tiistai 21. huhtikuuta 2015

SELLERI

Selleri
Sellerissä on paljon piitä, kaliumia, ftalideja, siemenissä vain haihtuvaa öljyä ja ftalideja. Ruotisellerissä on erittäin paljon karotenoidija, folaattia, flavonoideja ja karotenoideja, folaattia ja fenolisia happoja, jonkin verran steroleja, K- vitamiinia ja kuituja.
Lehdissä on enemmän vitamiineja ja kivennäisaineita kuin varressa. Myös natriumia on paljon, mutta runsas kalium neutraloi sen haittoja.

Sellerissä on haihtuvia öljyjä, jotka tuhoavat limakalvoilla bakteereja ja sieniä ja lisäksi ne lievittävät virtsankarkailua, estävät virsatietulehduksia virtsaneritystä lisäävän vaikutuksensa vuoksi. Lehti- ja varsimehua kannattaakin juoda virtsanerityksen parantamiseksi. Lisäksi selleri irroittaa limaa ja helpottaa näin ollen nuhaa ja yskää. Selleri neutralisoi kehon pH:ta.
Selleri laihduttaa ja torjuu nälkää, sillä varsinkin raaka selleri poistaa kehosta nestettä ja selluliittia. Aterian jälkeinen sellerin pureskelu vähentää hiilihydraattien himoa, stimuloi syljen eritystä ja edesauttaa ruoansulatusta, helpottaa ummetusta ja vähentää ilmavaivoja.

Myös sellerin siemenet ovat tehokkaita ruoansulatusvaivoihin ja niitä voikin käyttää ylensyöntiin ja pahoinvointiin. Ilmavaivoihin voi myös pureskella hyppysellisen verran siemeniä, samoin kuin myös kihtiinkin.

Selleri lisää lantion seudun verenkiertoa. Saksassa mukulasellerin käyttö seksihalujen herättämiseen onkin yleisessä tiedossa.

Sellerin sisältämä pii on hyväksi kynsille, iholle, hiuksille, nivelille, luille, valtimoille ja sidekudoksille. Lisäksi siitä on kohtuullisesti B- vitamiineja, joten sen katsotaan myös vahvistavan hermoja, torjuvan masennusta ja levottomuutta. Selleri on rauhoittava unentuoja, joten sitä kannataa kokeilla myös illalla ennen nukkumaan menoa.

 Kesällä sellerimehu viilentää mukavasti elimistöä.


SELLERISALAATTI KAHDELLE:

1,5 dl hienoksi raastettua mukulaselleriä tai saman verran keitettyä kuutioitua mukulaselleriä
1 karkeaksi raastettu omena
1- 2 rkl hienonnettuja saksanpähkinöitä

Kastike:

1/2 dl majoneesia
1/2 dl vatkattua kermaa
tilkkanen sitruunann mehua
yrttisuolaa

Sekoita keskenään ja nauti.


VAROITUKSIA:

Selleri voi aiheuttaa oireita ihmisille, joilla on pujoallergia. Kasvi on usein hyöteismyrkkyjen kuormittama, joten luomulaadut ovat turvallisimpia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti