tiistai 21. huhtikuuta 2015

TILLI

Tilli
Tilli sisältää A-, C-, E-, K- vitamiineja, lisäksi se sisältää mm. kaliumia, kalsiumia, fosforia, magnesiumia, natriumia, rautaa, sinkkiä, kuparia ja seleeniä.

Kokonaisia tai murskattuja tillin siemeniä pureksitaan suussa, valmistetaan teeksi ja tinktuuraksi ja lisätään ruokiin. Lisäksi käytetään kuivattuja ja tuoreita lehtiä tai verson koko yläosaa. Kuivatulla tillillä on vähäinen lääkevaikutus.

Tilli lisää sapen, virtsan ja syljen eritystä, alentaa verensokeria, estää yskää, lisää maidoneritystä, alentaa verenpainetta, virkistää, rauhoittaa ja puhdistaa. Lisäksi se on ilmavaivoja ja täyteyden tunnetta poistava, ripulia estävä ja laksatiivista. Lisäksi tilliveden on todettu olevan hyvä myös hikan ja unettomuuden hoidossa.

Tillivettä voi antaa myös pikkulapsille koliikkiin ja hampaiden puhkeamisista aiheutuviin kipuihin.
Siemenkeitteestä tehdään silmävesiä silmätulehdukseen ja lisäksi siitä voi tehdä käsikylpyjä vahvistamaan kynsiä.


VAROITUKSET:

Tilliä ei pidä käyttää, jos sairastaa munuaistulhedusta. Tuoreiden kasvien käsittely voi aiheuttaa valoallergiaa herkille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti