tiistai 12. toukokuuta 2015

MÄKIKUISMA

Mäkikuisma
Mäkikuisma sisältää haihtuvia öljyjä, flavonoideja, joista varsinkin hyperosiidia ja kversetiinia. Lisäksi kasvissa on bioflvonoidia eli P- vitamiinia, parkkiaineita, hartsia ja antrakinoneja, kuten hyperisiinia ja pseudohyperisiinia.

Mäkikuismaa käytetään lievään ja keskivaikeaan masennukseen sekä alakuloisuuteen, hermostuneisuuteen, ärtymykseen ja unettomuuteen, ahdistus- ja jännitystiloihin, stressiin, pelkoihin ja vaihdevuosien mielialan kohennukseen, kuukautisia edeltävään jännitykseen ja syystalven valopuutteen aiheuttamiin mielialaoireisiin.

Lisäksi mäkikuismaa käytetään haavoihin, nimenomaan vahingoittuneen hermokudoksen ja tulehduksien hoitoon, kolmoishermosärkyyn, hermokipuihin ja hermotulehduksiin, puristuksiin jääneen hermo- oireiden hoitoon, diabeetikkojen ääreishermosärkyyn, kihtiin, reumaan ja iskiakseen.

Sitä on käytetty myös virtsan eritystä lisäävänä aineena, ruoansulatushäiriöihin, maksavaivoihin, keuhkovaivoihin sekä verenkiertoa parantamaan esim. suonikohjuja ja peräpukamia ehkäistäessä.

Mäkikuismaöljyllä lääkitään rohtumia, hyönteisten pistoja, paiseita, mustelmia, makuuhaavoja, palovammoja ja auringonpolttamaa ihoa ja (talvi)kuivaa, aristavaa ja punoittavaa ihoa.


MÄKIKUISMATEE:

2 tl kuivattua, murskattuja mäkikuisman lehtiä ja/ tai kukkia tai
4 tl tuoreita, murskattuja mäkikuisman lehtiä ja/ tai kukkia
2,5 dl kiehuvaa vettä

Kaada kiehuva vesi yrttien päälle ja anna hautua kannen alla 5- 10 minuuttia. Siivilöi hautunut tee, mausta halutessasi hunajalla ja nauti hitain kulauksin aamuin illoin, maksimissaan 3 kuukauden ajan sekä aina tarvittaessa.

Käytä esim. mielen tasapainottomuuden hoitoon, virtsanerityksen lisäämiseen, reumaan ja kihtiin jne.


ALKOHOLIUUTE MÄKIKUISMASTA:

Tuoreesta yrtistä:

100 g tuoretta mäkikuismaa
2 dl alkoholia (80%)
Nimilappuun:"Mäkikuisma, 1:2 80 %, päivämäärä"

Kuivatusta yrtistä:

100 g kuivattua mäkikuismaa
5 dl alkoholia (60%)
Nimilappuun:"Mäkikuisma, 1:5 60%, päivämäärä"

Kaada yrttiaines puhtaaseen ja tiiviiseen lasipurkkiin ja peitä se alkoholilla. Sulje purkki. Anna olla 2- 4 viikkoa, jonka jälkeen siivilöi, pullota ja lisää nimilappu.

Ota lievään masennukseen 40 tippaa uutetta lasilliseen vettä kolmesti päivässä. Hyviä tuloksia on saatu yhdistämällä teetä ja uutetta. Uutetta otetaan siinä tapauksessa 20 tippaa lasilliseen vettä 3 kertaa päivässä.


MÄKIKUISMAÖLJY:

Kukat poimitaan silloin kun ne ovat kauneimmillaan ja lisäksi niiden tulee olla täysin kuivia.

Kukat laitetaan avosuiseen, puhtaaseen lasitölkkiin ja peitetään kylmäpuristetulla oliiviöljyllä tai muulla kylmäpuristetulla öljyllä, niin sanotulla neitsytöljyllä.

Öljyn tulee peittää kukat täysin, jotta ne eivät homehtuisi. Niiden annetaan seistä 3 viikkoa kansi suljettuna, päivittäin purkkia varovasti käännellen. Kukkia painellaan tarvittaessa öljyn peittoon.

Purkkia voidaan säilyttää joko ikkunalaudalla auringonpaisteessa, tässä on kuitenkin vaarana että öljy härskiintyy, tai vaihtoehtoisesti purkkia voidaan säilyttää pimeässä.

Itse annan purkin olla aamuisin ikkunalaudalla ja siirrän ne lopuksi päivää pimeään kaappiin.

3 viikon kuluttua öljy siivilöidään ja öljy pullotetaan värilliseen pulloon tai vastaavasti pullon ympärille kiedotaan tavallista ruskeaa paperia. Näin öljy säilyy hyvänä ja suojassa valon tuhoavilta vaikutuksilta.

Laita pulloon nimilappu ja päivämäärä.

Ota 1 teelusikallinen öljyä 3 kertaa päivässä kuukauden ajan, mieluiten aterioiden välillä. Hoitojakso voidaan uusia tarvittaessa 14 päivän välein.

Öljyä voidaan käyttää mm. vatsa- ja suolistovaivojen sekä ummetuksen hoitoon ja hierontaöljyksi.

Palovammoja ja haavoja hoidettaessa laita öljy kääreeseen.

Liiasta auringonotosta johtuvien ja muiden ihovaurioiden ja turvotusten hoidossa, siveltele öljyä tarvittaviin kohtiin.

Säärihaavojen ympärillä olevalle iholle on eduksi, jos sitä rasvataan jatkuvasti kuismaöljyllä.


MÄKIKUISMAKÄÄRE:

2- 4 dl hienonnettuja mäkikuisman maanpäällisiä osia
1 l kiehuvaa vettä

Kaada ainekset kattilaan, kiehauta ja anna kiehua miedolla lämmöllä 10- 20 minuuttia. Siivilöi ja anna jäähtyä sopivan lämpöiseksi.

Kastele kangaspala nesteeseen ja purista ylimääräinen neste pois. Laita kostea ja kuuma kangaspala kääreen tarpeessa olevaan kohtaan, peitä se kuivalla pyyhkeellä ja pidä käärettä 20- 30 minuuttia kerrallaan, korkeintaan 2 kertaa päivässä.

Käytä käärettä esim. lihas- ja nivelkipujen hoitoon, verenkieroon vilkastuttamiseen ja palovammoihin.


VAROITUKSIA:

Kuismavalmisteiden käyttöä on syytä välttää silloin kun oleskellaan paljon auringossa. Auringonvalolle herkät voivat saada auringonoton kanssa allergisia oireita.
Mäkikuisma voi alentaa samanaikaisesti käytettävien lääkeaineiden, kuten esim. ehkäisypillereiden tehoa, joten jos sinulla on jokin lääkitys käytössä, keskustele hoitavan lääkärin kanssa mäkikuisman käytöstä.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti