maanantai 29. tammikuuta 2024

KETOHANHIKKI

Ketohanhikki on matala monivuotinen ruoho, joka kasvaa pihoilla, poluilla, puistoissa, venerannoilla ja joutomailla. Se on yleinen Etelä- Suomessa ja Pohjanlahden rannikoilla aina Oulun korkeudelle saakka. 

Ketohanhikin lehdet  muistuttavat pihlajan lehtiä. Lehdissä on 7- 12 paria erillisiä terävähampaisia lehdyköitä. Lehdet ovat päältä harmaanvihreät ja niiden alapuoli on silkkikarvainen ja hohtavan hopeanvalkoinen. Hopeanhohtoista karvaa voi joskus olla myös lehtien yläpinnalla.

Ketohanhikin paksut kellertävät ja ravinteikkaat juurakot ovat syötäviä ja niiden mukulamaisia varastojuuria voi käyttää juurikasvien tapaan ruoanvalmistuksessa. Juuret kasvavat lyijykynän paksuisiksi ja ne maistuvat palsternakalle ja porkkanalle. Juuria voi myös kuivata ja jauhaa ja käyttää puuroihin ja leivontaan. Varsinkin Englannissa ja Kreikassa juuria on hyödynnetty pula- aikoina.

Juuriin kerääntyy varsinkin kasvukauden loppuvaiheessa runsaasti tärkkelystä, jolloin juuret turpoavat nuijamaisiksi. Juuria kerätään muiden vihannesten tavoin loppukesällä, syksyllä tai varhain keväällä.

Ketohanhikin lehtiä voi käyttää pinaatin tavoin ruoanvalmistuksessa. Sahalaitaisista lehdistä voi valmistaa esimerkiksi salaattia.

Suurin merkitys ketohanhikilla on kuitenkin lääkekasvina. Rohtona käytetään maanpäällistä kukinta- aikaan kerättyä versoa. Se sisältää runsaasti flavonoidiglykosideja, jonka vuoksi sillä on kouristuksia laukaiseva vaikutus juovattomaan lihaksistoon eli lihaksiin, joita ei voi hallita tietoisesti. Tällaisia lihaksia ovat esimerkiksi suolistossa, verisuonten seinämissä ja mahalaukussa.

Ketohanhikki sisältää myös parkkiaineita, jotka supistavat ihoa ja vahvistavat kudoksia. Parkkiaineiden vaikutuksen vuoksi valkuaisaineet saostuvat, joka saa solukalvot liittymään tiiviisti yhteen muodostaen liukenemattoman yhdisteen ja josta muodostuu vahigoittuneelle aluelle tilapäinen, vahvaa kudosta oleva päällyste. Tämä ehkäisee tulehduksia ja haitallisten aineiden pääsyn kudoksiin, sekä helpottaa vioittuneen kudoksen uusiutumista. Supistavan vaikutuksensa ansiosta mahdollinen verenvuoto vähenee tai lakkaa kokonaan. 

Ketohanhikki auttaa kivuliaisiin kuukautisiin, koliikkiin, mahaportin kouristuksiin, astmasta johtuviin kouristuksen tapaisiin vaivoihin, huonosti paraneviin haavoihin, ientulehdukseen, sekä lisäksi se edistää ruokahalua ja estää ripulia.




KÄYTTÖ


Ketohanhikkitee

2 tl kuivattua yrttiä 
2,5 dl kiehuvaa vettä

Haudutetaan kannen alla 15 minuuttia, jonka jälkeen siivilöidään ja nautitaan kuumana hitain kulauksin. 

Lämpö tukee tehoaineiden vaikutusta kouristuksissa. 

Teetä voi käyttää myös kurlausvetenä ientulehduksen hoitoon.


Jos käytät ketohanhikkiteetä kivuliaiden kuukautisten hoidossa, aloita teehoito munasolun irtautuessa ja jatka sitä kuukautisvuodon loppuun saakka. 

Kivuliaiden kuukautisten hoitoon saa tehokkaamman avun, kun yhdistät ketohanhikkiin saman verran kamomillaa ja siankärsämöä. 



Ketohanhikki haavanhoitoon

3 tl kuivattua yrttiä
2 dl kiehuvaa vettä

Annetaan hautua kannen alla 20 minuuttia, jonka jälkeen neste siiviöidään. 
Nesteellä huuhdellaan haavaa useita kertoja päivässä.


 








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti