreilla 10 minuuttia. Anna jäähtyä, siivilöi ja käytä vaaleisiin hiuksiin.


VAROITUKSIA:

Jos olet yliherkkä pujolle tai siankärsämölle, voi kamomillasaunio aiheuttaa sinulle allergisia oireita. Älä käytä tällöin kamomillasauniota!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti