tiistai 21. huhtikuuta 2015

KATAJA

Kataja
Kataja sisältää mm. haihtuvia öljyjä, hartsia, hiilihydraattia, karvasaineita ja parkkiaineita.

Kerää katajan sinisiä marjoja syksyllä. Oksien latvoja käytetään yleensä tuoreeltaan, mutta niitä voi myös kuivata.

Laita siniset katajanmarjat kuivumaan, joko huoneenlämpöön tai kuivuriin alle 30 asteeseen lämpötilaan. Marjat saavat kuivua kolme kertaa muita yrttejä kauemmin niiden hartsipitoisuutensa vuoksi.

Katajanmarja sellaisenaan pureskeltuna on hyvin karvaan makuinen, mutta se vahvistaa sekä ruoansulatusta että ruokahalua.

Kuumaa katajanmarjateetä kannattaa juoda yskään, mutta jollei ole yskää, se lisää virtsaneritystä ja auttaa lieventämään virtsatietulehdusta. Teestä voi olla apua myös kihdissä, sillä se lisää virtsahapon poistamista elimistöstä.

Katajanmarjasiirappi on erittäin hyvä yskänhoidossa sekä vilustumisissa.

Käytä katajanmarjoja ulkoisesti mm. lihas- ja nivelkipuun.


KATAJANMARJATEE:

1 tl murskattuja katajanmarjoja
1 dl kiehuvaa vettä

Kaada vesi marjojen päälle ja anna hautua 10 minuuttia. Siivilöi ja nauti kulauksittain.
Juo 1- 2 kupillista päivässä.


ALKOHOLIUUTE KATAJANMARJASTA:

Tuoreista marjoista :

100 g tuoreita marjoja
2 dl alkoholia (80%)
Nimilappuun:" Kataja, 1:2 80 %, päivämäärä"

Kuivatusta marjoista:

100 g kuivattuja marjoja

5 dl alkoholia (60%)
Nimilappuun:" Kataja, 1:5 60 %, päivämäärä"

Murskaa marjat ja kaada ne puhtaaseen, tiiviiseen lasipurkkiin ja peitä alkoholilla. Sulje purkki. Anna olla 2- 4 viikkoa, jonka jälkeen siivilöi, pullota ja lisää nimilappu.

Annos 20- 40 tippaa 1- 3 kertaa päivässä.

Älä käytä katajanmarjatippoja jatkuvasti.

Ulkoisesti uutteesta on apua nivel- ja lihaskivuissa. Hiero sellaisenaan kipeään niveleen tai tee siitä kääre:



KÄÄRE KATAJANMARJAUUTTEESTA:


1/2 dl katajanmarjauutetta

1/2 dl vettä

Sekoita keskenään ja kastele pyyhe tai rätti nesteeseen. Purista ylimääräinen neste pois ja laita kostea pyyhe kipeälle nivelelle. Anna kääreen olla paikoillaan 30- 40 minuuttia. 



KATAJAVIINA:


20 g kuivattuja katajanmarjoja

5 dl pöytäviinaa

Kaada marjat lasipurkkiin ja lisää viina. Anna olla viikon ajan ravistamalla seosta silloin tällöin. Siivilöi kahvisuodattimen läpi ja ota lasillinen ruokaryyppynä ta ikäytä ulkoisesti iskiakseen tai nivelkipuun.



KATAJANMARJASIIRAPPI:

1 l vettä

3 dl murkattuja tuoreita katajanmarjoja tai
15- 20 g kuivattuja, murskattuja marjoja
425 g sokeria

Kaada marjat ja vesi pieneen kattilaan, kiehauta ja anna kiehua pienellä lämmöllä 10- 15 minuuttia. Siivilöi marjat pois.
Jos haluat vahvempaa siirappia, lisää uusia marjoja samaan nesteeseen, kiehauta ja anna kiehua 10- 15 minuuttia. 
Siivilöi. Kaada 2 dl nesteestä takaisin kattilaan ja lisää sokeri. Pienennä lämpö minimiin ja hämmentele, kunnes sokeri 
on täysin sulanut.
Kaada siirappi puhtaaseen lasipurkkiin ja sulje se tiiviillä kannella. Nimeä ja kirjoita päivämäärä.
Säilytä siirappi jääkaapissa.

Voit lisätä siirappiin keittovaiheessa mausteeksi inkivääriä.

Ota teelusikallinen siirappia ruoan jälkeen.


KATAJANMARJAKYLPY JA JALKAKYLPY:

100 g murskattuja katajanmarjoja
1 l vettä

Kiehauta marjat vedessä ja anna kiehua vielä 15 minuuttia. Siivilöi, kaada vatiin tai kylpyammeeseen. Lisää kylmää vettä, kunnes kylpyvesi on sopivan tuntuinen. 
Istuudu kylpyyn tai laita jalat hautumaan jalkakylpyyn 10- 20 minuutiksi. Rentoudu ja nauti.

Kylpy lieventää nivel- ja lihaskipuja.


MIEDON MIEHEKÄS KATAJAINEN DEODORANTTIPUSSI: 

1 osa katajan hyvin sihdattua, hienoa sahanpurua
1 osa hienoksi jauhettuja mustaherukan lehteä

Sekoita keskenään ja laita ruokalusikallinen seosta noin 15 x 15 cm kokoisen juustokangaspalan/ sideharsokankaan tai vanhan lakanan keskelle, ota kankaan nurkista kiinni ja ne hienolla narulla yhteen. 
Tai voit laittaa seoksen puhtaaseen, tiiviiseen lasipurkkiin ja hieroa sitä puhtailla käsillä suoraan kainaloihin.

Käytä deodoranttina.


VAROITUKSIA:

Katajanmarja ei sovi pitkäaikaiseen käyttöön, sillä se ärsyttää munuaisia, joten jos sinulla on munuaistauti, vältä katajanmarjaa.
Ei sovi myöskään raskaana oleville.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti