Osmankäämi |
Osmankäämi on hyvä A- ja C- vitamiinin, hiilihydraatin sekä potassiumin ja fosforin lähde.
Katkaise osmankäämin varsi läheltä maanpintaa, kuori muutama uloin kerros pois ja huuhtele hyvin. Varsi muistuttaa purjoa.
Nuoret versot ovat herkullisia salaateissa, padoissa, keitoissa ja muhennoksissa. Puhdistettuja versoja voidaan käyttää myös siltäänsä. Niistä puraistaan pala, jota pureskellaan, imetään, pureskellaan ja imetään ja lopulta kuitujen jäännökset sylkäistään pois.
Osmankäämin puhdistetut juurakot voi käyttää perunan tavoin keitettynä muutaman senttimetrin leikattuina paloina esim. keittoihin, patoihin ja muhennoksiin, tai ne voi kuivata ja jauhaa ja käyttää lämpimiin ruokiin, puuroihin sekä leipä- ja sämpyläjauhojen lisänä.
Osmankäämin lehdistä katkaistaessa valuvan öljymäisen geelin voi käyttää aloveran tavoin ihonhoitoon.
Vihreät emitähkät, jotka ovat lehtien piilossa, ovat maissin kaltaisia ja ne kelpaavat keitettynä ruoaksi. Hedetähkien runsas siitepöly kelpaa niin ikään ruokiin väriaineeksi ja valkuaisainepitoisuutta kasvattamaan.
KÄYTTÖ
Osmankäämi höyrytettynä
Höyrytä haluttu määrä osmankäämin puhdistettua parsaosaa tilkassa vettä, mausta tilkalla öljyä ja sitruunan mehulla.
Sopii ruokien lisäkkeeksi parsan tapaan.
Osmankäämi keitettynä
Katkaise versojen tyvet, keitä ne suolavedessä ja mausta voilla.
Käytä ruokien lisäkkeeksi parsan tapaan.
Osmankäämi- tomaattisalaatti
1 keräsalaatti tai villivihanneksia
1- 2 osmankäämin vartta
2 tomaattia
öljyä ja pieni tilkka viinietikkaa
Pienennä salaatti.
Huuhtele ja leikkaa osmankäämin varret ohuiksi renkaiksi.
Leikkaa tomaatit ohuiksi lohkoiksi ja sekoita kaikki aineet sekaisin.
Osmankäämi höyrytettynä
Höyrytä haluttu määrä osmankäämin puhdistettua parsaosaa tilkassa vettä, mausta tilkalla öljyä ja sitruunan mehulla.
Sopii ruokien lisäkkeeksi parsan tapaan.
Osmankäämi keitettynä
Katkaise versojen tyvet, keitä ne suolavedessä ja mausta voilla.
Käytä ruokien lisäkkeeksi parsan tapaan.
Osmankäämi- tomaattisalaatti
1 keräsalaatti tai villivihanneksia
1- 2 osmankäämin vartta
2 tomaattia
öljyä ja pieni tilkka viinietikkaa
Pienennä salaatti.
Huuhtele ja leikkaa osmankäämin varret ohuiksi renkaiksi.
Leikkaa tomaatit ohuiksi lohkoiksi ja sekoita kaikki aineet sekaisin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti