tiistai 21. huhtikuuta 2015

SIPULI

Sipuli
Sipulit on antibioottisia, antiseptisiä ja antioksidanttisia. Sipuleissa on paljon folaattia, joka parantaa mielialaa, torjuu anemiaa ja nuorentaa. Lisäksi niissä on sinkkiä ja jonkin verran rautaa.

Sipulit parantavat yleiskuntoa, lisäävät ruokahalua, edistävät rasvaisen ruoan sulamista, lisäävät hien ja virtsan eritystä, lisää siittiöiden määrää ja lisää sukupuolista halua. Sipulit poistavat ilmavaivoja (ei suositella niille, joille sipuli aiheuttaa jo muutoinkin ilmavaivoja), vahvistavat sydäntä, alentavat verenpainetta, verensokeria, irroittavat limaa, ehkäisevät vilustumista ja lievittää ripulia. Sipuleilla on antioksidanttinen vaikutus ja niiden syöminen myös hoikentaa.
Sipulien flavonoidit lievittävät nivelreumaan liittyvää tulehdusta, kversetiini estää histamiinia, tulehduksia ja allergioita, kuten heinänuhaa ja astmaa, sekä suojelee silmiä. Luteiini ja zeaksantiini estävät harmaakaihia ja silmänpohjan ikärappeumaa.

Sipuleita ei kannata syödä pehmeiksi keitettyinä, eikä myöskään raakana, vaan kevyesti kypsennettyinä. Mitä voimakkaampi maku sipulissa on, sen tehokkaampi on sen vaikutus.

Sipuleista voi tehdä kääreitä, joilla voi hoitaa korvakipuja, päänsärkyä, hammassärkyä ja silmätulehduksia. Sipulikääreeseen laitetaan pieneksi silpottua sipulia sideharson/ ohuen sukan sisään ja kääre asetellaan hoidettavalle alueelle. Annetaan vaikuttaa mieluiten yön yli.

Kuumeista, flunssaista ja kuumottavaa oloa voi lievittää laittamalla sipulikääreet/ sipulisukat jalkapohjiin yön yli. Lisäksi flunssassa ollessa saa flunssan oireisiin lievitystä leikkaamalla puolikas sipuli yöpöydälle, sillä tällöin nukkuessaan ihminen hengittää sipulista erittyviä kaasuja ja olo usein helpottuu.

Suolistoon kertyneen kaasun aiheuttamaan kipuun voi kokeilla seuraavaa: leikkaa sipulista hyvin ohut viipale ja laita se lämpimään vesimukiin liukenemaan. Juo nestettä kulauksittain kerran tunnissa.

Sipuli sisältää eteeristä rikkipitoista öljyä, jonka vuoksi se on hyvä kasvi myös ihonhoidossa, lisäksi se ehkäisee hilsettä sekä hiustenlähtöä. Hiero päänahkaan joko puolikasta tai silputtua sipulia, anna vaikuttaa vaikka saunomisen ajan. Toista hoito säännöllisesti.

Sipulikääreet pohkeiden ympärillä auttavat nopeasti sydänhäiriöihin ja tukevat muuta hoitoa.

Sipuli käy myös hyvin laastariksi sen kerrosten välissä olevan ohuen kalvon vuoksi. 


SIPULINEN YSKÄNSIIRAPPI:

2-3 keskikokoista sipulia
valkoista tai ruskeaa sokeria

Hienonna kuoritut sipulit. Lado lasipurkkiin vuorotellen 1 cm sokeria ja 1 cm sipulia. Aloita sokerilla ja lopeta kerrostelu sokerilla.
Anna siirapin tekeytyä yön yli. Siivilöi sipulit tai halutessasi voit antaa niiden jäädä purkkiin.
Ota tarvittaessa teelusikallinen yskään.
Siirappi säilyy noin kuukauden jääkaapissa.


SIPULIHUNAJA:

1-3 sipulia
hunajaa

Hienonna kuoritut sipulit. Peitä hunajalla ja anna tekeytyä yön yli.
Ota tarvittaessa teelusikallinen yskään.


SIPULITEE:

2-3 viipaloitua sipuli
vettä

Kaada sipulit kattilaan, peitä niukasti vedellä, keitä 25 minuuttia, siivilöi.
Juo tarvittaessa mm. eturauhasen hyvänlaatuisen liikakasvun aiheuttamiin virtsaamisongelmiin tai kuukautisia edeltävään turvotukseen.


SIPULIA VIRTSATEILLE:

Jos tuntuu, ettei virtsa kulje kunnolla, syö reilusti paistettua sipuli tai tee tarvittaessa sipuliteetä.
VAROITUKSET:

Suuret sipulimäärät voivat ärsyttää mahaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti