tiistai 21. huhtikuuta 2015

BASILIKA

Basilika
Basilikan lehdet vaativat hellää käsittelyä, sillä lehdet tummuvat helposti. Lehtiä voi kerätä milloin vain ja niitä voi kuivata ja pakastaa. Pakastaminen säilyttää aromit paremmin, mutta maun säilyttämiseksi lehdet on hyvä peittää öljyllä ennen pakastamista.

LÄÄKEKÄYTTÖ: 

Käytetään tuoreena ja kuivattuna. Kasvia ei yleensä käytetä kuivana lääkintään, sillä kuivatessa häviävät kasvin aromit.

Basilikassa on paljon eri karotenoideja, erittäin paljon K- vitamiinia, folaattia, runsaasti fenoleja sekä sillä on korkea antioksidanttisuusarvo varsinkin kuivattuna.

Basilika laukaisee kouristuksia, edistää ruoansulatusta (basilikan lehtiä tai kukkia voi käyttää ruoansulatusvaivoihin sellaisenaan tai teenä ruokailun jälkeen), parantaa ruokahalua, lievittää ilmavaivoja ja pahoinvointia (kokeile mahataudissa pureskella tuoreita lehtiä).
Basilika helpottaa täyteyden tunnettaummetusta ja kramppeja ja sekä lehdet, että siemenet torjuvat mahahaavaa. Basilika alentaa myös kolesterolia. Basilika on myös hyvä hermojen vahvistaja, sillä se rauhoittaa ja piristää. Sitä voi kokeilla myös migreenin, hermostollisen päänsäryn, levottomuuden, jännitys- ja pelkotilojen ja masennusken helpottamiseen.
Basilika irroittaa limaa, alentaa kuumetta ja estää tulehduksia. Sillä voi helpottaa vilustumista, yskää, keuhkoputken- ja poskiontelotulehduksia, korvakipua, reumatismia, kihtiä, lihassärkyä ja estää kaihia.

Basilikan lehteä hieromalla voi saada helpotusta hyönteistenpistojen aiheuttamaan kutinaa.

VAROITUKSIA:

Basilikaa ei tulisi käyttää suuria määriä raskauden aikana ja imetettäessä, eikä sitä tule antaa pikkulapsille suurina määrinä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti