lauantai 7. lokakuuta 2023

KULTAPIISKU

Kultapiisku
Kultapiisku sisältää saponiineja, haihtuvia öljyjä, katekiiniparkkiaineita, karvasaineita ja värillisiä flavonoideja (mm. rutiinia).

Saponiinit kiihdyttävät munuaisten ja virtsateiden toimintaa, jolloin erittyvän kuonan ja virtsamäärä kasvaa. Kukkivia latvoja on käytetty kaikenlaisiin munuais- ja virtsatievaivoihin, virtsatietulehduksesta munuaiskiviin asti.

Parkkiaineet supistavat ja rauhoittavat limakalvoja, jonka vuoksi kasvia voidaan käyttää myös ripulin hoidossa.

Lisäksi kasvia käytetään hengitystievaivoihin, kuten mm. astmaan, heinänuhaan, flunssaan, kurkkukipuun, keuhkolaajentuman tuomiin hengitysvaikeuksiin tai yskään.

Allergioiden aiheuttamat erilaiset vuodot nenänlimakalvoilla häviävät kultapiiskuteen, - uutteen tai - eliksiirin avulla. Teetä voi lisätä teelusikallisen verran myös nenähuuhtelukannuun.

Kultapiiskun lehdet ovat verenvuotoa tyrehdyttäviä ja ne poistavat liiallista nestettä turvonneesta kudoksesta. Kokeile lehdistä tehtyä teetä runsaisiin kuukautisiin tai nenäverenvuotoon.

Kultapiisku ehkäisee tulehduksia, vahvistaa verisuonia, se auttaa kihtiin, reumaan, suonikohjuihin, peräpukamiin, säärten turvotukseen ja myös luukipuihin.

Ulkoisesti haalealla kultapiiskuteellä voi hoitaa auringonpolttamaa ihoa, vaikeasti paranevia haavoja ja lihaskipuja; täysin jumiutuneisiin lihaksiin, niskakipuun tai syvempiin lihaskipuihin.

Auringonpolttamaan ihoon ja lihaskipuihin voi kokeilla myös kultapiiskuöljyjä, voidetta, käärettä tai tuoreita murskattuja lehtiä.

Vaikeasti paraneviin haavoihin voi tehdä myös kultapiiskusta kääreen tai käyttää haavaan tuoreita murskattuja lehtiä.

Ulkoisesti kultapiiskusta tehdyllä öljyllä voi hoitaa myös korvakipua ja tinnitusta: hiero muutama tippa öljyä korvan taakse tai tiputa muutamia tippoja suoraan korvaan ja pidä öljyä pumpulitupolla korvassa noin tunnin verran.

Kultapiiskun nuoria lehtiä voi käyttää myös salaatteihin.


KULTAPIISKUA VOIT TILATA SUORAAN RUOHONJUURESTA.



KÄYTTÖ


Kultapiiskutee


1- 2 tl kuivattua kultapiiskua
2 dl kiehuvaa vettä

Kaada vesi yrttien päälle, hauduta 10 minuuttia, siivilöi ja nauti hitain kulauksin.

Juo 1- 3 kupillista päivässä korkeintaan kuukauden ajan.


Alkoholiuute kultapiiskusta 

Tuoreesta yrtistä

100 g tuoreita kukkivia latvoja 1- 3 cm:n palasina
2 dl alkoholia (80%)

Nimilappuun:" Kultapiisku, 1:2 80%, päivämäärä"


Kuivatusta yrtistä

100 g kuivattuja kukkivia latvoja 1- 3 cm:n palasina
5 dl alkoholia (60%)

Nimilappuun:" Kultapiisku, 1:5 60 %, päivämäärä"

Kaada yrtit tiiviiseen ja puhtaaseen lasipurkkiin ja peitä alkoholilla. Sulje purkki ja anna olla 2- 4 viikkoa, jonka jälkeen siivilöi, pullota ja lisää nimilappu.

Annos 10- 60 tippaa 1- 3 kertaa päivässä


Kultapiiskueliksiiri


kultapiiskua
juoksevaa hunajaa
hedelmäviinaa tai vodkaa

Täytä puhdas lasipurkki kultapiiskun hienonnetuilla kukinnoilla ja lisää kolmasosa purkillista hunajaa (eli purkissa on tässä vaiheessa hunajaista kultapiiskua sekä kaksi kolmasosaa pelkkää kultapiiskua). Täytä purkki hedelmäviinalla tai vodkalla.

Säilytä pimeässä 4- 6 viikkoa, jonka jälkeen siivilöi ja laita nimilappu:"Kultapiiskueliksiiri, vodka, päivämäärä".


Kultapiiskukylmähaude 

6 tl kuivattua kultapiiskua
5 dl vettä

Kaada vesi yrtin päälle ja anna hautua 8 tuntia. 

Juo kylmänä pieniä määriä päivän mittaan.


Kultapiiskuöljy ja- voide 

Ensin tehdään tuoreesta tai kuivatusta yrtistä yrttiöljyä, jonka jälkeen yrttiljystä tehdään yrttivoidetta.


Yrttiöljyn perusohje

1/2 l öljyä
tuoretta tai kuivattua yrttiä

Laske vettä kattilaan. Laita teräskulho vesihauteeksi kattilan ylle siten, ettei kulho kosketa kattilaa laittamalla väliin esim. kolme syömäpuikkoa. Kaada öljy kulhoon.

Leikkaa yrtit 2-3 cm:n paloiksi ja lisää niitä öljyyn niin paljon kuin saat mahtumaan. Älä kuitenkaan laita niin paljon, että yrttiä jää öljyn pinnan yläpuolelle, äläkä niin vähän, että öljyyn jää tyhjää tilaa.

Anna veden kiehahtaa, jonka jälkeen se saa höyrystyä ykkösellä tai kakkosella. 

Lisää kattilaan tarvittaessa vettä, jos se näyttää sieltä loppuvan.

Anna öljyn olla vesihauteessa 1,5- 2 tuntia.

Ota kattila levyn päältä kulhoineen pois ja anna öljyn jäähtyä noin 30 minuuttia.
Pyyhi tämän jälkeen kulhon ulkopuoli tarkkaan reunoja myöten ja siivilöi.


Kuivattu yrtti 

pullota, lisää nimilappu:" Kuivattu kultapiisku, oliiviöljyssä, päivämäärä"


Tuore yrtti

anna veden erottua öljystä ja kaada yrttiöljy puhtaaseen purkkiin ja anna seisoa rauhassa 4- 7 päivää - eli niin kauan kun öljy kirkastuu. 

Kaada varovasti öljyt pohjasakan päältä, pullota ja lisää nimilappu:"Tuore kultapiisku, kookosöljyssä, päivämäärä".


OLIIVIÖLJYÄ SAAT TILATTUA SUORAAN RUOHONJUURESTA TAI HYVINVOINNIN.FI SIVUSTOILTA.



Yrttivoiteen perusohje

4 dl yrttiöljyä
55 g mehiläisvahaa  

Lämmitä yrttiöljy sekä muutaman sentin kaistaleiksi revitty mehiläisvahalevy vesihauteessa.


Anna vesihauteen veden kiehua täysillä (muuten mehiläisvaha ei sula). Hämmennä seosta varoen, koska liian reipas hämmentäminen jäähdyttää seoksen.

Kun vaha on täysin sulanut öljyyn on voide valmis. Pyyhi kulhon alapuoli ja varsinkin sen reunat ja kaada voide varovasti pieniin puhtaisiin lasipurkkeihin.

Sulje kannet ja laita nimilappu vasta sitten, kun voide on jäähtynyt ja jähmettynyt

Käytä jumissa oleviin lihaksiin.


MEHILÄISVAHAA SAAT TILATTUA SUORAAN RUOHONJUURESTA.



Kultapiiskukääre 

kourallinen kultapiiskun kukintoja
1 l kiehuvaa vettä

Kaada vesi hienonnetun yrtin päälle ja anna hautua 15 minuuttia, jonka jälkeen siivilöi ja jäähdytä.

Kastele pyyhe tai rätti nesteeseen, tiristä ylimääräinen neste pois ja laita kostea, kuuma pyyhe kipeään kohtaan. 

Anna vaikuttaa 30- 40 minuuttia.




HUOMIOITAVAA:

Älä juo kultapiiskuteetä enää illalla kello 18 jälkeen, jos et halua herätä yöllä vessaan.

Nauti kultapiiskua kuureittain, koska se on voimakkaasti virtsaneritystä lisäävä ja liiallisesti käytettynä jopa myrkyllinen.

Kroonisissa munuaissairauksissa yrttiä ei pidä käyttää sisäisesti ilman lääkärin suostumusta.

Jos sairastat sydämen vajaatoimintaa, ei kasvi tällöin sovi turvotusta poistavaksi rohdoksi.

Jos olet allerginen pujolle tai lateksille, voi kultapiisku aiheuttaa sinulle allergiaa.

Kultapiisku voi suurina määrinä olla lampaille myrkyllinen










KUUSI

Kuusen kerkkiä
Kuusenhavuissa on paljon C- vitamiinia, männyhavuissa niitä on vielä enemmän.

Kuusenkerkät sisältävät paljon hivenaineita, A- ja C- vitamiineja, eteerisiä öljyjä, sekä lisäksi antioksidantteja ja muita ravinteita.

Kuusenkerkkä auttaa väsymykseen, flunssaan, hengitystievaivoihin, kuten yskään ja keuhkoputkentulehdukseen sekä lisäksi se lisää vastutuskykyä. 

Kerkästä voi saada apua kihtiin, reumaan, sappivaivoihin, lihaskipuihin ja vatsavaivoihin. Lisäksi se lisää verenkiertoa ja virtsaneritystä. 

Kerkkiä voi pureskellä tuoreena suoraan puista. Vanhan kansan peruilta on myös tietoa siitä, että tuoreiden kerkkien pureskelulla on torjuttu myös hammassärkyä ja suutulehduksia.

Kuusen- ja männynhavuista voi tehdä talvellakin lämmintä juomaa.

Kuusen pihkaa tuhoaa bakteereita ja sitä onkin käytetty haavojen ja hiertymien hoitamiseen. 

Tuore läpikuultava pihka on parasta, mutta haavoja voidaan hoitaa myös kovettuneella, hienonnetulla pihkalla.

Alkukesänä kuusen nuorista versoista voi valmistaa mm. salaattia, teetä, siirappia ja niitä voi käyttää esim. keitoissa ja vaikka kuohu- ja viherjuomien maustamiseen. 

Nuoria versoja voi syödä tuoreena suoraan puusta kerättynä. Kerkkien keruuaika on keväästä noin keskikesään saakka, jonka jälkeen neulaset alkavat kovettua.

Muistattehan, että kuusenkerkkien keräämistä varten täytyy olla metsänomistajan lupa!

Kuusenkerkkiä voi koittaa kuivata, mutta kuivattuina maku ja kerkän ulkonäkö muuttuu.

Jääkaappisäilytyksessä kerkkien maku voi myöskin muuttua kitkeräksi.

Pakastaminen ja säilöminen on kerkkien maun kannalta suotuisin keino säilöä niitä.



KUUSENKERKKÄÄ JA SIITÄ VALMISTETTUJA TUOTTEITA VOIT TILATA SUORAAN RUOHONJUURESTA TAI HYVINVOINNIN.FI SIVUSTOILTA.




KÄYTTÖ


Kuusenneulastee

2 dl kiehuvaa vettä
2 rkl kuusenneulasia

Kaada vesi kuppiin ja hauduta kannen alla 5- 10 minuuttia. Nauti pienin kulauksin 3 kertaa päivässä. 
Juoman voi makeuttaa hunajallla.

Käytä esim. flunssaan, vilustumisoireisiin, väsymykseen ja yskään.


Kuusenkerkkätee 

2 dl kiehuvaa vettä
noin 2 rkl kuusenkerkkiä

Laita kerkät kuppiin ja hauduta 5- 10 minuuttia. Nauti pienin kulauksin 3 kertaa päivässä.
Juoman voi makeuttaa hunajalla.

Käytä esim. virtsanerityksen lisäämiseen, sappivaivoihin, vatsavaivoihin ja vilustumisoireisiin.

Tätä voit käyttää myös höyryhengitykseen.


Kuusenkerkkäsiirappi keittämällä 

1 l kuusenkerkkiä
4 dl sokeria
2 l vettä

Kerkät huuhdotaan tarvittaessa. Laita kuusenkerkät kattilaan ja lisää vettä niin paljon kunnes kerkät juuri ja juuri peittyvät. Anna olla yön yli vedessä.

Hauduta kerkät vedessä miedolla lämmöllä noin 2 tuntia. Ota kattila pois liedeltä ja anna kerkkäveden jäähtyä tunnin verran kannen alla peitettynä.

Siivilöi kerkät, ota keitinvesi talteen (voit tehdä keitinvedestä esim. teetä) ja kaada ne takaisin puhtaaseen kattilaan. Lisää sokeri ja anna sen liueta miedolla lämmöllä, hämmennä seosta koko ajan.

Keitä 1- 2 tuntia ilman kantta, kunnes se muuttuu siirappiseksi ja kuori tänä aikana seoksen pinnalle mahdollisesti nouseva kuona pois reikäkauhalla.

Jos haluat juoksevaa siirappia, vähennä keittoaikaa.

Laita valmis siirappi puhtaaseen lasipulloon tai- purkkiin. Huoneenlämmössä ja tummassa astiassa siirappi säilyy vuosikausia, mutta voit säilyttää sitä myös läpinäkyvässä astiassa, mutta säilytä tällöin siirappi suojassa valolta.

Voit säilyttää siirappia myös jääkaapissa tai sen voi pakastaa.

Käytä siirappia esim. teen makeuttajana tai flunssaan, keuhkoputkentulehdukseen tai yskään 1/2 tl- 1 tl suoraan suuhun otettuna.

Voit tarjota siirappia myös esim. pannukakkujen, jäätelön, puuron kanssa tai vaikka leivän päällä.


Kuusenkerkkäsiirappi ilman keittämistä 

1 osa kuusenkerkkiä
1 osa sokeria (itse käytän luomu ruokosokeria)

Murskaa kuusenkerkät esim. tehosekoittimessa ja laita puhtaaseen lasipurkkiin vuorotellen kerroksittain 1/2 cm kuusenkerkkämurskaa ja 1/2 cm sokeria, kunnes purkki on lähes täynnä.

Laira lasipurkki lämpimälle ikkunalle, peitä purkin suu pyyhkeellä/ talouspaperilla ja kiinnitä suoja esim. kuminauhalla.

Anna siirapin muhia 4- 5 vrk, jonka jälkeen purkista voi alkaa valumaan sokerilientä, joka siivilöidään, purkitetaan, säilötään ja käytetään kuten edellä.


Kuusenkerkkäsnapsi 

1l kuusenkerkkiä
5 dl korkeintaan 32 % viinaa

Laita kerkät puhtaaseen lsaipurkkiin ja kaada viina päälle, jonka jälkeen laita kansi tiiviisti kiinni ja sen anna tekeytyä vähintään kuukausi. 

Ravistele purkkia vähintään kerran päivässä.

Siivilöi kerkät pois ja säilö puhtaaseen lasiastiaan.

Voit käyttää snapsia viinan maustamiseen makua tuomaan tai käyttää sellaisenaan.


Kuusenkerkkälikööri 

kuusenkerkkäsnapsia
kuusenkerkkäsiirappia

Sekoita snapsia ja siirappia makusi mukaan ja nauti kylmänä.

Säilyy tiiviissä ja puhtaassa pullossa vuosia


Kuusenkerkkäjuoma 

4 l vettä
2 l kuusenkerkkiä
0,5 kg sokeria
25 g sitruunahappoa

Laita kuusenkerkät kulhoon ja kaada kiehuva vesi päälle. Lisää sitruunahappo ja anna seoksen jäähtyä yön yli. Siivilöi juoma, lisää sokeri, kiehauta ja anna jäähtyä.

Kun juoma on jäähtynyt, pullota se ja laita jääkaappiin.

Säilyy kylmässä kaksi viikkoa.

Juomaa voi myös pakastaa tai siitä voi tehdä jääpaloja

Erinomainen hellejuoma!


Kuusenkerkkäsima 

1,5 l tuoreita kuusenkerkkiä
6 l vettä
nokare hiivaa
2 dl hunajaa

Murskaa kuusenkerkät esim. sauvasekoittimella ja kaada kiehuva vesi murskeen päälle.

Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi, jonka jälkeen lisää hiiva ja hunaja.

Anna käydä 1- 2 vrk, siivilöi ja pullota.

Säilytä viileässä.


Kuusenkerkkähunaja 

juoksevaa hunajaa
kuusenkerkkiä vähintään puoli purkillista

Laita puhtaaseen lasipurkkiin kuusenkerkkiä mielesi mukaisesti. Lisää juokseva hunaja päälle.

Anna tekeytyä vähintään yön yli.

Säilyy hyvin huoneenlämmössä.

Käytä 1/2 tl- 1tl esim. teehen mausteeksi, yskän, flunssan tai keuhkoputkentulehduksen hoitoon.


Jalkakylpy havuista 

0,5 l havuja
4 l  mieluisen tuntuista vettä

Kaada havut ja vesi astiaan ja anna tekeytyä puoli tuntia. Upota jalat kylpyyn ja nauti.

Erinomainen verenkieron lisääjä jaloissa.


Kokovartalokylpy havuista 

4 l havuja
4 l kiehuvaa vettä

Kiehauta vesi ja kaada se havujen joukkoon. Halutessasi voit siivilöidä havut. 

Kaada vesi kylpyyn ja lisää haaleaa vettä, kunnes kylpy on sopivan lämpöinen.

 Istuudu ja nauti.

Kokeile kylpyä, jos sinulla on lihaskipuja, kihti, reuma tai jos haluat lisätä verenkiertoa.














PIHARATAMO

Piharatamo
Ratamon lehdet sisältävät mm. lima- aineita, parkkiaineita, flovonoideja, allantoiinia (auttaa kudosten paranemisessa), aukubiinia (hidastaa bakteereiden kasvua) ksantofylliä (A- vitamiinin esiaste), mineraaleja, kuten piitä, sinkkiä ja kaliumia.

Siemenissä ja niiden kuorissa on mm. lima- aineita, rasvaa ja aukubiinia.

Piharatamon lehti on erinomainen nuhaan, kurkunpään ja keuhkoputken vaivoihin, astmaan, kuivaan yskään ja käheyteen teenä, siirappina tai kurlattuna.

Sitä voi käyttää myös virtsatietuhlehduksiin, vatsanväänteisiin ja ripuliin. 

Tuore ratamon lehti rauhoittaa tulehtunutta kudosta ja sitä kannattaakin koittaa esim. märkiviin ja huonosti paraneviin haavoihin, säärihaavoihin. Lisäksi se auttaa hyönteisten puremiin, nokkosen polttamaan ihoon, sekä lisäksi pienet haavat ja ruhjeet paranevat nopeasti, kun käytät niihin ratamon lehtiä. 

Tuoreita ratamon lehtiä voi koittaa myös aknen hoitoon.
Ratamo auttaa myös alentuneeseen immuunipuolustukseen.

Ratamo tyrehdyttää verenvuotoja ja sitä voi koittaa murskattuna paikallisesti myös nenäverenvuotoon.

Isompiin ja leikattuihin haavoihin on hyvä ottaa ratamoa sisäisesti.

Siemenet tuovat loistavan avun ummetuksen hoitoon. Muista juoda tällöin runsaasti vettä.

Ratamon lehtiä voi käyttää myös villivihanneksena esim. salaatteihin ja muhennoksiin.

Siemeniä voi lisätä esim. puuroihin, leipiin ja muhennoksiin.



PIHARATAMOSTA VALMISTETTUJA TUOTTEITA VOI TILATA SUORAAN RUOHONJUURESTA TAI HYVINVOINNIN.FI SIVUSTOILTA.



KÄYTTÖ


Ratamon lehti sellaisenaan käytettynä 

Huuhdo tuoreet lehdet tarvittaessa. Hiero tuoreista lehdistä kämmeniesi välissä nesteet esille ja laita lehti hoidettavaan kohtaan. 

Kuivia lehtiä voi käyttää samalla tavalla, kunhan niitä on ensin liotettu vuorokauden ajan.

Uusi tämä tarvittaessa.


Ratamotee 

1-2 tl tuoreita tai kuivattuja ratamon lehtiä
2 dl kiehuvaa vettä

Kaada kiehuva vesi yrttien päälle ja anna hautua 10 minuuttia, jonka jälkeen siivilöi.

Juo 1- 3 kupillista päivässä. Teetä nautitaan kulauksittain; juomaa pidetään suussa jonkin aikaa ennen nielaisemista.

Yskään, käheyteen, toipumiseen, virtsatietulehdukseen tai ruoansulatuksesta johtuviin vatsanpuruihin.


Ratamon lehtikuuri aknen hoitoon 

tuoreita lehtiä

Hienonna lehdet ja laita ne aknesta kärsivälle iholle. Pidä tunti paikoillaan ja pese sen jälkeen ne pois haalealla vedellä.

Toista hoito päivittäin viikon ajan.


Ratamosiirappi 

1 l vettä
3 dl hienonnettuja lehtiä tai 
15- 20 g kuivattuja lehtiä
425 g sokeria

Kaada lehdet ja vesi pieneen kattilaan, kiehauta ja anna kiehua hiljaisella lämmöllä 10- 15 minuuttia. Siivilöi tämän jälkeen yrtit pois. 

Jos haluat vahvempaa siirappia, lisää uusia lehtiä samaan nesteeseen, kiehauta ja anna kiehua 10- 15 minuuttia, siivilöi.

Kaada 2 dl nesteestä takaisin kattilaan ja lisää sokeri. Vähennä lämpö lähes olemattomiin ja hämmennä, kunnes sokeri on täysin sulanut.

Kaada puuhtaaseen lasipurkkiin ja sulje se tiiviisti kannella. 
Laita nimilappu.

Säilytä siirappi jääkaapissa.

Ota teelusikallinen siirappia tarvittaessa hengitystievaivoihin tai käheyteen.


Ratamoöljy ja- voide 

Tee ratamon kuivatuista lehdistä ensin öljyä ja tee siitä sen jälkeen voidetta.


Yrttiöljyn perusohje

1/2 l öljyä
kuivattua yrttiä

Laske vettä kattilaan. Laita teräskulho vesihauteeksi kattilan ylle siten, ettei kulho kosketa kattilaa laittamalla väliin esim. kolme syömäpuikkoa. Kaada öljy kulhoon.

Leikkaa yrtit 2-3 cm:n paloiksi ja lisää niitä öljyyn niin paljon kuin saat mahtumaan. Älä kuitenkaan laita niin paljon, että yrttiä jää öljyn pinnan yläpuolelle, äläkä niin vähän, että öljyyn jää tyhjää tilaa.

Anna veden kiehahtaa, jonka jälkeen se saa höyrystyä ykkösellä tai kakkosella. Lisää kattilaan tarvittaessa vettä, jos se näyttää sieltä loppuvan.

Anna öljyn olla vesihauteessa 1,5- 2 tuntia.

Ota kattila levyn päältä kulhoineen pois ja anna öljyn jäähtyä noin 30 minuuttia.
Pyyhi tämän jälkeen kulhon ulkopuoli tarkkaan reunoja myöten ja siivilöi.

Pullota ja lisää nimilappu:" Kuivattu piharatamo, oliiviöljyssä, päivämäärä"



Yrttivoiteen perusohje

4 dl yrttiöljyä
55 g mehiläisvahaa 

Lämmitä yrttiöljy sekä muutaman sentin kaistaleiksi revitty mehiläisvahalevy vesihauteessa.

Anna vesihauteen veden kiehua täysillä (muuten mehiläisvaha ei sula). Hämmennä seosta varoen, koska liian reipas hämmentäminen jäähdyttää seoksen.

Kun vaha on täysin sulanut öljyyn on voide valmis. Pyyhi kulhon alapuoli ja varsinkin sen reunat ja kaada voide varovasti pieniin puhtaisiin lasipurkkeihin.

Sulje kannet ja laita nimilappu vasta sitten, kun voide on jäähtynyt ja jähmettynyt.


Ratamon siemen vedessä 

1 rkl ratamon siemeniä
2 dl kylmää vettä

Kaada yrtit lasiin ja lisää vesi. Anna turvota 20 minuuttia, jonka jälkeen hämmennä seosta. Lisää halutessasi mehu ja juo.

Halutessasi voit maustaa veden jollakin kirpeällä makeuttamattomalla mehulla, kuten mustaherukalla, puolukalla tai punaherukalla

Erittäin hyvä ummetuksen hoitoon.


Tuore kasvimehu 

Murskataan noin 10 ratamon lehteä (lehdet huuhdotaan tarvittaessa) ja puristetaan mehu massasta (esim. tuoremehulinko).

Tuoremehua nautitaan ruokalusikallinen aamuin illoin 14 päivän ajan.
Hoito toistetaan tarvittaessa viikon välein.

Käytä sisäisiin ja ulkoisiin tulehduksiin tai jos kärsit korvatulehduksesta, laita muutama tippa mehua varovasti korvaan.



HUOMIOITAVAA:

Ratamo itsessään ei aiheuta allergioita, mutta sen leveille lehdille varisee allergioita aiheuttavaa siitepölyä mm. puista ja heinistä.
Vältä ratamon käyttöä, jos olet herkkä siitepölylle tai saat ratamosta oireita.



OMENAVIINIETIKKA AKNEN HOIDOSSA:









SIPULI

Sipuli
Sipulit on antibioottisia, antiseptisiä ja antioksidanttisia. Sipuleissa on paljon folaattia, joka parantaa mielialaa, torjuu anemiaa ja nuorentaa. Lisäksi niissä on sinkkiä ja jonkin verran rautaa.

Sipulit parantavat yleiskuntoa, lisäävät ruokahalua, edistävät rasvaisen ruoan sulamista, lisäävät hien ja virtsan eritystä, lisää siittiöiden määrää ja lisää sukupuolista halua. Sipulit poistavat ilmavaivoja (ei suositella niille, joille sipuli aiheuttaa jo muutoinkin ilmavaivoja), vahvistavat sydäntä,               
alentavat verenpainetta, verensokeria, irroittavat limaa, ehkäisevät vilustumista ja lievittää ripulia. Sipuleilla on antioksidanttinen vaikutus ja niiden syöminen myös hoikentaa.

Sipulien flavonoidit lievittävät nivelreumaan liittyvää tulehdusta, kversetiini estää histamiinia, tulehduksia ja allergioita, kuten heinänuhaa ja astmaa, sekä suojelee silmiä. Luteiini ja zeaksantiini estävät harmaakaihia ja silmänpohjan ikärappeumaa.

Sipuleita ei kannata syödä pehmeiksi keitettyinä, eikä myöskään raakana, vaan kevyesti kypsennettyinä. Mitä voimakkaampi maku sipulissa on, sen tehokkaampi on sen vaikutus.

Sipuleista voi tehdä kääreitä, joilla voi hoitaa korvakipuja, päänsärkyä, hammassärkyä ja silmätulehduksia. Sipulikääreeseen laitetaan pieneksi silpottua sipulia sideharson/ ohuen sukan sisään ja kääre asetellaan hoidettavalle alueelle ja sen annetaan vaikuttaa mieluiten yön yli.

Kuumeista, flunssaista ja kuumottavaa oloa voi lievittää laittamalla sipulikääreet/ sipulisukat jalkapohjiin yön yli. Lisäksi flunssassa ollessa saa flunssan oireisiin lievitystä leikkaamalla puolikas sipuli yöpöydälle, sillä tällöin nukkuessaan ihminen hengittää sipulista erittyviä kaasuja ja olo usein helpottuu.

Suolistoon kertyneen kaasun aiheuttamaan kipuun voi kokeilla seuraavaa: leikkaa sipulista hyvin ohut viipale ja laita se lämpimään vesimukiin liukenemaan. Juo nestettä kulauksittain kerran tunnissa.

Sipuli sisältää eteeristä rikkipitoista öljyä, jonka vuoksi se on hyvä kasvi myös ihonhoidossa, lisäksi se ehkäisee hilsettä sekä hiustenlähtöä. Hiero päänahkaan joko puolikasta tai silputtua sipulia, anna vaikuttaa vaikka saunomisen ajan. Toista hoito säännöllisesti.

Sipulikääreet pohkeiden ympärillä auttavat nopeasti sydänhäiriöihin ja tukevat muuta hoitoa.

Sipuli käy myös hyvin laastariksi sen kerrosten välissä olevan ohuen kalvon vuoksi. 



KÄYTTÖ


Sipulinen yskänsiirappi 

2- 3 keskikokoista sipulia
valkoista tai ruskeaa sokeria

Hienonna kuoritut sipulit. Lado lasipurkkiin vuorotellen 1 cm sokeria ja 1 cm sipulia. Aloita sokerilla ja lopeta kerrostelu sokerilla.

Anna siirapin tekeytyä yön yli. Siivilöi sipulit tai halutessasi voit antaa niiden jäädä purkkiin.

Ota tarvittaessa teelusikallinen yskään.

Siirappi säilyy noin kuukauden jääkaapissa.


Sipulihunaja 

1-3 sipulia
hunajaa (RUOHONJUURIHYVINVOINNIN.FI)

Hienonna kuoritut sipulit. Peitä hunajalla ja anna tekeytyä yön yli.

Ota tarvittaessa teelusikallinen yskään.


Sipulitee 

2-3 viipaloitua sipulia
vettä

Kaada sipulit kattilaan, peitä niukasti vedellä, keitä 25 minuuttia ja siivilöi.

Juo tarvittaessa mm. eturauhasen hyvänlaatuisen liikakasvun aiheuttamiin virtsaamisongelmiin tai kuukautisia edeltävään turvotukseen.


Sipulia virtsateille 

Jos tuntuu, ettei virtsa kulje kunnolla, syö reilusti paistettua sipulia tai tee tarvittaessa sipuliteetä.



OMENAVIINIETIKKA SAIRAUKSIEN JA VAIVOJEN HOIDOSSA: 





HUOMIOITAVAA:

Suuret sipulimäärät voivat ärsyttää mahaa.

lauantai 30. syyskuuta 2023

MAITOHORSMA

Maitohorsma
Maitohorsman lehdissä on runsaasti mm. ravintokuitua, fosforia, riboflaviinia, valkuaisaineita, C- ja A vitamiinia ja karoteenia.
Maitohorsman kukat ja pitkät juuret sisältävät myös steroleja.

Maitohorsma lisää vastustuskykyä, edistää nesteen poistumista elimistössä, torjuu tulehduksia niin suussa kuin myös ruoansulatuskanavassa. Aikoinaan maitohorsman lehdillä ja kukilla ja myös juurikeitteellä on hoidettu vatsatauteja ja mahahaavaa.

Maitohorsman kaikkia osia voi syödä, tosin juuret eivät ole kovin maukkaita eivätkä helppokäyttöisiä, sillä nuoret tuoreet juuret sisältävät parkkiaineita. Juuret kerätään varhain keväällä tai myöhään syksyllä ja ennen käyttöä ne kuivataan ja jauhetaan jauhoksi. Jauhoja voi lisätä taikinoihin, kuten leipä- ja sämpylätaikinaan, puuroihin, muhennoksiin ja voi jauhoa käyttää myös kahvin korvikkeenakin.

Maitohorsman nuoria versoja voidaan käyttää mm. parsan tavoin keitettynä. Versot sopivat myös salaatteihin, wokkeihin, kiusauksiin ja teehen.

Versot ovat makeita ja ne ovat parhaimmillaan silloin, kun niiden korkeus on 10- 20 cm.

Lehdistä saa maistuvaa teetä joko tuoreena tai kuivattuna. Lehdet kerätään nuorina ennen kukintaa. Lehtien hiostaminen ennen kuivaamista vahvistaa kasvin aromia.

Nuorista lehdistä tehty silppu antaa vaihtelua salaatteihin, niitä voi lisätä voileipiin, muhennoksiin, keittoihin, pannukakkutaikinoihin, leipätaikinoihin ja munakkaisiin.

Kuivattu horsma sopii makeisiin jälkiruokiin ja leivonnaisiin. Kokeile sitä etenkin mansikkajälkiruokiin.

Vanhemmiten lehdistä tulee kitkeriä ja sitkeitä.

Myös maitohorsman kukkia voi käyttää esim. salaatteihin, hyytelöihin, täytekakkujen ja voileipäkakkujen koristeena. Kukista voi tehdä teetä, simaata ja viiniä. 

Kukkia voi pakastaa jääpalapussissa, jolloin ne tuovat mukavaa väriä esim. juomasekoituksiin.

Horsman lehtiä voi myös kerätä, pyöritellä lehdet palloksi ja laittaa ne puhtaaseen lasipurkkiin vuorokaudeksi niin, että ne hieman nahistuvat. Tämän jälkeen lehdet kuivataan nopeasti, jotta ne eivät pääse homehtumaan. Näin voit säilöä lehtiä myös talven varalle.

Nupulliset kukkatertut voi kiehauttaa niin ikään ruoaksi.



BEETAKAROTEENIA OMENAVIINIETIKASTA:


MAITOHORMAA TAI SIITÄ VALMISTETUJA TUOTTEITA VOIT TILATA SUORAAN RUOHONJUURESTA TAI HYVINVOINNIN.FI SIVUISTOILTA.



KÄYTTÖ


Maitohorsmatee 

4 tl tuoreita maitohorsman lehtiä/ ja kukkia tai
2 tl kuivattua, murskattua maitohorsmaa
2,5 dl kiehuvaa vettä

Kaada kiehuva vesi yrttien päälle ja anna hautua kannen alla 5- 10 minuuttia, jonka jälkeen siivilöi ja nauti hitain kulauksin.

Voit maustaa teen hunajalla, koristeeksi voit laittaa horsman kukkia.

Voit myös tehdä teetä kerralla runsaamman erän, laittaa sen jääkaappiin ja nauttia sitä kylmänä. Tee maustuu säilytyksessä ja siihen tulee maukas maku.

Käytä esim. vastustuskyvyn lisäämiseen tai nesteenpoistoon elimistössä.


Horsmakukkamehu 

2 l horsmankukkia
1/2 dl sitruunamehua
300- 500 g sokeria
5 dl vettä

Huuhtele kukat tai liota niitä haaleassa vedessä hyönteisten poistamiseksi. Siivilöi vesi pois.

Laita kukat ja vesi kattilaan ja lisää sitruunamehu kukkien sekaan.

Keitä miedolla lämmöllä 10- 15 minuuttia, kunnes väri on liuennut veteen.

Siivilöi tämän jälkeen kukat pois ja kaada mehu takaisin kattilaan. 

Lisää sokeri ja keitä miedolla lämmöllä sekoittaen, kunnes sokeri on liuennut kokonaan mehuun.

Kuori pinnalle kertynyt vaahto pois.

Pullota mehu kuumana puhtaisiin lasipulloihin ja sulje pullot ennen mehun jäähtymistä.

Anna mehun jäähtyä kokonaan ennen kuin siirrät sen viileään.

Mehu säilyy avaamattomassa pullossa jopa vuoden verran, avattu mehu säilyy noin viikon verran.

Laimenna mehua kylmällä vedellä maun mukaan.


Horsmankukkasima 

3 l vettä
4 dl sokeria
1 sitruunan mehu puristettuna tai kuoren raastetta
horsmankukkia vähintään 20 kukintoa
murunen tuoretta hiivaa tai 1/5 teelusikallista kuivahiivaa

Irroita kukinnoista kukat siten, ettei kukan kantoja pääse mukaan niiden kitkerän makunsa vuoksi.

Kukat ja sokeri laitetaan astiaan. Puolet vedestä kuumennetaan kiehuvaksi, jonka jälkeen se kaadetaan kukkien ja sokerin päälle niin että sokeri liukenee veteen.

Lisää loput vedestä kylmänä ja odottele, että seos on haaleaa. Lisää sitruuna ja hiiva ja anna juoman tekeytyä vuorokauden ajan.

Siivilöi sima ja pullota puhtaisiin pulloihin. Lisää pulloihin teelusikallinen sokeria ja halutessasi muutama rusina.

Sulje pullot tiiviisti ja jätä käymään viikoksi viileään paikkaan.

Tarjoile kylmänä. Voit halutessasi lisätä juomaan mintun murskattuja lehtiä.


Keitetyt maitohorsman versot 

Kerää alkukesän ensimmäisiä maitohorsman versoja haluttu määrä.

Huuhtele versot ja keitä niitä kevyesti suolalla maustetussa vedessä.

Tarjoa esim. Bernaise- tai Hollandaisekastikkeen kera.


Maitohorsman versoja ruskistetulla voisulalla 

40 kpl nuoria versoja
100 g voita
2 valkosipulin kynttä
1 murskattu laakerinlehti
tuoretta tinjamia 
1 puristetun sitruunan mehu


Laita kattilaan voi, valkosipuli ja yrtit. Anna kiehua niin kauan, että kaikki neste on haihtunut (voin maitohera alkaa ruskistua). Kun aines on pähkinänruskean väristä, lisätään joukkoon sitruunanmehu.

Sekoita hyvin ja anna voin maustua vielä 5 minuuttia.

Siivilöi mausteet pois siten, että ruskea maitohera jää joukkoon (ei liian tiheällä siivilällä).

Keitä maitohorsman versoja 5 minuuttia merisuolalla maustetussa vedessä, jonka jälkeen valuta ne ja pyöräytä kulhossa/ pannulla ruskistetun voisulan kera.

Maukasta vaikka leivän päällä.


Horsmauute 

1 l horsmankukintoja
7 dl vodkaa

Kaada yrttiaines puhtaaseen, tiiviiseen lasipurkkiin ja peitä se alkoholilla. 

Sulje kansi tiiviisti ja anna sen tekeytyä ikkunalaudalla auringonpaisteessa kaksi viikkoa. Kääntele tänä aikana purkkia kerran päivässä. 

Siivilöi kahden viikon jälkeen horsmat alkoholista ja pullota puhtaisiin lasipulloihin.

Ota tarvittaessa 15- 30 tippaa tarvittaessa esim. suun alueen tulehduksien hoitoon. 


Horsmankukkasiirappi 

1l horsmankukkia
1/2 dl sitruunamehua
4 dl vettä
300 g sokeria

Huuhtele kukat tai liota niitä haaleassa vedessä hyönteisten poistumiseksi. Siivilöi vesi pois ja laita kukat kattilaan veden kanssa. 

Lisää sitruunan mehu kukkien sekaan ja keitä horsmia miedolla lämmöllä 10- 15 minuuttia kannen alla peitettynä. Tässä ajassa horsmien väri liukenee veteen.

Siivilöi kukat pois ja kaada mehu takaisin kattilaan. Lisää sokeri, hämmentele seosta ja jatka miedolla lämmöllä keittämistä, kunnes sokeri on liuennut.

Kuori pinnalta siihen muodostunut vaahto pois, pullota siirappi kuumana puhtaisiin lasipurkkeihin ja sulje kansi siirapin ollessa kuumaa. Anna jäähtyä.

Ota tarvittaessa 1 tl siirappia esim. suun alueen tulehduksen hoitoon.

Säilytä valolta suojattuna, viileässä. 

Avattu horsmasiirappi säilyy noin kaksi kuukautta.


Horsmankukkajäätelö 

3 dl vispikermaa
2 kananmunaa
1/2 dl horsmasiirappia
1/2 dl sokeria
pieni ripaus merisuolaa

Vispaa kerma isossa kulhossa kovaksi vaahdoksi. Varo juoksettumista

Riko munat toiseen kulhoon, lisää sokeri ja merisuola ja vispaa ne kuohkeaksi vaalean keltaiseksi vaahdoksi. 

Lisää vispattu kerma munavaahdon joukkoon ja sekoita nämä varovasti keskenään. Lisää vielä horsmasiirappi joukkoon varovasti sekoitellen. Katso siirappiohje aimmasta.

Kaada seos pakasteastiaan tai -rasiaan, siirrä pakastimeen ja jäädytä seuraavaan päivään saakka. 

Sekoittele jäätelöseosta pakastimeen laittamisen jälkeen tunnin välein 2- 3 kertaa tai pyöritä seosta jäätelökoneella.

Anna jäätelön pehmitä huoneenlämmössä noin 15 minuuttia ennen tarjoilua. Pyörittele palloiksi tai lusikoi se jäätelömaljoihin. 

Koristele horsman kukilla.


Horsma- kurkkusalaatti 

1 kurkku
2 dl maustamatonta jogurttia
2 dl horsman nuoria versoja
1- 2 tl koivunlehtiä hienonnettuna
suolaa

Kuori kurkku, viipaloi se ja mausta suolalla.

Sekoita jogurtti, kurkku, hienoksi hakatut horsman kevätversot ja koivunlehdet keskenään.

Anna maustua hetken aikaa jääkaapissa ja nauti.

















NOKKONEN

Nokkonen
Nokkosen vaikuttavin aine on poltinkarvan nokkosmyrkky, joka sisältää ainakin histamiinia, muurahaishappoa, serotoniinia, asetyylikoliinia ja rasvahappoja.

Lehdissä on runsaasti klorofylliä eli lehtivihreää ja ksantofylliä eli lehtikeltaa. Lehdet sisältävät myös paljon C- vitamiinia (etenkin keväällä) ja kivennäisaineita, kuten rautaa, kalsiumia, kaliumia fosforia, piitä, mangaania ja rikkiä.

Lisäksi nokkosessa on verrattain paljon valkuaisaineita, karoteenia eli A- vitamiinin esiastetta, B-, D- ja K- vitamiinia.

Nokkosen siemenissä on rasvahappoja, joista suurin osa on linolihappoa, ja sen lisäksi niissä on E- vitamiinia sekä karvas- ja lima- aineita.

Nokkonen on erittäin tehokas alentuneen vastustuskyvyn, alhaisten veriarvojen, vitamiini- ja/ tai kivennäisainepuutoksien hoidossa. Nokkonen puhdistaa verta, edistää pintaverenkiertoa ja suoliston toimintaa ja lisää imettävien äitien maidontuotantoa. 

Nokkonen se auttaa myös verenpaine- ja verensokeriarvoihin alentavasti, väsymykseen, allergioihin, nivel- ja lihassärkyyn, iho- ja limakalvo- ongelmiin, solumyrkky- ja säteilyhoitojen sivuvaikutuksiin.

Nokkonen lisää virtsaneritystä ja se onkin hyvä tukihoito virtsateiden infektiossa ja ehkäisemään munuaissoran syntymistä. 

Se auttaa kihtiin, vesipöhöön, turvotuksiin ja iskiakseen. Nokkonen poistaa myös elimistöstä raskasmetalleja.

Juuresta tehtyjä valmisteita suositellaan käytettäväksi eturauhasen liikakasvusta johtuviin virtsaamisongelmiin. Juuret tulee kerätä joko varhain keväällä tai myöhään syksyllä.

Ulkoisesti käytetty nokkonen lisää ihon pintaverenkiertoa. Lehdistä voi pusertaa mehua tai keittää juurista teetä, joita voi käyttää erilaisten ihovaivojen ja peräpukamien hoidossa. 

Pumpuliin imeytettynä nokkosen puristemehua voi käyttää tyrehdyttämään nenäverenvuotoa. Myös nokkostee ja -kylvyt sekä nokkosuute tai -vesi sopivat ihottumien ja hilseilevän päänahan hoitoon. Nämä tekevät hyvää hiuksille sillä on myös hiustenlähtöä estävä vaikutus. Nokkosen avulla hiukset ja hevosen karvat tulevat kiiltäviksi.

Nokkoskäyte ja nokkosvesi ovat tunnettuja ja tehokkaita lannoite- ja torjunta- aineita puutarhakasveille.

Nokkonen sopii hyvin myös ruokiin, kuten esimerkiksi keitoksi, munakkaaseen, kalakeittoon,  puuroon, leipiin, sämpylöihin, lettuihin, teeksi ja lehtivihreäjauheisiin.

Kun nokkosta käyttää ruuanlaitossa, se tulee kerätä ennen kukintaa aurinkoisen jakson jälkeen. Tällöin sen nitraattipitoisuus on alhaisimmillaan. Keruun voi aloittaa heti kun versot ovat 10- 15 cm pituisia ja jatkaa sitä myöhäiseen syksyyn asti.

Ennen ruokakäyttöä tuore nokkonen on hyvä ryöpätä, sillä ryöppäys tuhoaa poltinkarvojen sisältämän myrkyn. Ryöppääminen ei kuitenkaan ole välttämätöntä, jos keräät nokkosia puhtaasta paikasta. Nokkosia ei pidä kerätä liian rehevästä maasta, kuten esim. lantakasasta ja kompostista, koska se kerää itseensä nitraattia.

Ryöppäyksessä nokkosen versot kastetaan 5 minuutiksi kiehuvaan tai lähes kiehuvaan veteen, jonka jälkeen versot huuhdellaan kylmällä vedellä ja puristetaan kuiviksi. Näin nokkoset ovat valmiita ruokakäyttöön. Vaihtoehtoisesti ne voi kuivattaa esimerkiksi saunan laiteilla kuiviksi talven varalle.

Nokkosvesi kannattaa säästää ja käyttää se keitinliemiin tai kastella jäähtyneellä vedellä kukkia ja muita kasveja.

Talven varalle säilöminen onnistuu myös joko kuivaamalla tai pakastamalla, jolloin ryöppäystä ei välttämättä tarvitse tehdä. Muista kuitenkin kuivata nokkoset huolellisesti, ettei niihin ala muodostumaan hometta.

Syksyllä voi kerätä nokkosen siemeniä, jotka sopivat lähes minkä ruoan lisukkeeksi tahansa. Niitä voi ripotella esim. aamiaispuuron tai vaikka myslin päälle tai sekoittaa piimän joukkoon tai johonkin muuhun paksuhkoon nesteeseen. Vedessä siemenet jäävät kellumaan pinnalle.

Nokkosen siemenet vahvistavat munuaisia ja lisämunuaisia, auttaa uupumukseen, huonoon keskittymiskykyyn ja yleiseen levottomuuteen, lisäksi sitä on käytetty myös potenssirohtona. Syö siemeniä 1- 2 rkl päivässä.

Jos siemeniä syödään sellaisenaan, tulee siemenen kutinaa aiheuttavat poltinkarvat ensin rikkoa huolellisesti. Poltinkarvat voidaan poistaa siten että siemenet ensin kuivataan esim. saunanlauteilla (kuivuvat vuorokaudessa) ja kuivuneet siemenet siivilöidään lehtien poistamiseksi.


BEETAKAROTEENIA OMENAVIINIETIKASTA:


NOKKOSTA TAI SIITÄ VALMISTETTUJA TUOTTEITA VOIT TILATA SUORAAN RUOHONJUURESTA TAI HYVINVOINNIN.FI SIVUSTOILTA.



KÄYTTÖ


Nokkostee 

2 tl kuivattuja tai
4 tl tuoreita nokkosen lehtiä tai
2 tl kuivattuja juuria
2,5 dl kiehuvaa vettä
1 rkl hunajaa makeuttamiseen

Kaada kiehuva vesi nokkosten päälle ja anna hautua kannen alla 5- 10 minuuttia. Siivilöi ja makeuta halutessasi hunajalla.

Nauti hitain kulauksin 3 kertaa päivässä 14 päivän ajan esimerkiksi virtsatievaivoihin, vilustumisoireiden ja väsymyksen hoitoon. Juurakosta tehty tee auttaa eturauhasvaivoihin.


Nokkoskylpy 

2 l kiehuvaa vettä
tuoretta tai kuivattua nokkosta

Tuore nokkonen

peitä nokkoset vedellä


Kuivattu nokkonen

laita nokkoset kattilaan ja lisää kolme kertaa yrttien tilavuuden verran vettä.

Kiehauta ja anna hautua 15 minuuttia, jonka jälkeen siivilöi ja kaada kylpyveteen. Lisää kylmää vettä, kunnes vesi on sopivaa. Istahda kylpyyn ja nauti.

Tätä voit käyttää myös hiusten huuhteluvetenä 1-2 x viikossa, muutaman kuukauden ajan.

Nokkonen nopeuttaa hiustenkasvua, tuuheuttaa hiuksia, estää hiustenlähtemistä ja hilseenmuodostumista. Oiva apu myös rasvoittuville hiuksille. 

Ei suositella vaaleahiuksisille, koska se saattaa muuttaa hiustenväriä. 

Vaaleille hiuksille käy esim. kamomillasaunio.

Kylvyssä käytettynä nokkonen vahvistaa, antaa vireyttä ja vastutuskykyä. Se elvyttää pintaverenkiertoa, auttaa ihottumien hoidossa ja lievittää lihaskipuja ja reumaa, edistää nesteen, turvotuksen ja virtsahapon poistumista.




Alkoholiuute nokkosesta 

Tuoreesta yrtistä

100 g tuoretta nokkosen lehteä
2 dl alkoholia (80%)

Nimilappuun:"tuore nokkonen, 1:2 80%, päivämäärä"


Kuivatusta yrtistä

100 g kuivattua nokkosen lehteä
5 dl alkoholia (60%)

Nimilappuun:"kuivattu nokkonen, 1:5 60%, päivämäärä"


Kaada nokkoset puhtaaseen ja tiiviiseen lasipurkkiin, peitä alkoholilla ja sulje purkki.

Anna hautua 2- 4 viikkoa ja sekoittele tänä aikana välillä uutetta.

Siivilöi, pullota ja lisää nimilappu.

Ota uutetta sisäisesti 1 tl kerran päivässä vaikka veteen sekoitettuna esim. yleiskuntoa vahvistamaan ja flunssan ensioireisiin.


Nokkoskääre 

2- 4 dl hienonnettuja nokkosen lehtiä tai
1-2 dl hienonnettuja juuria
1 l kiehuvaa vettä

Kaada ainekset kattilaan, kiehauta ja anna kiehua hiljalleen 10- 20 minuuttia. Siivilöi ja anna jäähtyä sopivan lämpöiseksi.

Kastele kangaspala nesteeseen ja purista ylimääräinen vesi pois. Laita kostea ja kuuma kangaspala hoidettavaan kohtaan ja peitä se kuivala pyyhkeellä. 

Pidä käärettä 20- 30 minuuttia kerralla korkeintaan kaksi kertaa päivässä.

Käytä esim. nivel- ja lihassärkyjen, iho- ongelmien ja peräpukamien hoidossa.


Nokkoskapselit 

Tätä varten tarvitset tyhjiä liivate- tai vegaanisia kapseleita, joita voi kysyä luontaistuotekaupasta, apteekista tai internetistä tilaamalla.

1 rkl nokkosen kuivattuja ja murskattuja lehtiä tai/ ja siemeniä tai/ ja juuriainesta
2-3 rkl keltaista maissijauhoa

Kaada aineet pieneen kulhoon ja sekoita haarukalla.

Täytä kapselit irroittamalla kapselista toinen puoli ja painamalla pidempi puoli jauhoon. Sulje kapseli.

Ota tarvittaessa 1- 2 kapselia päivässä.


Viherjauhe nokkosesta 

Hienonna kuivattuja nokkosen lehtiä esim. tehosekoittimessa, siivilöi ja jauha sihtiin jääneet nokkosen osat uudestaan tehosekoittimessa.

Purkita ja säilytä valmis viherjauhe tiiviissä lasipurkissa.

Viherjauhetta voi lisätä muutamia ruokalusikallisia esim. keittoihin, patoihin, muhennoksiin, puuron ja viilin sekaan.


Yrttihunaja nokkosesta 

Kuivattuja tai tuoreita nokkosen lehtiä tai/ ja siemeniä
Hunajaa

Hienonna nokkonen.


Tuore nokkonen

Täytä purkki puoleenväliin asti nokkosilla tai neljäsosaan asti tuoreilla juurilla.


Kuivattu nokkonen

täytä purkki neljäsosaan asti nokkosilla.

Täytä sen jälkeen puhdas ja tiiviskantinen purkki piripintaan hunajalla ja sulje kansi.
Käännä purkkia ylösalaisin päivän parin välein, jotta ainekset sekoittuisivat hyvin keskenään.

Yrttihunaja on valmista 2- 4 viikon kuluttua.

Halutessasi voit siivilöidä hunajan, mutta voit myös jättää nokkoset hunajaan.

Ota tarvittaessa 1 tl- 1 rkl yrttihunajaa esim. flunssaan, yskään tai lemmenrohdoksi.


Virkistävä nokkosjuoma 

3 dl nokkosen tuoreita lehtiä tai kuivattua nokkosta
1 dl vettä
2 rkl sitruunan mehua

Huuhdo tuoreet nokkosen lehdet kylmällä vedellä ja keitä niitä tarvittaessa muutaman minuutin ajan, jonka jälkeen siivilöi ja huuhdo lehdet uudelleen.

Laita huuhdotut lehdet, vesi ja sitruunamehu esim. tehosekoittimeen ja jauhata tasaiseksi juomaksi. Kaada lasiin ja tarjoa heti.


Nokkosletut 

1 l maitoa tai vettä
3 kananmunaa
1 tl suolaa
1 rkl sokeria
2 dl tuoreita nokkosen lehtiä tai 0,5 dl kuivattua nokkosta
5 dl puolikarkeita vehnäjauhoja (itse olen käyttänyt spelttijauhoja)
2 tl leivinjauhetta

Paistamiseen öljyä tai voita.

Munat ja maito/ vesi sekoitetaan keskenään.

Lisää suola, sokeri ja tuoreen nokkosen huuhdotut ja silpotut lehdet.

Kuivattu nokkonen ei tarvitse käsittelyä, vaan voit lisätä sen taikinaan sellaisenaan.

Sekoita taikinan joukkoon jauhot ja leivinjauho ja anna taikinan leävät puolisen tuntia viileässä.

Paista letut öljyn tai voin kanssa.


Nokkossämpylät 

2 dl vettä
2 tl kuivahiivaa
1 dl ruisjauhoja
1/2 tl suolaa
1/2 tl sokeria
3 1/2 dl vehnäjauhoja (itse käytän spelttijauhoja)
1/2- 1 dl kiehautettuja nokkosen tuoreita lehtiä tai 1 dl kuivattuja nokkosen lehtiä
2 rkl öljyä tai voita

Sekoita kuivahiiva ja ruisjauhot keskenään ja sekoita ne jauhot lämpimään veteen.

Lisää suola ja sokeri ja vehnäjauhot vähitellen.

Lisää nokkossilppu ja rasva ja alusta taikina tasaiseksi ja pehmeäksi. Taikina on sopivaa silloin kun se irtoaa käsistä ja kulhosta, joten tarvittaessa lisää taikinaan jauhoja.

Anna taikinan kohota lämpimässä liinalla peiteltynä noin 1/2 tuntia.

Pyörittele taikinasta sämpylöitä, nosta ne pellille ja anna niiden kohota vielä noin 1 tunti liinan alla peiteltynä.

Paista 225 asteessa noin 10- 15 minuuttia.


Nokkospesto

4 dl nokkosen lehtiä
1 valkosipulinkynsi
50 g pinjansiemeniä
1 dl parmesanjuustoa raastettuna
1 dl öliiviöljyä
suolaa
mustapippuria

Jos käytät tuoreita nokkosenlehtiä, ryöppää ne pienessä vesitilkassa kattilassa noin 5 minuutin ajan ja siiviöi vesi pois.

Kuori valkosipuli ja soseuta se hienoksi yhdessä jäähtyneiden nokkosten, parmesanjuuston ja pinjansiemenien kanssa. 

Lisää öljy sekaan ohuena nauhana ja soseuta seosta edelleen.

Mausta suolalla ja pippurilla makusi mukaan.



Nokkoskäyte kasveille 


Kerää ämpärillinen nokkosia ja kaada vettä päälle niin että nokkoset peittyvät. 

Peitä kannella ja anna seistä 10- 14 vuorokautta välillä hämmentäen. 

Nostele nokkoset vedestä pois ja tee sekoitus: 10 litraa vettä ja 1 litra käytettä. 

Kastele kasvin tyvet yrttilantavedellä.

Nokkoskäyte edistää kasvua ja sillä on edullinen vaikutus myös juuren kehittymiseen.


Nokkosvesi kasveille 

Kerää ämpärillinen nokkosia ja kaada vettä päälle niin että nokkoset peittyvät. Peitä kannella ja anna tekeytyä pari päivää. 

Nostele nokkoset pois vedestä ja käytä laimentamattomana kasvien kasteluun. 

Nokkosvedellä kastellaan kasvit päältä päin.

Nokkosvesi virkistää kasveja ja karkoittaa ötökät, kun sitä käytetään useaan kertaan.



HUOMIOITAVAA:

Nokkosta ei suositella henkilöille, joilla on sydämen- tai munuaisten vajaatoiminta ja niistä johtuvia turvotuksia.

Liiallinen nokkosen käyttö voi sekoittaa diabetes- ja verenpainelääkitystä ja lisätä keskushermostoa rauhoittavien lääkkeiden vaikutusta.

Nokkosruokia ei pitäisi tarjoilla uudelleen lämmitettyinä, eikä antaa niitä ollenkaan alle vuoden ikäisille lapsille.