tiistai 12. toukokuuta 2015

OSMANKÄÄMI

Osmankäämi
Erityisesti talven juurakot sisältävät paljon hiilihydraattia, valkuais- ja kivennäisaineita, joten ne ovat perunaa runsasravinteisempaa energianlähteitä. Loppukesästä sokerit siirtyvät juuristoon ja osmankäämeissä onkin 5- 6 kertainen märä tärkkelystä perunaan nähden.

Osmankäämi on hyvä A- ja C- vitamiinin, hiilihydraatin sekä potassiumin ja fosforin lähde.

Katkaise osmankäämin varsi läheltä maanpintaa, kuori muutama uloin kerros pois ja huuhtele hyvin. Varsi muistuttaa purjoa.

Osmankäämin noin 20- 30 cm mittaiset aikaiset kevätversot ovat kokonaan syötäviä, mutta tästä suurempaa kasvia on kuorittava, sillä pidempään kasvaneet osat muuttuvat sitkeän kuituisiksi, jotta kasvin valkoinen pehmeä sisäosa paljastuisi.

Nuoret versot ovat herkullisia salaateissa, padoissa, keitoissa ja muhennoksissa. Puhdistettuja versoja voidaan käyttää myös siltäänsä. Niistä puraistaan pala, jota pureskellaan, imetään, pureskellaan ja imetään ja lopulta kuitujen jäännökset sylkäistään pois.

Osmankäämin puhdistetut juurakot voi käyttää perunan tavoin keitettynä muutaman senttimetrin leikattuina paloina esim. keittoihin, patoihin ja muhennoksiin, tai ne voi kuivata ja jauhaa ja käyttää lämpimiin ruokiin, puuroihin sekä leipä- ja sämpyläjauhojen lisänä.

Osmankäämin lehdistä katkaistaessa valuvan öljymäisen geelin voi käyttää aloveran tavoin ihonhoitoon.

Vihreät emitähkät, jotka ovat lehtien piilossa, ovat maissin kaltaisia ja ne kelpaavat keitettynä ruoaksi. Hedetähkien runsas siitepöly kelpaa niin ikään ruokiin väriaineeksi ja valkuaisainepitoisuutta kasvattamaan.


OSMANKÄÄMI HÖYRYTETTYNÄ:

Höyrytä haluttu määrä osmankäämin puhdistettua parsaosaa tilkassa vettä, mausta tilkalla kylmäpuristettua rypsiöljyä ja sitruunan mehua.

Sopii ruokien lisäkkeeksi parsan tapaan.


OSMANKÄÄMI KEITETTYNÄ:

Katkaise versojen tyvet, keitä ne suolavedessä ja mausta voilla.

Käytä ruokien lisäkkeeksi parsan tapaan.


OSMANKÄÄMI- TOMAATTISALAATTI:

1 keräsalaatti tai villivihanneksia
1- 2 osmankäämin vartta
2 tomaattia
öljyä ja pieni tilkka viinietikkaa

Pienennä salaatti.

Huuhtele ja leikkaa osmankäämin varret ohuiksi renkaiksi.

Leikkaa tomaatit ohuiksi lohkoiksi ja sekoita kaikki aineet sekaisin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti