tiistai 21. huhtikuuta 2015

KETUNLEIPÄ ELI KÄENKAALI

Ketunleipä
Ketunleivän lehdet ovat maultaan hyvin happamia, joka johtuu siitä, että ne sisältävät runsaasti oksaalihappoa. Lisäksi ketunleivät sisältävät kalium- ja kalsiumsuoloja, C- vitamiinia ja lima- aineita.

Käenkaali on ravinnoksi kelpaava kasvi ja sitä voi syödä pieninä määrinä suoraan maasta. Suuria määriä ei kerralla kannata nauttia, sillä sen sisältämä oksaalihappo on suurina annoksina myrkyllistä. Ihmisillä yli 10 g:n oksaalihappoannos voi johtaa kuolemaan ja lisäksi suurina määrinä oksaalihappoa nautittaessa, se voi johtaa munuaiskivien syntyyn. 

Syödessä oksaalihappopitoisia lehtiä, tulisi samalla tai viimeistään lehtien nauttimisen jälkeen nauttia kalsiumpitoista ruokaa tai juomaa, esimerkiksi maitoa. Maidon ansiosta oksaalihappo ei pääse vahingoittamaan sisäelimiä.

Lehtiä on muinoin käytetty rohtona kuumeen ja keripukin hoidossa, veren puhdistamisessa, virtsanerityksen lisäämisessä ja ruokahalun lisäämisessä.

Käenkaalin lehtiä voi kuivata tai niitä voi pakastaan silputtuna. 
Tuore käenkaali säilyy käyttökelpoisena paperipussissa jääkaapissa pari päivää. 

Kuivattuina niitä voi lisätä esim. leipäjauhoihin. Tuoreina niitä voi käyttää pieniä ripauksia salaateissa, voileivän päällä, kermaviilissä, raejuuston joukossa, yrttivoihin, kastikkeisiin, muhennoksiin, omeletteihin, jälkiruokien koristeeksi, keittoihin ja lisäksi niistä voi valmistaa raikasta juomaa. Lehtiä kannattaa kokeilla myös mustikkamaidon kanssa. 
Käenkaali on antaa ruoalle piristävän maun.


KÄENKAALIJUOMA:

Peitä kannun pohja käenkaalin lehdillä, murskaa niitä hieman ja kaada vettä päälle. Anna muhia jääkaapissa hetken aikaa ja nauti raikkaasta juomasta.

KÄENKAALITEE:

noin 2 rkl tuoreita lehtiä
kiehuvaa vettä

Kaada kupin pohjalla olevien lehtien päälle kiehuva vesi. Hauduta noin 5 minuuttia, nauti hitain kulauksin. Voit maustaa halutessasi teen hunajalla.

Kokeile kuumeen tuomien oireiden hoitoon. 

Lehdet muuttavat väriä kuuman veden vaikutuksesta, teen maku on jokseenkin rusinainen.


VAROITUKSIA:

Oksaalihappo voi pahentaa kihtiä tai niveltulehdusta sairastavan vaivoja.
Munuaisvaivaisten tulee käyttää käenkaalia kohtuudella.
Suurina annoksina myrkyllinen!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti