tiistai 12. toukokuuta 2015

NOKKONEN

Nokkonen
Nokkosen vaikuttavin aine on poltinkarvan nokkosmyrkky, joka sisältää ainakin histamiinia, muurahaishappoa, serotoniinia, asetyylikoliinia ja rasvahappoja.

Lehdissä on runsaasti klorofylliä eli lehtivihreää ja ksantofylliä eli lehtikeltaa. Lehdet sisältävät myös paljon C- vitamiinia (etenkin keväällä) ja kivennäisaineita, kuten rautaa, kalsiumia, kaliumia fosforia, piitä, mangaania ja rikkiä.
Lisäksi nokkosessa on verrattain paljon valkuaisaineita, karoteenia eli A- vitamiinin esiastetta, B-, D- ja K- vitamiinia

Nokkosen siemenissä on rasvahappoja, joista suurin osa on linolihappoa ja sen lisäksi niissä on E- vitamiinia sekä karvas- ja lima- aineita.

Nokkonen on erittäin tehokas alentuneen vastustuskyvyn, alhaisten veriarvojen, vitamiini- ja/ tai kivennäisainepuutoksien hoidossa. Nokkonen puhdistaa verta, edistää pintaverenkiertoa ja suoliston toimintaa ja lisää imettävien äitien maidontuotantoa. Lisäksi se auttaa verenpaine- ja verensokeriarvoihin alentavasti, väsymykseen, allergioihin, nivel- ja lihassärkyyn, iho- ja limakalvo- ongelmiin, solumyrkky- ja säteilyhoitojen sivuvaikutuksiin.

Nokkonen lisää virtsaneritystä ja se onkin hyvä tukihoito virtsateiden infektiossa ja ehkäisemään munuaissoran syntymistä. Se auttaa kihtiin, vesipöhöön, turvotuksiin ja iskiakseen. Nokkonen poistaa myös elimistöstä raskasmetalleja.

Juuresta tehtyjä valmisteita suositellaan käytettäväksi eturauhasen liikakasvusta johtuviin virtsaamisongelmiin. Juuret tulee kerätä joko varhain keväällä tai myöhään syksyllä.

Ulkoisesti käytetty nokkonen lisää ihon pintaverenkiertoa. Lehdistä voi pusertaa mehua tai keittää juurista teetä, joita voi käyttää erilaisten ihovaivojen ja peräpukamien hoidossa. Pumpuliin imeytettynä nokkosen puristemehua voi käyttää tyrehdyttämään nenäverenvuotoa. Myös nokkostee ja -kylvyt sekä nokkosuute tai -vesi sopivat ihottumien ja hilseilevän päänahan hoitoon. Nämä tekevät hyvää hiuksille sillä on myös hiustenlähtöä estävä vaikutus. Nokkosen avulla hiukset ja hevosen karvat tulevat kiiltäviksi.

Nokkoskäyte ja nokkosvesi ovat tunnettuja ja tehokkaita lannoite- ja torjunta- aineita puutarhakasveille.

Nokkonen sopii hyvin myös ruokiin, kuten esimerkiksi keitoksi, munakkaaseen, kalakeittoon,  puuroon, leipiin, sämpylöihin, lettuihin, teeksi ja lehtivihreäjauheisiin.

Kun nokkosta käyttää ruuanlaitossa, se tulee kerätä ennen kukintaa aurinkoisen jakson jälkeen. Tällöin sen nitraattipitoisuus on alhaisimmillaan. Keruun voi aloittaa heti kun versot ovat 10- 15 cm pituisia ja jatkaa sitä myöhäiseen syksyyn asti.

Ennen ruokakäyttöä tuore nokkonen on hyvä ryöpätä, sillä ryöppäys tuhoaa poltinkarvojen sisältämän myrkyn. Ryöppääminen ei kuitenkaan ole välttämätöntä, jos keräät nokkosia puhtaasta paikasta. Nokkosia ei pidä kerätä liian rehevästä maasta, kuten esim. lantakasasta ja kompostista, koska se kerää itseensä nitraattia.

Ryöppäyksessä nokkosen versot kastetaan 5 minuutiksi kiehuvaan tai lähes kiehuvaan veteen, jonka jälkeen versot huuhdellaan kylmällä vedellä ja puristetaan kuiviksi. Näin nokkoset ovat valmiita ruokakäyttöön tai vaihtoehtoisesti voit kuivattaa ne esimerkiksi saunan laiteilla kuiviksi talven varalle.

Nokkosvesi kannattaa säästää ja käyttää se keitinliemiin tai kastella jäähtyneellä vedellä kukkia ja muita kasveja!

Talven varalle säilöminen onnistuu myös joko kuivaamalla tai pakastamalla, jolloin ryöppäystä ei välttämättä tarvitse tehdä. Muista kuitenkin kuivata nokkoset huolellisesti, ettei niihin ala muodostumaan hometta.

Syksyllä voi kerätä nokkosen siemeniä, jotka sopivat lähes minkä ruoan lisukkeeksi tahansa. Niitä voi ripotella esim. aamiaispuuron tai vaikka myslin päälle tai sekoittaa piimän joukkoon tai johonkin muuhun paksuhkoon nesteeseen. Vedessä siemenet jäävät kellumaan pinnalle.

Nokkosen siemenet vahvistavat munuaisia ja lisämunuaisia, auttaa uupumukseen, huonoon keskittymiskykyyn ja yleiseen levottomuuteen, lisäksi sitä on käytetty myös potenssirohtona. Syö siemeniä 1- 2 rkl päivässä.

Jos siemeniä syödään sellaisenaan, tulee siemenen kutinaa aiheuttavat poltinkarvat ensin rikkoa huolellisesti. Poltinkarvat voidaan poistaa siten että siemenet ensin kuivataan esim. saunanlauteilla (kuivuvat vuorokaudessa) ja kuivuneet siemenet siivilöidään lehtien poistamiseksi.


NOKKOSTEE:

2 tl kuivattuja tai
4 tl tuoreita nokkosen lehtiä tai
2 tl kuivattuja juuria
2,5 dl kiehuvaa vettä
1 rkl hunajaa makeuttamiseen

Kaada kiehuva vesi nokkosten päälle ja anna hautua kannen alla 5- 10 minuuttia. Siivilöi ja makeuta halutessasi hunajalla.

Nauti hitain kulauksin 3 kertaa päivässä 14 päivän ajan esimerkiksi virtsatievaivoihin, vilustumisoireiden ja väsymyksen hoitoon. Juurakosta tehty tee auttaa eturauhasvaivoihin.


NOKKOSKYLPY:

2 l kiehuvaa vettä
tuoretta tai kuivattua nokkosta

Tuore nokkonen:

peitä nokkoset vedellä

Kuivattu nokkonen:

laita nokkoset kattilaan ja lisää kolme kertaa yrttien tilavuuden verran vettä.

Kiehauta ja anna hautua 15 minuuttia, jonka jälkeen siivilöi ja kaada kylpyveteen. Lisää kylmää vettä, kunnes vesi on sopivaa. Istahda kylpyyn ja nauti.

Tätä voit käyttää myös hiusten huuhteluvetenä 1-2 x viikossa, muutaman kuukauden ajan. Nokkonen nopeuttaa hiustenkasvua, tuuheuttaa hiuksia, estää hiustenlähtemistä ja hilseenmuodostumista. Oiva apu myös rasvoittuville hiuksille. Ei suositella vaaleahiuksisille, koska se saattaa muuttaa hiustenväriä. Vaaleille hiuksille käy esim. kamomillasaunio.

Kylvyssä käytettynä nokkonen vahvistaa, antaa vireyttä ja vastutuskykyä. Se elvyttää pintaverenkiertoa, auttaa ihottumien hoidossa ja lievittää lihaskipuja ja reumaa, edistää nesteen, turvotuksen ja virtsahapon poistumista.


ALKOHOLIUUTE NOKKOSESTA:

Tuoreesta yrtistä:

100 g tuoretta nokkosen lehteä
2 dl alkoholia (80%)
Nimilappuun:"tuore nokkonen, 1:2 80%, päivämäärä"

Kuivatusta yrtistä:

100 g kuivattua nokkosen lehteä
5 dl alkoholia (60%)
Nimilappuun:"kuivattu nokkonen, 1:5 60%, päivämäärä"

Kaada nokkoset puhtaaseen ja tiiviiseen lasipurkkiin, peitä alkoholilla ja sulje purkki.

Anna hautua 2- 4 viikkoa ja sekoittele tänä aikana välillä uutetta.

Siivilöi, pullota ja lisää nimilappu.

Ota uutetta sisäisesti 1 tl kerran päivässä vaikka veteen sekoitettuna esim. yleiskuntoa vahvistamaan ja flunssan ensioireisiin.


NOKKOSKÄÄRE:

2- 4 dl hienonnettuja nokkosen lehtiä tai
1-2 dl hienonnettuja juuria
1 l kiehuvaa vettä

Kaada ainekset kattilaan, kiehauta ja anna kiehua hiljalleen 10- 20 minuuttia. Siivilöi ja anna jäähtyä sopivan lämpöiseksi.

Kastele kangaspala nesteeseen ja purista ylimääräinen vesi pois. Laita kostea ja kuuma kangaspala hoidettavaan kohtaan ja peitä se kuivala pyyhkeellä. Pidä käärettä 20- 30 minuuttia kerralla korkeintaan kaksi kertaa päivässä.

Käytä esim. nivel- ja lihassärkyjen, iho- ongelmien ja peräpukamien hoidossa.


NOKKOSKAPSELIT:

Tätä varten tarvitset tyhjiä liivate- tai vegaanisia kapseleita, joita voi kysyä luontaistuotekaupasta, apteekista tai internetistä tilaamalla.

1 rkl nokkosen kuivattuja ja murskattuja lehtiä tai/ ja siemeniä tai/ ja juuriainesta
2-3 rkl keltaista maissijauhoa

Kaada aineet pieneen kulhoon ja sekoita haarukalla.

Täytä kapselit irroittamalla kapselista toinen puoli ja painamalla pidempi puoli jauhoon. Sulje kapseli.

Ota tarvittaessa 1- 2 kapselia päivässä.


VIHERJAUHE NOKKOSESTA:

Hienonna kuivattuja nokkosen lehtiä esim. tehosekoittimessa, siivilöi ja jauha sihtiin jääneet nokkosen osat uudestaan tehosekoittimessa.

Purkita ja säilytä valmis viherjauhe tiiviissä lasipurkissa.

Viherjauhetta voi lisätä muutamia ruokalusikallisia esim. keittoihin, patoihin, muhennoksiin, puuron ja viilin sekaan.


YRTTIHUNAJA NOKKOSESTA:

kuivattuja tai tuoreita nokkosen lehtiä tai/ ja siemeniä
hunajaa

Hienonna nokkonen.

Tuore nokkonen:

täytä purkki puoleenväliin asti nokkosilla tai neljäsosaan asti tuoreilla juurilla.

Kuivattu nokkonen:

täytä purkki neljäsosaan asti nokkosilla.

Täytä sen jälkeen puhdas ja tiiviskantinen purkki piripintaan hunajalla ja sulje kansi.
Käännä purkkia ylösalaisin päivän parin välein, jotta ainekset sekoittuisivat hyvin keskenään.

Yrttihunaja on valmista 2- 4 viikon kuluttua.

Halutessasi voit siivilöidä hunajan, mutta voit myös jättää nokkoset hunajaan.

Ota tarvittaessa 1 tl- 1 rkl yrttihunajaa esim. flunssaan, yskään tai lemmenrohdoksi.


VIRKISTÄVÄ NOKKOSJUOMA:

3 dl nokkosen tuoreita lehtiä tai kuivattua nokkosta
1 dl vettä
2 rkl sitruunan mehua

Huuhdo tuoreet nokkosen lehdet kylmällä vedellä ja keitä niitä tarvittaessa muutaman minuutin ajan, jonka jälkeen siivilöi ja huuhdo lehdet uudelleen.

Laita huuhdotut lehdet, vesi ja sitruunamehu esim. tehosekoittimeen ja jauhata tasaiseksi juomaksi. Kaada lasiin ja tarjoa heti.


NOKKOSLETUT:

1 l maitoa tai vettä
3 kananmunaa
1 tl suolaa
1 rkl sokeria
2 dl tuoreita nokkosen lehtiä tai 0,5 dl kuivattua nokkosta
5 dl puolikarkeita vehnäjauhoja (itse olen käyttänyt spelttijauhoja)
2 tl leivinjauhetta

Paistamiseen öljyä tai voita.

Munat ja maito/ vesi sekoitetaan keskenään.

Lisää suola, sokeri ja tuoreen nokkosen huuhdotut ja silpotut lehdet.
Kuivattu nokkonen ei tarvitse käsittelyä, vaan voit lisätä sen taikinaan sellaisenaan.

Sekoita taikinan joukkoon jauhot ja leivinjauho ja anna taikinan leävät puolisen tuntia viileässä.

Paista letut öljyn tai voin kanssa.


NOKKOSSÄMPYLÄT:

2 dl vettä
2 tl kuivahiivaa
1 dl ruisjauhoja
1/2 tl suolaa
1/2 tl sokeria
3 1/2 dl vehnäjauhoja (itse käytän spelttijauhoja)
1/2- 1 dl kiehautettuja nokkosen tuoreita lehtiä tai 1 dl kuivattuja nokkosen lehtiä
2 rkl öljyä tai voita


Sekoita kuivahiiva ja ruisjauhot keskenään ja sekoita ne jauhot lämpimään veteen.

Lisää suola ja sokeri ja vehnäjauhot vähitellen.

Lisää nokkossilppu ja rasva ja alusta taikina tasaiseksi ja pehmeäksi. Taikina on sopivaa silloin kun se irtoaa käsistä ja kulhosta, joten tarvittaessa lisää taikinaan jauhoja.

Anna taikinan kohota lämpimässä liinalla peiteltynä noin 1/2 tuntia.

Pyörittele taikinasta sämpylöitä, nosta ne pellille ja anna niiden kohota vielä noin 1 tunti liinan alla peiteltynä.

Paista 225 asteessa noin 10- 15 minuuttia.


NOKKOSKÄYTE KASVEILLE:


Kerää ämpärillinen nokkosia ja kaada vettä päälle niin että nokkoset peittyvät. Peitä kannella ja anna seistä 10- 14 vuorokautta välillä hämmentäen. Nostele nokkoset vedestä pois ja tee sekoitus: 10 litraa vettä ja 1 litra käytettä. Kastele kasvin tyvet yrttilantavedellä.

Nokkoskäyte edistää kasvua ja sillä on edullinen vaikutus myös juuren kehittymiseen.


NOKKOSVESI KASVEILLE:

Kerää ämpärillinen nokkosia ja kaada vettä päälle niin että nokkoset peittyvät. Peitä kannella ja anna tekeytyä pari päivää. Nostele nokkoset pois vedestä ja käytä laimentamattomana kasvien kasteluun. Nokkosvedellä kastellaan kasvit päältä päin.

Nokkosvesi virkistää kasveja ja karkoittaa ötökät, kun sitä käytetään useaan kertaan.VAROITUKSIA:

Nokkosta ei suositella henkilöille, joilla on sydämen- tai munuaisten vajaatoiminta ja niistä johtuvia turvotuksia.
Liiallinen nokkosen käyttö voi sekoittaa diabetes- ja verenpainelääkitystä ja lisätä keskushermostoa rauhoittavien lääkkeiden vaikutusta.
Nokkosruokia ei pitäisi tarjoilla uudelleen lämmitettyinä, eikä antaa niitä ollenkaan alle vuoden ikäisille lapsille.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti