Voikukka |
Voikukan lehdet sisältävät erityisesti C- ja A- vitamiineja, kalsiumia, kaliumia, parkkiaineita, rautaa, kuparia, magnesiumia, mangaania, sinkkiä, fosforia ja B1-, B2- ja B3- vitamiineja. Voikukka on myös hyvä proteiinin lähde.
Voikukan juuressa on jopa 25 % inuliini- nimistä tärkkelystä.
Juuret kerätään aikaisin keväällä ennen kukintaa tai myöhään syksyllä, jolloin vararavinnon määrä on suurimmillaan.
Juuret kerätään aikaisin keväällä ennen kukintaa tai myöhään syksyllä, jolloin vararavinnon määrä on suurimmillaan.
Lehdet kerätään alkukesällä, ennen kukintaa.
Voikukka soveltuu käytettäväksi ennen kaikkea ruokahaluttomuuden, ruoansulatusvaivojen, ilmavaivojen, ummetuksen, peräpukamien, maksa- ja sappivaivojen hoidossa ja laihdutuksen tukena. Voikukalla on nestettä poistava vaikutus.
Kasvin ja etenkin juuren sisältämän insuliinin vuoksi sitä käytetään verensokerin alentamiseen.
Lisäksi voikukalla voidaan hoitaa munuais- ja virtsatievaivoja, kroonisia reumavaivoja, kihdin oireita, ihottumia, kutinaa, selluliittia, epäpuhdasta ihoa, pieniä palovammoja, pisamia, känsiä, ihon värivirheitä ja masennusta.
Voikukka sopii stressaantuneelle henkilölle, joka tuntee itsensä saamattomaksi, sekä lisäksi vähän liikkuville ylipainoisille ihmisille.
Voikukan lehtiä ja juuria käytetään joko kuivattuina tai tuoreina teenä, keitteenä ja tinktuurana, siirappina, tuoremehuna. Niistä voi valmistaa myös olutta.
Myös voikukan nuppuja voidaan käyttää ja ne tulisi kerätä mahdollisemman nuorena.
Lehtiä, juuria ja nuppuja voi käyttää monipuolisesti mm. viherjauheena, yrttivoina, salaattina, muhennoksissa, keitoissa, raakaraasteena, pannukakuissa ja jauhojen lisänä.
Juurista voi valmistaa kofeiinitonta kahvinkorviketta kuivaamalla juurenpalat esim. uunissa.
Kukista voi tehdä viiniä ja simaa.
VOIKUKKAA TAI SIITÄ VALMISTETTUJA TUOTTEITA VOI TILATA SUORAAN RUOHONJUURESTA TAI HYVINVOINNIN.FI SIVUSTOILTA.
KÄYTTÖ
Voikukka maksan virkistäjänä
Voikukkaa voidaan käyttää maksan virkistämiseen monella eri tavalla. Kesällä esimerkiksi syödään viisi virheetöntä lehtiruotia raakana päivittäin kuukauden ajan aamulla tyhjään vatsaan, muulloin aterioiden välillä.
1/2 desiä tuoreita lehtiä päivittäin on sekin maksalle hyödyllinen hoitojakso, jota jatketaan kuukauden ajan.
Voikukan juuritee
2 tl kuivattua, hienoksi jauhettua juurta
2 dl vettä
Vesi ja juuret kiehautetaan kannen alla ja niiden annetaan hautua 15 minuuttia.
Nauti hitain kulauksin aamulla tyhjään vatsaan, muulloin 1/2 tuntia ennen tukevaa ateriaa, enintään 3 kupillista päivässä, kuuden viikon ajan.
Tee tukee maksan toimintaa.
Voikukan lehti-/ kukkatee
2 tl kuivattua, murskattua voikukkan lehtiä tai
4 tl tuoreita voikukan lehtiä
2 dl kiehuvaa vettä
Kaada kiehuva vesi voikukan lehtien päälle, anna hautua kannen alla 5- 10 minuuttia ja siivilöi.
Nauti hitain kulauksin aamulla tyhjään vatsaan, muulloin 1/2 tuntia ennen ateriaa, enintään 3 kupillista päivässä, kuuden viikon ajan.
Voikukkasiirappi
1 l vettä
3 dl hienonnettuja tuoreita voikukan lehtiä tai
15- 20 g kuivattuja hienonnettuja voikukan lehtiä tai
2, 5 dl hienonnettuja tuoreita tai kuivattuja juuria
425 g sokeria
Kaada yrtit ja vesi pieneen kattilaan, kiehauta ja anna kiehua hiljaisella lämmöllä 10- 15 minuuttia. Siivilöi yrtit pois. Säilytä neste.
Jos haluat vahvempaa siirappia, lisää uusia yrttejä samaan nesteeseen, kiehauta ja anna kiehua 10- 15 minuuttia, jonka jälkeen siivilöi.
Kaada 2 dl nesteestä takaisin kattilaan ja lisää sokeri.Vähennä lämpö minimiin ja hämmennä, kunnes sokeri on täysin sulanut.
Kaada puhtaaseen ja tiiviskantiseen lasipurkkiin ja kirjoita nimilappu.
Säilytä siirappi jääkaapissa.
Alkoholiuute voikukasta
Tuoreesta voikukasta:
100 g tuoretta voikukan lehteä
2 dl alkoholia ( 80%)
Voikukka maksan virkistäjänä
Voikukkaa voidaan käyttää maksan virkistämiseen monella eri tavalla. Kesällä esimerkiksi syödään viisi virheetöntä lehtiruotia raakana päivittäin kuukauden ajan aamulla tyhjään vatsaan, muulloin aterioiden välillä.
1/2 desiä tuoreita lehtiä päivittäin on sekin maksalle hyödyllinen hoitojakso, jota jatketaan kuukauden ajan.
Voikukan juuritee
2 tl kuivattua, hienoksi jauhettua juurta
2 dl vettä
Vesi ja juuret kiehautetaan kannen alla ja niiden annetaan hautua 15 minuuttia.
Nauti hitain kulauksin aamulla tyhjään vatsaan, muulloin 1/2 tuntia ennen tukevaa ateriaa, enintään 3 kupillista päivässä, kuuden viikon ajan.
Tee tukee maksan toimintaa.
Voikukan lehti-/ kukkatee
2 tl kuivattua, murskattua voikukkan lehtiä tai
4 tl tuoreita voikukan lehtiä
2 dl kiehuvaa vettä
Kaada kiehuva vesi voikukan lehtien päälle, anna hautua kannen alla 5- 10 minuuttia ja siivilöi.
Nauti hitain kulauksin aamulla tyhjään vatsaan, muulloin 1/2 tuntia ennen ateriaa, enintään 3 kupillista päivässä, kuuden viikon ajan.
Voikukkasiirappi
1 l vettä
3 dl hienonnettuja tuoreita voikukan lehtiä tai
15- 20 g kuivattuja hienonnettuja voikukan lehtiä tai
2, 5 dl hienonnettuja tuoreita tai kuivattuja juuria
425 g sokeria
Kaada yrtit ja vesi pieneen kattilaan, kiehauta ja anna kiehua hiljaisella lämmöllä 10- 15 minuuttia. Siivilöi yrtit pois. Säilytä neste.
Jos haluat vahvempaa siirappia, lisää uusia yrttejä samaan nesteeseen, kiehauta ja anna kiehua 10- 15 minuuttia, jonka jälkeen siivilöi.
Kaada 2 dl nesteestä takaisin kattilaan ja lisää sokeri.Vähennä lämpö minimiin ja hämmennä, kunnes sokeri on täysin sulanut.
Kaada puhtaaseen ja tiiviskantiseen lasipurkkiin ja kirjoita nimilappu.
Säilytä siirappi jääkaapissa.
Alkoholiuute voikukasta
Tuoreesta voikukasta:
100 g tuoretta voikukan lehteä
2 dl alkoholia ( 80%)
Nimilappuun:"Voikukka, 1:2 80%, päivämäärä"
Kuivatusta voikukasta
100 g kuivattua voikukan lehteä
5 dl alkoholia (60%)
Nimilappuun:"Voikukka, 1:5 60%, päivämäärä"
Kaada puhtaaseen ja tiiviskantiseen lasipurkkiin, peitä alkoholilla ja sulje korkki. Anna olla 2- 4 viikkoa.
Siivilöi, pullota ja lisää nimilappu.
Ota tarvittaessa esim. virtsanerityksen lisäämiseksi, ummetuksen, ilmavaivojen ja ruokahaluttomuuden hoitoon, 2 tippaa päivässä, 5 päivän ajan.
Voikukkakylpy
2 l kiehuvaa vettä
tuoretta tai kuivattua voikukan maanpäällisiä osia
Tuore voikukka
peitä yrttiaines vedellä
Kuivattu voikukka
Laita yrttiaines kattilaan ja lisää kolme kertaa yrttiaineksen tilavuuden verran vettä.
Kiehauta ja anna hautua 15 minuuttia, siivilöi ja kaada kylpyveteen.
Lisää kylmää vettä, kunnes lämpötila on sopiva.
Istahda alas kylpyyn ja nauti.
Käytä esim. kroonisiin reumavaivoihin, kihtiin, ihottumaan, kutinaan ja selluliittiin.
Voikukkakääre
kourallinen kuivattuja voikukan maanpäällisiä osia tai
pari kourallista tuoreita voikukan maanpäällisiä osia
1 l kiehuvaa vettä
Kaada kiehuva vesi hienonnetun yrtin päälle ja anna hautua 15 minuuttia, jonka jälkeen siivilöi ja jäähdytä.
Käytä esim. kroonisiin reumavaivoihin, kihtiin, ihottumaan, kutinaan ja selluliittiin.
Voikukkakääre
kourallinen kuivattuja voikukan maanpäällisiä osia tai
pari kourallista tuoreita voikukan maanpäällisiä osia
1 l kiehuvaa vettä
Kaada kiehuva vesi hienonnetun yrtin päälle ja anna hautua 15 minuuttia, jonka jälkeen siivilöi ja jäähdytä.
Kastele pyyhe tai rätti nesteeseen, purista ylimääräinen neste pois ja laita kosta, kuuma pyyhe kipeään kohtaan.
Anna olla paikoillaan 30- 40 minuuttia.
Käytä esim. pieniin palovammoihin, peräpukamiin, pisamiin, känsiin, ihon värivirheisiin ja ihottumiin.
Voikukkasima
5 l voikukkia
10 l vettä
1 1/2 dl siirappia tai 100 g fariinisokeria
700 sokeria
2- 3 sitruunaa
1/4 tl hiivaa tai vähemmänkin
rusinoita
Aurinkoisella säällä ja aamupäivällä kerätyt kukat ja 5 l vettä laitetaan suureen kattilaan, jossa ne kuumennetaan kiehuvaksi ja sen jälkeen annetaan sen kiehua hiljalleen 5 minuutin ajan. Tämän jälkeen seos siivilöidään. Siivilöity vesi otetaan talteen.
Laita kukat takaisin kattilaan ja lisää siihen noin 3 l vettä. Anna kiehua hiljaisella lämmöllä 5 minuuttia ja siivilöi uudelleen. Tämä neste ja aiemmin siivilöity neste yhdistetään.
Ota osa liemestä ja kaada se pieneen kattilaan ja lisää siihen siirappi ja sokeri sekä hyvin pesty sitruuna ohuina viipaleina. Anna seoksen kiehua, kunnes sokeri on liuennut kokonaan.
Käytä esim. pieniin palovammoihin, peräpukamiin, pisamiin, känsiin, ihon värivirheisiin ja ihottumiin.
Voikukkasima
5 l voikukkia
10 l vettä
1 1/2 dl siirappia tai 100 g fariinisokeria
700 sokeria
2- 3 sitruunaa
1/4 tl hiivaa tai vähemmänkin
rusinoita
Aurinkoisella säällä ja aamupäivällä kerätyt kukat ja 5 l vettä laitetaan suureen kattilaan, jossa ne kuumennetaan kiehuvaksi ja sen jälkeen annetaan sen kiehua hiljalleen 5 minuutin ajan. Tämän jälkeen seos siivilöidään. Siivilöity vesi otetaan talteen.
Laita kukat takaisin kattilaan ja lisää siihen noin 3 l vettä. Anna kiehua hiljaisella lämmöllä 5 minuuttia ja siivilöi uudelleen. Tämä neste ja aiemmin siivilöity neste yhdistetään.
Ota osa liemestä ja kaada se pieneen kattilaan ja lisää siihen siirappi ja sokeri sekä hyvin pesty sitruuna ohuina viipaleina. Anna seoksen kiehua, kunnes sokeri on liuennut kokonaan.
Lisää tämän jälkeen sokeriliemi sitruunoiden kera aiempaan ja isompaan määrään nestettä.
Lisää seokseen vettä siten, että lientä on yhteensä 10 litraa.
Anna nesteen jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
Sekoita hiiva pieneen nestemäärään ja sekoita se sitten liemeen.
Anna nesteen jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
Sekoita hiiva pieneen nestemäärään ja sekoita se sitten liemeen.
Anna tämän käydä huoneenlämmössä yön ajan.
Siivilöi neste ja pullota. Halutessasi voit lisätä pulloihin muutamia rusinoita.
Siivilöi neste ja pullota. Halutessasi voit lisätä pulloihin muutamia rusinoita.
Kun rusinat nousevat pintaan, on sima valmista.
Sima säilyy kylmässä kaksi viikkoa.
Venäläinen voikukkasalaatti
100 g voikukan lehtiä
50 g sipulin naatteja tai ruohosipulia
25 g persiljaa
15 g ruokaöljyä
suolaa, etikkaa ja pippuria oman maun mukaan
1 keitetty kananmuna
tuoretta tilliä
Voikukan lehtiä liotellaan puoli tuntia suolavedessä, jonka jälkeen ne valutetaan ja leikataan saksilla pieneksi.
Silputtu persilja ja sipuli sekoitetaan voikukan joukkoon.
Sima säilyy kylmässä kaksi viikkoa.
Venäläinen voikukkasalaatti
100 g voikukan lehtiä
50 g sipulin naatteja tai ruohosipulia
25 g persiljaa
15 g ruokaöljyä
suolaa, etikkaa ja pippuria oman maun mukaan
1 keitetty kananmuna
tuoretta tilliä
Voikukan lehtiä liotellaan puoli tuntia suolavedessä, jonka jälkeen ne valutetaan ja leikataan saksilla pieneksi.
Silputtu persilja ja sipuli sekoitetaan voikukan joukkoon.
Öljy, pippuri ja etikka sekoitetaan ja kaadetaan salaatin joukkoon.
Valmis salaatti koristellaan kanamunalla ja tillillä.
Voikukkapirtelö
10 voikukan lehteä
5 voikukan kukkaa
1 rkl seesamin siemeniä
1 rkl hunajaa
1 rkl sitruunanmehua
1/2 banaani
vettä
Lehdet ja kukat huuhdellaan ja silputaan saksilla, jonka jälkeen ne laitetaan tehosekoittimeen.
Muut ainekset lisätään joukkoon ja laitetaan vettä niin paljon kun laitteeseen mahtuu.
Valmis salaatti koristellaan kanamunalla ja tillillä.
Voikukkapirtelö
10 voikukan lehteä
5 voikukan kukkaa
1 rkl seesamin siemeniä
1 rkl hunajaa
1 rkl sitruunanmehua
1/2 banaani
vettä
Lehdet ja kukat huuhdellaan ja silputaan saksilla, jonka jälkeen ne laitetaan tehosekoittimeen.
Muut ainekset lisätään joukkoon ja laitetaan vettä niin paljon kun laitteeseen mahtuu.
Sekoittimen annetaan käydä kaksi minuuttia, jonka jälkeen juoma on valmis tarjottavaksi.
Voikukkasämpylät
3 dl perunasosetta
50 g hiivaa
1/2 l kasvisten keitinlientä/ kasvisliemikuutiosta valmistettua nestettä tai vettä
1 tl muskottia
1 tl yrttisuolaa
2 rkl siirappia
4 dl nypittyjä voikukan terälehtiä
1 1/2 dl voikukan lehtiä
3 rkl öljyä
3- 4 dl hiivaleipäjauhoja
Kädenlämpöinen kasvisliemi sekoitetaan perunasoseeseen. Hiiva ja muut aineet lisätään joukkoon.
Taikinan annetaan kohota 1/2 tuntia liinan alla lämpimässä paikassa, jonka jälkeen ne leivotaan sämpylöiksi.
Voikukkasämpylät
3 dl perunasosetta
50 g hiivaa
1/2 l kasvisten keitinlientä/ kasvisliemikuutiosta valmistettua nestettä tai vettä
1 tl muskottia
1 tl yrttisuolaa
2 rkl siirappia
4 dl nypittyjä voikukan terälehtiä
1 1/2 dl voikukan lehtiä
3 rkl öljyä
3- 4 dl hiivaleipäjauhoja
Kädenlämpöinen kasvisliemi sekoitetaan perunasoseeseen. Hiiva ja muut aineet lisätään joukkoon.
Taikinan annetaan kohota 1/2 tuntia liinan alla lämpimässä paikassa, jonka jälkeen ne leivotaan sämpylöiksi.
Sämpylöiden annetaan kohota vielä 1/ 2 tuntia liinan alla peitettynä, jonka jälkeen ne paistetaan 200 asteessa 10- 15 minuuttia.
Voitele kypsät sämpylät hunajavedellä ja ripottele halutessasi pinnalle voikukan terälehtiä.
Voikukkamarmeladi
2 dl voikukan kukintoja
2 dl vettä
0,75 dl hyytelösokeria
Keitä kukintoja vedessä 10 minuuttia, siivilöi ja lisää joukkoon hyytelösokeri.
Sekoita, kunnes sokeri on liuennut ja hyytelö kirkastuu.
Voitele kypsät sämpylät hunajavedellä ja ripottele halutessasi pinnalle voikukan terälehtiä.
Voikukkamarmeladi
2 dl voikukan kukintoja
2 dl vettä
0,75 dl hyytelösokeria
Keitä kukintoja vedessä 10 minuuttia, siivilöi ja lisää joukkoon hyytelösokeri.
Sekoita, kunnes sokeri on liuennut ja hyytelö kirkastuu.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti