lauantai 7. lokakuuta 2023

KATAJA

Kataja
Kataja on havupuu, jonka "käpyjen" mehevät suomut ovat kasvaneet yhteen pyöreäksi, ensimmäisenä kesänä vihreäksi marjaksi. Toisena vuonna marja kypsyy muuttuen tummansiniseksi ja vähitellen se mustuu ja varisee pois.

Marjat sisältävät kuivina muun muassa 30- 40 % sokeria, 10 % hartsia, noin 1 % haihtuvaa öljyä, 5 % valkuaista, sekä karvas- ja parkkiaineita. 

Katajan marjoja voi käyttää esimerkiksi mausteeksi, rohdoksi ja juomaksi. Nuoria versoja esimerkiksi teeksi, kaljan tekoon, kalan ja lihan savustuseen. Katajan puusta saa erinomaisia astioita ja pikkutavaroita ja juuria voi käyttää rohdoksina marjojen tapaan.

Sinisiä marjoja voi kerätä ympäri vuoden, mutta parhaimmillaan ne ovat myöhään syksyllä. Marjojen keruuta voi tehostaa levittämällä pensaan alle vaatteen tai pyyhkeen ja karistaa marjat joko kepakolla oksia lyöden tai vetämällä oksia "kammalla", joka tehdään lyömällä puukappaleeseen nauloja noin 1- 2 cm:n välein. 

Laita siniset katajanmarjat kuivumaan, joko huoneenlämpöön tai kuivuriin alle 30 asteen lämpötilaan. Marjat saavat kuivua kolme kertaa muita yrttejä kauemmin niiden hartsipitoisuutensa vuoksi.

Katajanmarja sellaisenaan pureskeltuna on hyvin karvaan makuinen. Marjoissa on tulehduksia lieventäviä vaikutuksia, ne vahvistavat ruoansulatusta ja ruokahalua, lisää virtsaneritystä, auttaa lieventämään virtsatietulehdusta ja edistää hien eritystä. Teestä voi olla apua myös kihdissä, sillä se lisää virtsahapon poistamista elimistöstä.

Versoja ja oksia voi myös kerätä ympäri vuoden, mutta teen aineksena ne ovat hyödyllisempiä kevättalvella, jolloin niissä on suurin vitamiinipitoisuus. Katajanneulasista ja nuorista versoista saa oivalista ja hyvin terveellistä teejuomaa. Varsinkin kevättalvella, kun C- vitamiinin puute on suuri, olisi hyödyllistä kerätä tuoreita katajanversoja, jotka hakataan hienoksi ja tehdään teeksi kaataen niiden päälle kiehuvaa vettä. Juomaan voi lisätä myös marjamehua tai sitruunaviipaleen.

Kuuma katajanmarjatee ja -siirappi on erittäin hyvä yskänhoidossa sekä vilustumisissa.
Katajanmarjoja voi käyttää ulkoisesti myös mm. lihas- ja nivelkipuun.



KATAJAISIA TUOTTEITA VOIT TILATA SUORAAN RUOHONJUURESTA TAI HYVINVOINNIN.FI SIVUSTOILTA.



KÄYTTÖ


Katajanmarjatee

1 tl murskattuja katajanmarjoja
1 dl kiehuvaa vettä

Kaada vesi marjojen päälle, anna hautua 10 minuuttia ja siivilöi ja nauti kulauksittain.

Juo 1- 2 kupillista päivässä.


Alkoholiuute katajanmarjasta 

Tuoreista marjoista 

100 g tuoreita marjoja
2 dl alkoholia (80%)

Nimilappuun:" Kataja, 1:2 80 %, päivämäärä"


Kuivatusta marjoista

100 g kuivattuja marjoja

5 dl alkoholia (60%)

Nimilappuun:" Kataja, 1:5 60 %, päivämäärä"


Murskaa marjat ja kaada ne puhtaaseen, tiiviiseen lasipurkkiin ja peitä alkoholilla. Sulje purkki. 

Anna olla 2- 4 viikkoa, jonka jälkeen siivilöi, pullota ja lisää nimilappu.

Annos 20- 40 tippaa 1- 3 kertaa päivässä.

Älä käytä katajanmarjatippoja jatkuvasti.

Ulkoisesti uutteesta on apua nivel- ja lihaskivuissa. Hiero sellaisenaan kipeään niveleen tai tee siitä kääre:



Kääre katajanmarjauutteesta 


1/2 dl katajanmarjauutetta

1/2 dl vettä

Sekoita keskenään ja kastele pyyhe tai rätti nesteeseen. Purista ylimääräinen neste pois ja laita kostea pyyhe kipeälle nivelelle. Anna kääreen olla paikoillaan 30- 40 minuuttia. 



Katajaviina


20 g kuivattuja katajanmarjoja

5 dl pöytäviinaa

Kaada marjat lasipurkkiin ja lisää viina. Anna olla viikon ajan ravistamalla seosta silloin tällöin. Siivilöi kahvisuodattimen läpi ja ota lasillinen ruokaryyppynä tai käytä ulkoisesti iskiakseen tai nivelkipuun.


Katajanmarjasiirappi 

1 l vettä

3 dl murkattuja tuoreita katajanmarjoja tai
15- 20 g kuivattuja, murskattuja marjoja
425 g sokeria

Kaada marjat ja vesi pieneen kattilaan, kiehauta ja anna kiehua pienellä lämmöllä
10- 15 minuuttia. Siivilöi marjat pois.

Jos haluat vahvempaa siirappia, lisää uusia marjoja samaan nesteeseen, kiehauta ja anna 
kiehua 10- 15 minuuttia. Siivilöi. 

Kaada 2 dl nesteestä takaisin kattilaan ja lisää sokeri. Pienennä lämpö minimiin ja 
hämmentele, kunnes sokeri on täysin sulanut.

Kaada siirappi puhtaaseen lasipurkkiin ja sulje se tiiviillä kannella. 

Nimeä ja kirjoita päivämäärä. Säilytä siirappi jääkaapissa.

Voit lisätä siirappiin keittovaiheessa mausteeksi inkivääriä.

Ota teelusikallinen siirappia ruoan jälkeen.


Katajanmarjakylpy ja jalkakylpy 

100 g murskattuja katajanmarjoja
1 l vettä

Kiehauta marjat vedessä ja anna kiehua vielä 15 minuuttia. Siivilöi, kaada vatiin tai kylpyammeeseen ja lisää kylmää vettä, kunnes kylpyvesi on sopivan tuntuinen. 

Istuudu kylpyyn tai laita jalat hautumaan jalkakylpyyn 10- 20 minuutiksi. Rentoudu ja nauti.

Kylpy lieventää nivel- ja lihaskipuja.


Miedon miehekäs katajainen deodoranttipussi 

1 osa katajan hyvin sihdattua, hienoa sahanpurua
1 osa hienoksi jauhettuja mustaherukan lehteä

Sekoita keskenään ja laita ruokalusikallinen seosta noin 15 x 15 cm kokoisen juustokangaspalan/ sideharsokankaan tai vanhan lakanan keskelle. Ota kankaan nurkista kiinni ja ne hienolla narulla yhteen. 

Voit laittaa seoksen myös puhtaaseen, tiiviiseen lasipurkkiin ja hieroa sitä puhtailla käsillä suoraan kainaloihin.

Käytä deodoranttina.




VAROITUKSIA:

Katajanmarja ei sovi pitkäaikaiseen käyttöön, sillä se ärsyttää munuaisia, joten jos sinulla on munuaistauti, vältä katajanmarjaa.

Ei sovi myöskään raskaana oleville.



MAAHUMALA


Maahumala
    Maahumala sisältää mm. 6- 7,5 % parkkiaineita, karvasaineita,                haihtuvia öljyjä,     saponiinia ja kasvihappoja. Kasvin seskviterpeenit     eivät ole allergisoivia.

    Maahumaala kuuluu tulehduksia poistaviin kasveihin ja se on                    erinomainen kasvojen alueen limakalvojen tulehduksissa, joten käytä        sitä esimerkiksi kurkkukipuun ja nielun tulehduksiin, korvakipuun,        tinnitukseen ja liiallisen vahanerityksen aiheuttamaan korvatulppaan.

     Erityisesti se tehoaa liiallisen melun aiheuttamaan tinnitukseen ja             tämän lisäksi se tehoaa myös yskän aiheuttamaan sisäkorvan tukkoisuuteen. Se tuo helpotusta  myös pitkittyneeseen flunssaan ja yskään ja siitä on apua myös astmaan.

Siivilöidyllä maahumalateellä voi tehdä myös nenähuuhteluja, sillä se lieventää tai poistaa ontelotulehduksien tuomaa päänsärkyä.

Korvien tukkoisuuteen kannattaa kokeilla 3- 5 tippaa maahumalasta tehtyä alkoholiuutetta 3- 5 kertaa päivässä niin kauan kunnes tukkoisuus häviää.
       
Maahumalassa on mietoja karvasaineita, joten se vilkastuttaa ruoansulatusta. Syö sitä lehti tai pari 20 minuuttia ennen ruokailua.

Parkkiaineiden ansiosta yrtti auttaa sisäisesti käytettynä ripuliin ja ulkoisesti käytettynä peräpukamiin.

Maahumala on lievästi diureettinen, joten sitä voi käyttää niin munuaisvaivoihin kuin myös virtsatietulehduksiinkin.

Ulkoisesti käytettynä yrttiä on käytetty myös haavojen huuhteluun, mustelmiin, ruhjeisiin ja muihin vastaaviin ihon pikkuvaivoihin.

Maahumalan lehtiä voi käyttää mausteena salaatteihin, sitä voi lisätä muhennoksiin, munakkaisiin, liharuokiin ja keittoihiin. Se on hyvä myös yrttilevitteen mausteena.

Jäähtynyt maahumalatee viilentää kesähelteellä mukavasti. Voit makeuttaa sen hunajalla.



KÄYTTÖ


Maahumalatee 

1- 2 tl kuivattua maahumalaa
2 dl kiehuvaa vettä

Kaada kiehutettu vesi yrttien päälle, anna hautua 10 minuuttia ja siivilöi.

Juo 1- 3 kupillista päivässä.

Tinnituksen hoidossa juo 3 kupillista päivässä kahden kuukauden ajan, kunnes tinnitus loppuu.

Kurlaa teetä kurkkukipuun tai laita sopivan lämpöiseksi jäähtynytttä teetä sopivan suolamäärän kanssa nenähuuhtelukannuun.


Alkoholiuute maahumalasta 

Tuoreesta yrtistä

100 g tuoreita rönsyjä, 1- 3 cm:n palasina
2 dl alkoholia (80%)

Nimilappuun:" Maahumala, 1:2 80 %, päivämäärä"


Kuivatusta yrtistä

100 g vähän aikaa sitten kuivattuja rönsyjä, 1- 3 cm:n palasina
5 dl alkoholia (60%)

Nimilappuun:"Maahumala, 1:5 60 %, päivämäärä"

Kaada yrtit puhtaaseen, tiiviiseen lasipurkkiin ja peitä alkoholilla. Sulje kansi ja anna olla 2- 4 viikkoa, jonka jälkeen siivilöi ja pullota. 

Lisää nimilappu.

Annos 1- 15 tippaa 1-3 kertaa päivässä.


Korvan höyrytys 

1- 2 tl kuivattua maahumalaa
2 dl kiehuvaa  vettä

Kaada vesi yrttien päälle ja anna hautua 2- 5 minuuttia. 

Kallista korva kupin päälle ja höyryttele tässä korvaasi 10 minuutin ajan.

Käytä tinnitukseen, korvakipuun ja tukkoiseen korvaan.


Hengitysteiden höyrytys 

1- 2 tl kuivattua maahumalaa
2 dl kiehuvaa vettä

Kaada vesi yrttien päälle ja anna hautua 10 minuuttia. Siivilöi.

Tee pyyhkeestä teltta pääsi päälle ja hengittele höyryä 10- 20 minuuttia tukkoiseen nenään, flunssaan ja yskään.


Aivastuspulveri maahumalasta 

Ota hyppysellinen kuivattua ja jauhettua maahumalaa ja vedä sitä nenään. Aivastele.

Käytä esim. ontelotulehduksiin ja korvien tukkoisuuteen.



VAROITUKSIA:

Hevosille maahumala suurina määrinä on myrkyllistä






















KOIVU

Koivu
Koivun lehdissä on mm. haihtuvia öljyjä, C- vitamiinia, A- vitamiinin esiastetta, B2 ja B3- vitamiineja.

Lehdet ovat vaikuttavimmillaan juhannuksen tienoilla ja kymmenkunta päivää sen jälkeen.

Lehtien valkuaisainepitoisuus on korkeimmillaan silmujen puhjetessa, mutta juhannukseen mennessä se laskee nopeasti.

Koivun lehdet lisäävät virtsan, suolojen, kuona- aineiden, hien ja sapen eritystä. Ne irroittavan limaa, alentavat kuumetta ja korkeaa verenpainetta. 

Varsinkin koivun silmut ovat antiseptisia ja koivun lehtiä ja silmuja otetaan yleensä teenä huuhteluterapiaksi virtsatievaivoihin ja virtsakivien ehkäisyyn, maksa- ja sappivaivoihin, suolistovaivoihin, irroittamaan limaa hengitysteistä, kuumeeseen, iskiakseen, reumatismiin ja kihtiin.

Koivun saponiinit virkistävät hellästi munuaisia ja yhdessä koivun haihtuvien öljyjen kanssa saponiinit auttavat liuottamaan kuona- aineita sidekudoksista ja nivelten ympäriltä.
 
Lehtien korkea C- vitamiinipitoisuus parantaa kehon vastutuskykyä ja lisää virtsateiden emäksisyyttä, joka taas ehkäisee bakteerien kasautumista näille alueille.

Koivun lehtiä voi kuivata, jolloin lehdet tulee kerätä alkukesän tienoilla. Lehdet laitetaan ritilän päälle ja annetaan kuivua huoneenlämmössä tai vastaavasti voit käyttää tähän kuivuria.
Kuivattuja koivunlehtiä voi käyttää esim. maustesuolaseoksiin ja leipiin ja sämpylöihin.
Lehtiä voi myös pakastaa.

Myös koivun tuhkaa on käytetty hyödyksi ja koivuntuhkauute onkin hyvin ravinnerikasta, sillä se sisältää valtavan määrän kehollemme arvokkaita pääravinteita. Koivun tuhka sisältää yli 60 mineraalia (fosfori, kalium, magnaani, magnesiumia, rikkiä, sinkkiä, kalsiumia, booria, kobolttia, kuparia ja pienempiä määriä myös muita hivenaineita.

Koivuntuhkauute on emäksinen, joka virkistää syöjäsoluja ja sen valtavat mineraalipitoisuudet vahvistavat tervettä solupohjaa ja vastustuskykyä.

Koivuntuhkauutetta käytetään närästykseen, liikahapposuuteen, ihottumaan, reumaan, kihtiin, maha- ja pohjukaissuolen vaivoihin, suolivaivoihin sekä tulehdus- ja virusalttiuteen. Uute on hyvä tukihoito mm. ihottumien sekä kynsi- ja jalkasienien hoidossa.

Koivun tuhkaa voidaan käyttää myös tuholaistorjunnassa, sillä maahan levitettynä se haittaa sipuli-, porkkana- ja kaalikärpästen munintaa sekä toukkien kuoriutumista. Koivun tuhka toimii myös lannoitteena erityisesti emäksisessä maassa viihtyvien kasvien kanssa.

Koivusta juoksutetaan mahlaa varhaiskeväällä ennen lehtien puhkeamista. Mahla koostuu enimmäkseen vedestä. Sen kuiva- ainepitoisuus on noin 1 % ja tuo prosenttiosuus koostuu suurimmalta osin sokereista, fruktoosista ja glukoosista. Mahla sisältää myös hedelmähappoja, hivenaineita (kalium, kalsium, magnesuim ja magnaani), kivennäis- ja, valkuaisaineita sekä entsyymejä.

Koivunmahlalla nujerretaaan kevätväsymystä ja sitä on käytetty kautta aikojen lievittämään mm. nivel- ja reumavaivoja. Mahla auttaa myös koivun siitepölyallergiaan, jos käytön aloittaa ennen siitepölykauden alkua ja jos sen käyttöä jatkaa siitepölykauden ajan. Sitä voi käyttää myös iholle ja hiuksille siltäänsä.

Koivusta tehdyt saunavihdat auttavat voimistamaan ihon pintaverenkiertoa ja näin ollen kehon nestekierto vilkastuu, koska vihtoessa koivunlehtien tehoaineet pääsevät irtoamaan ihoon. Saunoessa koivun eteeriset öljyt pääsevät vaikuttamaan myös laajalti elimistössä ihohuokosten ja hengityselinten kautta.

Koivunlehtikääreellä on hoidettu ihottumia ja reumaattisia lihaskipuja.
Viileä, kylmään veteen upotettu vihta sopii tulehtuneelle lihasalueelle. Jos lihaskipu on rasituskipua, niin kasta vihta ensin kuumaan veteen ja pidä sitä kipualueella hauteena.

Mieto, mukava löyly ja kiireetön vihtominen alentaa myös verenpainetta.

Enintään muutaman viikon ikäisiä lehtiä voi käyttää salaateissa ja keitoissa.


KOIVUNLEHTEÄ TAI SIITÄ VALMISTETTUJA TUOTTEITA VOIT TILATA SUORAAN RUOHONJUURESTA TAI HYVINVOINNIN.FI SIVUSTOILTA.



KÄYTTÖ


Lievästi puhdistava koivutee 

2 rkl tuoreita silputtuja koivun lehtiä, silmuja tai hiirenkorvia
2,5 dl kiehuvaa vettä

Kaadetaan vesi lehtien päälle, annetaan hautua kannen alla 10 minuuttia, siivilöidään. 

Nauti kulauksittain.

Juodaan 3 kupillista päivässä 14 päivän ajan.


Voimakkaasti puhdistava koivutee 

6 rkl tuoreita lehtiä, silmuja tai hiirenkorvia
2,5 dl kiehuvaa vettä

Haudutetaan kannen alla 10 minuuttia, siivilöidään ja juodaan hitain kulauksin.

Juodaan 3 kupillista päivässä seitsämän päivän ajan.


Verenpanetta alentava tee 

1 tl orapihlajaa
1 tl sitruunamelissaa
1 tl nokkosta
1 tl koivua
1 l kiehuvaa vettä

Laita yrtit astiaan ja kaada kiehuva vesi niiden päälle. Anna hautua 10 minuuttia, siivilöi ja anna jäähtyä.

Nauti teetä haaleana 3 erässä pitkin päivää.

Orapihlajalla on sydäntä vahvistava ja koivulla munuaisia tukeva vaikutus. 

Sitruunamelissa rauhoittaa sydäntä, kun taas nokkonen ja koivu lisäävät virtsaneritystä.


Koivujuoma 

2,5 dl koivunlehtiä
1 l vettä
hunajaa
sitruunamehua

Keitä lehtiä vedessä 10 minuuttia, jonka jälkeen siivilöi ja sekoita joukkoon hieman hunajaa ja sitruunamehua.

Tarjoa kylmänä. Voi käyttää myös juomasekoituksissa.


Koivunlehtisalaatti 

koivunlehtiä
kaalia
selleriä
porkkanaa

Sekoita kulhoon yhtä paljon hienoksi silputtuja koivunlehtiä, hienoksi leikattua kaalia, raastettua selleriä ja porkkanaa.

Kastikkeeksi käy esim. omenatuoremehu tai laimennettu sitruunamehu.


Koivunlehtiuute 

1 dl koivunlehtiä, silmuja tai hiirenkorvia
1 dl vodkaa

Laita silmut puhtaaseen lasipurkkiin ja kaada vodka päälle. Anna liota 2 viikkoa, jonka jälkeen siivilöi ja säilytä tiiviissä lasipullossa.

Nauti 1 tl uutetta sekoitettuna mukilliseen kiehuvaa vettä.

Irroittaa limaa,  lievittää vatsavaivoja ja sappikipuja.


Koivukylpy 

2 l kiehuvaa vettä
0,5 l tuoreita koivun lehtiä / (voi käyttää lisänä koivunsilmuja, hiirenkorvia)

Laita lehdet pesuvatiin ja kaada kiehuva vesi niiden päälle. Anna hautua 15 minuuttia. Valuta haudutettu vesi kylpyveden joukkoon ja laske päälle kylmää vettä, kunnes vesi on mieluisaa.

Istahda kylpyyn ja nauti. Jos haluat lisää tuoksua kylpyysi, niin ripottele veteen vielä tuoreita koivunlehtiä.

Koivukylpy kosteuttaa ihoa. Ohjetta voit käyttää myös hiushuuhteeksi.


Koivukuorinta 

1 dl tuoreita koivunsilmuja tai hiirenkorvia
5 dl hienoa merisuolaa
2 dl kasvisöljyä (esim. auringonkukka-, oliivi-, kookos-, manteliöljyä)
1 tl raastettu sitruunankuori
1 rkl hunajaa

Kaada kaikki aineet astiaan ja sekoita ne tehosekoittimella. Seoksen tulee olla hieman valuvaa, joten lisää tarvittaessa öljyä. Jaa seos pieniin puhtaisiin lasitölkkeihin.

Käytä kuorintaa suihkun kosteuttamalle iholle pesun jälkeen ja huuhtele lopuksi haalealla vedellä.

Voide säilyy hyvin viikkokausia.


Koivu- hunajanaamio 

2 dl hunajaa
1 dl tuoreita koivunlehtiä
1 dl koivun mahlaa

Sekoita hunaja, koivunlehdet ja mahla tehosekoittimessa soseeksi. Laita valmis naamio puhtaisiin lasipurkkeihin ja sulje tiiviisti.

Levitä kostealle iholle. Naamiota voi käyttää myös vartalovoiteeksi.

Anna naamion vaikuttaa 10 minuuttia ja huuhtele.

Koivunaamio virkistää ja kosteuttaa ihoa.


Koivushampoo 

2 dl koivunlehtiä
pullollinen vettä

Täytä puhdas, avarasuinen vesipullo vedellä ja koivunlehdillä. Sulje ja ravista, niin kauan kunnes koivun saponiinit alkavat vaahdota vedessä. Siivilöi.

Valele koivunvettä hiuksiin ja pese kuten normaalisti.

Shampoo jättää hiuksiin koivuisen tuoksun ja se parantaa hiusten kiiltoa.


Koivunlehtipipo päänsärkyyn 

Kastele hiukset kylmällä vedellä ja täytä puuvillapipo koivunlehdillä. Aseta pipo päähän.

Hellepäivinä käsittely taltuttaa myös alkavan päänsäryn.

Muista juoda vettä!


Koivuntuhkauute 

Koivuhalkoja poltetaan puhtaassa uunissa tai jollakin puhtaalla alustalla ja niistä syntynyt tuhka siivilöidään kiinteiden ainesten poistamiseksi. 

Sekoitetaan yksi kahvikupillinen uhkaa viiteen kahvikupilliseen vettä ja keitä 10- 15 minuuttia. Annetaan jäähtyä, jotta sakka valuu pohjaan.

Otetaan keitosta kaksi suurta ruokalusikallista kahvikuppiin ja täytetään kuppi vedellä.

Juo laimentamaton uutetta 3 kertaa päivässä.


Mahlan juoksuttaminen 

Koivun rungon tyveen porataan yläviistoon n. 5 cm läpimittainen reikä, johon laitetaan reiän kokoinen puhdas muoviputki. Putken toinen pää johdatetaan kannella peitettyyn puhtaaseen muoviämpäriin. Muoviämpäri kannattaa suojata hyvin, sillä sinne voi hyvin äkkiä eksyä makean nälkäisiä muurahaisia.

Kun mahla on saatu juoksutettua, puussa oleva reikä puhdistetaan ja se suljetaan puutapilla.

Järkevintä on juoksuttaa mahlaa puista, jotka ovat saaneet kaatotuomion. 

Suuresta koivusta voi saada viikon aikana mahlaa yli 50 l.

Muistathan, että mahlanottoon tarvitaan maanomistajan lupa!

Mahla säilyy noin 2- 5 vrk jääkaapissa, jonka jälkeen se alkaa käydä simaa muistuttavaksi juomaksi. 

Mahlan säilyvyyttä voidaan parantaa esimerkiksi kuumentamalla se lähelle kiehumispistettä ja pullottamalla se kuumana puhtaisiin pulloihin.

Pakastaessa mahla säilyy hyvin, eikä sen maku muutu juuri lainkaan.

Mahlaa voidaan käyttää veden sijasta missä tahansa ruoanlaitossa esimerkiksi pullien tai sämpylöiden leipomisessa. Sitä voi käyttää myös viininvalmistuksessa.


Mahlasiirappi 

Kaada haluttu määrä mahlaa kattilaan ja sekoita sitä niin kauan, kunnes se sakenee.

Purkita puhtaisiin lasipurkkeihin.

Mahlasiirappi on hyvä säilyttää jääkaapissa tai pakastimessa.


Minttumahla

1 l mahlaa
vähän vajaa teelusikallinen kuivattua minttua
1,25 g sitruunahappoa
hunajaa maun mukaan

Mahla kiehautetaan, jonka jälkeen lämpimään mahlaan lisätään kuivattu minttu, sitruunahappo ja hunaja.

Purkita puhtaisiin tiiviskantisiin lasipurkkeihin.



VAROITUKSIA:

Koivunlehtiä ei pidä käyttää sydän- tai munuaissairaudesta johtuvan turvotuksen yhteydessä.

Koivun siitepöly, lehtien sisältämä salisylaatti ja mahla voivat aiheuttaa allergisia reaktioita.

Diabeetikoille runsas lehtien nauttiminen voi aiheuttaa liian nopeaa verensokerin alenemista.











KULTAPIISKU

Kultapiisku
Kultapiisku sisältää saponiineja, haihtuvia öljyjä, katekiiniparkkiaineita, karvasaineita ja värillisiä flavonoideja (mm. rutiinia).

Saponiinit kiihdyttävät munuaisten ja virtsateiden toimintaa, jolloin erittyvän kuonan ja virtsamäärä kasvaa. Kukkivia latvoja on käytetty kaikenlaisiin munuais- ja virtsatievaivoihin, virtsatietulehduksesta munuaiskiviin asti.

Parkkiaineet supistavat ja rauhoittavat limakalvoja, jonka vuoksi kasvia voidaan käyttää myös ripulin hoidossa.

Lisäksi kasvia käytetään hengitystievaivoihin, kuten mm. astmaan, heinänuhaan, flunssaan, kurkkukipuun, keuhkolaajentuman tuomiin hengitysvaikeuksiin tai yskään.

Allergioiden aiheuttamat erilaiset vuodot nenänlimakalvoilla häviävät kultapiiskuteen, - uutteen tai - eliksiirin avulla. Teetä voi lisätä teelusikallisen verran myös nenähuuhtelukannuun.

Kultapiiskun lehdet ovat verenvuotoa tyrehdyttäviä ja ne poistavat liiallista nestettä turvonneesta kudoksesta. Kokeile lehdistä tehtyä teetä runsaisiin kuukautisiin tai nenäverenvuotoon.

Kultapiisku ehkäisee tulehduksia, vahvistaa verisuonia, se auttaa kihtiin, reumaan, suonikohjuihin, peräpukamiin, säärten turvotukseen ja myös luukipuihin.

Ulkoisesti haalealla kultapiiskuteellä voi hoitaa auringonpolttamaa ihoa, vaikeasti paranevia haavoja ja lihaskipuja; täysin jumiutuneisiin lihaksiin, niskakipuun tai syvempiin lihaskipuihin.

Auringonpolttamaan ihoon ja lihaskipuihin voi kokeilla myös kultapiiskuöljyjä, voidetta, käärettä tai tuoreita murskattuja lehtiä.

Vaikeasti paraneviin haavoihin voi tehdä myös kultapiiskusta kääreen tai käyttää haavaan tuoreita murskattuja lehtiä.

Ulkoisesti kultapiiskusta tehdyllä öljyllä voi hoitaa myös korvakipua ja tinnitusta: hiero muutama tippa öljyä korvan taakse tai tiputa muutamia tippoja suoraan korvaan ja pidä öljyä pumpulitupolla korvassa noin tunnin verran.

Kultapiiskun nuoria lehtiä voi käyttää myös salaatteihin.


KULTAPIISKUA VOIT TILATA SUORAAN RUOHONJUURESTA.



KÄYTTÖ


Kultapiiskutee


1- 2 tl kuivattua kultapiiskua
2 dl kiehuvaa vettä

Kaada vesi yrttien päälle, hauduta 10 minuuttia, siivilöi ja nauti hitain kulauksin.

Juo 1- 3 kupillista päivässä korkeintaan kuukauden ajan.


Alkoholiuute kultapiiskusta 

Tuoreesta yrtistä

100 g tuoreita kukkivia latvoja 1- 3 cm:n palasina
2 dl alkoholia (80%)

Nimilappuun:" Kultapiisku, 1:2 80%, päivämäärä"


Kuivatusta yrtistä

100 g kuivattuja kukkivia latvoja 1- 3 cm:n palasina
5 dl alkoholia (60%)

Nimilappuun:" Kultapiisku, 1:5 60 %, päivämäärä"

Kaada yrtit tiiviiseen ja puhtaaseen lasipurkkiin ja peitä alkoholilla. Sulje purkki ja anna olla 2- 4 viikkoa, jonka jälkeen siivilöi, pullota ja lisää nimilappu.

Annos 10- 60 tippaa 1- 3 kertaa päivässä


Kultapiiskueliksiiri


kultapiiskua
juoksevaa hunajaa
hedelmäviinaa tai vodkaa

Täytä puhdas lasipurkki kultapiiskun hienonnetuilla kukinnoilla ja lisää kolmasosa purkillista hunajaa (eli purkissa on tässä vaiheessa hunajaista kultapiiskua sekä kaksi kolmasosaa pelkkää kultapiiskua). Täytä purkki hedelmäviinalla tai vodkalla.

Säilytä pimeässä 4- 6 viikkoa, jonka jälkeen siivilöi ja laita nimilappu:"Kultapiiskueliksiiri, vodka, päivämäärä".


Kultapiiskukylmähaude 

6 tl kuivattua kultapiiskua
5 dl vettä

Kaada vesi yrtin päälle ja anna hautua 8 tuntia. 

Juo kylmänä pieniä määriä päivän mittaan.


Kultapiiskuöljy ja- voide 

Ensin tehdään tuoreesta tai kuivatusta yrtistä yrttiöljyä, jonka jälkeen yrttiljystä tehdään yrttivoidetta.


Yrttiöljyn perusohje

1/2 l öljyä
tuoretta tai kuivattua yrttiä

Laske vettä kattilaan. Laita teräskulho vesihauteeksi kattilan ylle siten, ettei kulho kosketa kattilaa laittamalla väliin esim. kolme syömäpuikkoa. Kaada öljy kulhoon.

Leikkaa yrtit 2-3 cm:n paloiksi ja lisää niitä öljyyn niin paljon kuin saat mahtumaan. Älä kuitenkaan laita niin paljon, että yrttiä jää öljyn pinnan yläpuolelle, äläkä niin vähän, että öljyyn jää tyhjää tilaa.

Anna veden kiehahtaa, jonka jälkeen se saa höyrystyä ykkösellä tai kakkosella. 

Lisää kattilaan tarvittaessa vettä, jos se näyttää sieltä loppuvan.

Anna öljyn olla vesihauteessa 1,5- 2 tuntia.

Ota kattila levyn päältä kulhoineen pois ja anna öljyn jäähtyä noin 30 minuuttia.
Pyyhi tämän jälkeen kulhon ulkopuoli tarkkaan reunoja myöten ja siivilöi.


Kuivattu yrtti 

pullota, lisää nimilappu:" Kuivattu kultapiisku, oliiviöljyssä, päivämäärä"


Tuore yrtti

anna veden erottua öljystä ja kaada yrttiöljy puhtaaseen purkkiin ja anna seisoa rauhassa 4- 7 päivää - eli niin kauan kun öljy kirkastuu. 

Kaada varovasti öljyt pohjasakan päältä, pullota ja lisää nimilappu:"Tuore kultapiisku, kookosöljyssä, päivämäärä".


OLIIVIÖLJYÄ SAAT TILATTUA SUORAAN RUOHONJUURESTA TAI HYVINVOINNIN.FI SIVUSTOILTA.



Yrttivoiteen perusohje

4 dl yrttiöljyä
55 g mehiläisvahaa  

Lämmitä yrttiöljy sekä muutaman sentin kaistaleiksi revitty mehiläisvahalevy vesihauteessa.


Anna vesihauteen veden kiehua täysillä (muuten mehiläisvaha ei sula). Hämmennä seosta varoen, koska liian reipas hämmentäminen jäähdyttää seoksen.

Kun vaha on täysin sulanut öljyyn on voide valmis. Pyyhi kulhon alapuoli ja varsinkin sen reunat ja kaada voide varovasti pieniin puhtaisiin lasipurkkeihin.

Sulje kannet ja laita nimilappu vasta sitten, kun voide on jäähtynyt ja jähmettynyt

Käytä jumissa oleviin lihaksiin.


MEHILÄISVAHAA SAAT TILATTUA SUORAAN RUOHONJUURESTA.



Kultapiiskukääre 

kourallinen kultapiiskun kukintoja
1 l kiehuvaa vettä

Kaada vesi hienonnetun yrtin päälle ja anna hautua 15 minuuttia, jonka jälkeen siivilöi ja jäähdytä.

Kastele pyyhe tai rätti nesteeseen, tiristä ylimääräinen neste pois ja laita kostea, kuuma pyyhe kipeään kohtaan. 

Anna vaikuttaa 30- 40 minuuttia.




HUOMIOITAVAA:

Älä juo kultapiiskuteetä enää illalla kello 18 jälkeen, jos et halua herätä yöllä vessaan.

Nauti kultapiiskua kuureittain, koska se on voimakkaasti virtsaneritystä lisäävä ja liiallisesti käytettynä jopa myrkyllinen.

Kroonisissa munuaissairauksissa yrttiä ei pidä käyttää sisäisesti ilman lääkärin suostumusta.

Jos sairastat sydämen vajaatoimintaa, ei kasvi tällöin sovi turvotusta poistavaksi rohdoksi.

Jos olet allerginen pujolle tai lateksille, voi kultapiisku aiheuttaa sinulle allergiaa.

Kultapiisku voi suurina määrinä olla lampaille myrkyllinen










KUUSI

Kuusen kerkkiä
Kuusenhavuissa on paljon C- vitamiinia, männyhavuissa niitä on vielä enemmän.

Kuusenkerkät sisältävät paljon hivenaineita, A- ja C- vitamiineja, eteerisiä öljyjä, sekä lisäksi antioksidantteja ja muita ravinteita.

Kuusenkerkkä auttaa väsymykseen, flunssaan, hengitystievaivoihin, kuten yskään ja keuhkoputkentulehdukseen sekä lisäksi se lisää vastutuskykyä. 

Kerkästä voi saada apua kihtiin, reumaan, sappivaivoihin, lihaskipuihin ja vatsavaivoihin. Lisäksi se lisää verenkiertoa ja virtsaneritystä. 

Kerkkiä voi pureskellä tuoreena suoraan puista. Vanhan kansan peruilta on myös tietoa siitä, että tuoreiden kerkkien pureskelulla on torjuttu myös hammassärkyä ja suutulehduksia.

Kuusen- ja männynhavuista voi tehdä talvellakin lämmintä juomaa.

Kuusen pihkaa tuhoaa bakteereita ja sitä onkin käytetty haavojen ja hiertymien hoitamiseen. 

Tuore läpikuultava pihka on parasta, mutta haavoja voidaan hoitaa myös kovettuneella, hienonnetulla pihkalla.

Alkukesänä kuusen nuorista versoista voi valmistaa mm. salaattia, teetä, siirappia ja niitä voi käyttää esim. keitoissa ja vaikka kuohu- ja viherjuomien maustamiseen. 

Nuoria versoja voi syödä tuoreena suoraan puusta kerättynä. Kerkkien keruuaika on keväästä noin keskikesään saakka, jonka jälkeen neulaset alkavat kovettua.

Muistattehan, että kuusenkerkkien keräämistä varten täytyy olla metsänomistajan lupa!

Kuusenkerkkiä voi koittaa kuivata, mutta kuivattuina maku ja kerkän ulkonäkö muuttuu.

Jääkaappisäilytyksessä kerkkien maku voi myöskin muuttua kitkeräksi.

Pakastaminen ja säilöminen on kerkkien maun kannalta suotuisin keino säilöä niitä.



KUUSENKERKKÄÄ JA SIITÄ VALMISTETTUJA TUOTTEITA VOIT TILATA SUORAAN RUOHONJUURESTA TAI HYVINVOINNIN.FI SIVUSTOILTA.




KÄYTTÖ


Kuusenneulastee

2 dl kiehuvaa vettä
2 rkl kuusenneulasia

Kaada vesi kuppiin ja hauduta kannen alla 5- 10 minuuttia. Nauti pienin kulauksin 3 kertaa päivässä. 
Juoman voi makeuttaa hunajallla.

Käytä esim. flunssaan, vilustumisoireisiin, väsymykseen ja yskään.


Kuusenkerkkätee 

2 dl kiehuvaa vettä
noin 2 rkl kuusenkerkkiä

Laita kerkät kuppiin ja hauduta 5- 10 minuuttia. Nauti pienin kulauksin 3 kertaa päivässä.
Juoman voi makeuttaa hunajalla.

Käytä esim. virtsanerityksen lisäämiseen, sappivaivoihin, vatsavaivoihin ja vilustumisoireisiin.

Tätä voit käyttää myös höyryhengitykseen.


Kuusenkerkkäsiirappi keittämällä 

1 l kuusenkerkkiä
4 dl sokeria
2 l vettä

Kerkät huuhdotaan tarvittaessa. Laita kuusenkerkät kattilaan ja lisää vettä niin paljon kunnes kerkät juuri ja juuri peittyvät. Anna olla yön yli vedessä.

Hauduta kerkät vedessä miedolla lämmöllä noin 2 tuntia. Ota kattila pois liedeltä ja anna kerkkäveden jäähtyä tunnin verran kannen alla peitettynä.

Siivilöi kerkät, ota keitinvesi talteen (voit tehdä keitinvedestä esim. teetä) ja kaada ne takaisin puhtaaseen kattilaan. Lisää sokeri ja anna sen liueta miedolla lämmöllä, hämmennä seosta koko ajan.

Keitä 1- 2 tuntia ilman kantta, kunnes se muuttuu siirappiseksi ja kuori tänä aikana seoksen pinnalle mahdollisesti nouseva kuona pois reikäkauhalla.

Jos haluat juoksevaa siirappia, vähennä keittoaikaa.

Laita valmis siirappi puhtaaseen lasipulloon tai- purkkiin. Huoneenlämmössä ja tummassa astiassa siirappi säilyy vuosikausia, mutta voit säilyttää sitä myös läpinäkyvässä astiassa, mutta säilytä tällöin siirappi suojassa valolta.

Voit säilyttää siirappia myös jääkaapissa tai sen voi pakastaa.

Käytä siirappia esim. teen makeuttajana tai flunssaan, keuhkoputkentulehdukseen tai yskään 1/2 tl- 1 tl suoraan suuhun otettuna.

Voit tarjota siirappia myös esim. pannukakkujen, jäätelön, puuron kanssa tai vaikka leivän päällä.


Kuusenkerkkäsiirappi ilman keittämistä 

1 osa kuusenkerkkiä
1 osa sokeria (itse käytän luomu ruokosokeria)

Murskaa kuusenkerkät esim. tehosekoittimessa ja laita puhtaaseen lasipurkkiin vuorotellen kerroksittain 1/2 cm kuusenkerkkämurskaa ja 1/2 cm sokeria, kunnes purkki on lähes täynnä.

Laira lasipurkki lämpimälle ikkunalle, peitä purkin suu pyyhkeellä/ talouspaperilla ja kiinnitä suoja esim. kuminauhalla.

Anna siirapin muhia 4- 5 vrk, jonka jälkeen purkista voi alkaa valumaan sokerilientä, joka siivilöidään, purkitetaan, säilötään ja käytetään kuten edellä.


Kuusenkerkkäsnapsi 

1l kuusenkerkkiä
5 dl korkeintaan 32 % viinaa

Laita kerkät puhtaaseen lsaipurkkiin ja kaada viina päälle, jonka jälkeen laita kansi tiiviisti kiinni ja sen anna tekeytyä vähintään kuukausi. 

Ravistele purkkia vähintään kerran päivässä.

Siivilöi kerkät pois ja säilö puhtaaseen lasiastiaan.

Voit käyttää snapsia viinan maustamiseen makua tuomaan tai käyttää sellaisenaan.


Kuusenkerkkälikööri 

kuusenkerkkäsnapsia
kuusenkerkkäsiirappia

Sekoita snapsia ja siirappia makusi mukaan ja nauti kylmänä.

Säilyy tiiviissä ja puhtaassa pullossa vuosia


Kuusenkerkkäjuoma 

4 l vettä
2 l kuusenkerkkiä
0,5 kg sokeria
25 g sitruunahappoa

Laita kuusenkerkät kulhoon ja kaada kiehuva vesi päälle. Lisää sitruunahappo ja anna seoksen jäähtyä yön yli. Siivilöi juoma, lisää sokeri, kiehauta ja anna jäähtyä.

Kun juoma on jäähtynyt, pullota se ja laita jääkaappiin.

Säilyy kylmässä kaksi viikkoa.

Juomaa voi myös pakastaa tai siitä voi tehdä jääpaloja

Erinomainen hellejuoma!


Kuusenkerkkäsima 

1,5 l tuoreita kuusenkerkkiä
6 l vettä
nokare hiivaa
2 dl hunajaa

Murskaa kuusenkerkät esim. sauvasekoittimella ja kaada kiehuva vesi murskeen päälle.

Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi, jonka jälkeen lisää hiiva ja hunaja.

Anna käydä 1- 2 vrk, siivilöi ja pullota.

Säilytä viileässä.


Kuusenkerkkähunaja 

juoksevaa hunajaa
kuusenkerkkiä vähintään puoli purkillista

Laita puhtaaseen lasipurkkiin kuusenkerkkiä mielesi mukaisesti. Lisää juokseva hunaja päälle.

Anna tekeytyä vähintään yön yli.

Säilyy hyvin huoneenlämmössä.

Käytä 1/2 tl- 1tl esim. teehen mausteeksi, yskän, flunssan tai keuhkoputkentulehduksen hoitoon.


Jalkakylpy havuista 

0,5 l havuja
4 l  mieluisen tuntuista vettä

Kaada havut ja vesi astiaan ja anna tekeytyä puoli tuntia. Upota jalat kylpyyn ja nauti.

Erinomainen verenkieron lisääjä jaloissa.


Kokovartalokylpy havuista 

4 l havuja
4 l kiehuvaa vettä

Kiehauta vesi ja kaada se havujen joukkoon. Halutessasi voit siivilöidä havut. 

Kaada vesi kylpyyn ja lisää haaleaa vettä, kunnes kylpy on sopivan lämpöinen.

 Istuudu ja nauti.

Kokeile kylpyä, jos sinulla on lihaskipuja, kihti, reuma tai jos haluat lisätä verenkiertoa.














PIHARATAMO

Piharatamo
Ratamon lehdet sisältävät mm. lima- aineita, parkkiaineita, flovonoideja, allantoiinia (auttaa kudosten paranemisessa), aukubiinia (hidastaa bakteereiden kasvua) ksantofylliä (A- vitamiinin esiaste), mineraaleja, kuten piitä, sinkkiä ja kaliumia.

Siemenissä ja niiden kuorissa on mm. lima- aineita, rasvaa ja aukubiinia.

Piharatamon lehti on erinomainen nuhaan, kurkunpään ja keuhkoputken vaivoihin, astmaan, kuivaan yskään ja käheyteen teenä, siirappina tai kurlattuna.

Sitä voi käyttää myös virtsatietuhlehduksiin, vatsanväänteisiin ja ripuliin. 

Tuore ratamon lehti rauhoittaa tulehtunutta kudosta ja sitä kannattaakin koittaa esim. märkiviin ja huonosti paraneviin haavoihin, säärihaavoihin. Lisäksi se auttaa hyönteisten puremiin, nokkosen polttamaan ihoon, sekä lisäksi pienet haavat ja ruhjeet paranevat nopeasti, kun käytät niihin ratamon lehtiä. 

Tuoreita ratamon lehtiä voi koittaa myös aknen hoitoon.
Ratamo auttaa myös alentuneeseen immuunipuolustukseen.

Ratamo tyrehdyttää verenvuotoja ja sitä voi koittaa murskattuna paikallisesti myös nenäverenvuotoon.

Isompiin ja leikattuihin haavoihin on hyvä ottaa ratamoa sisäisesti.

Siemenet tuovat loistavan avun ummetuksen hoitoon. Muista juoda tällöin runsaasti vettä.

Ratamon lehtiä voi käyttää myös villivihanneksena esim. salaatteihin ja muhennoksiin.

Siemeniä voi lisätä esim. puuroihin, leipiin ja muhennoksiin.



PIHARATAMOSTA VALMISTETTUJA TUOTTEITA VOI TILATA SUORAAN RUOHONJUURESTA TAI HYVINVOINNIN.FI SIVUSTOILTA.



KÄYTTÖ


Ratamon lehti sellaisenaan käytettynä 

Huuhdo tuoreet lehdet tarvittaessa. Hiero tuoreista lehdistä kämmeniesi välissä nesteet esille ja laita lehti hoidettavaan kohtaan. 

Kuivia lehtiä voi käyttää samalla tavalla, kunhan niitä on ensin liotettu vuorokauden ajan.

Uusi tämä tarvittaessa.


Ratamotee 

1-2 tl tuoreita tai kuivattuja ratamon lehtiä
2 dl kiehuvaa vettä

Kaada kiehuva vesi yrttien päälle ja anna hautua 10 minuuttia, jonka jälkeen siivilöi.

Juo 1- 3 kupillista päivässä. Teetä nautitaan kulauksittain; juomaa pidetään suussa jonkin aikaa ennen nielaisemista.

Yskään, käheyteen, toipumiseen, virtsatietulehdukseen tai ruoansulatuksesta johtuviin vatsanpuruihin.


Ratamon lehtikuuri aknen hoitoon 

tuoreita lehtiä

Hienonna lehdet ja laita ne aknesta kärsivälle iholle. Pidä tunti paikoillaan ja pese sen jälkeen ne pois haalealla vedellä.

Toista hoito päivittäin viikon ajan.


Ratamosiirappi 

1 l vettä
3 dl hienonnettuja lehtiä tai 
15- 20 g kuivattuja lehtiä
425 g sokeria

Kaada lehdet ja vesi pieneen kattilaan, kiehauta ja anna kiehua hiljaisella lämmöllä 10- 15 minuuttia. Siivilöi tämän jälkeen yrtit pois. 

Jos haluat vahvempaa siirappia, lisää uusia lehtiä samaan nesteeseen, kiehauta ja anna kiehua 10- 15 minuuttia, siivilöi.

Kaada 2 dl nesteestä takaisin kattilaan ja lisää sokeri. Vähennä lämpö lähes olemattomiin ja hämmennä, kunnes sokeri on täysin sulanut.

Kaada puuhtaaseen lasipurkkiin ja sulje se tiiviisti kannella. 
Laita nimilappu.

Säilytä siirappi jääkaapissa.

Ota teelusikallinen siirappia tarvittaessa hengitystievaivoihin tai käheyteen.


Ratamoöljy ja- voide 

Tee ratamon kuivatuista lehdistä ensin öljyä ja tee siitä sen jälkeen voidetta.


Yrttiöljyn perusohje

1/2 l öljyä
kuivattua yrttiä

Laske vettä kattilaan. Laita teräskulho vesihauteeksi kattilan ylle siten, ettei kulho kosketa kattilaa laittamalla väliin esim. kolme syömäpuikkoa. Kaada öljy kulhoon.

Leikkaa yrtit 2-3 cm:n paloiksi ja lisää niitä öljyyn niin paljon kuin saat mahtumaan. Älä kuitenkaan laita niin paljon, että yrttiä jää öljyn pinnan yläpuolelle, äläkä niin vähän, että öljyyn jää tyhjää tilaa.

Anna veden kiehahtaa, jonka jälkeen se saa höyrystyä ykkösellä tai kakkosella. Lisää kattilaan tarvittaessa vettä, jos se näyttää sieltä loppuvan.

Anna öljyn olla vesihauteessa 1,5- 2 tuntia.

Ota kattila levyn päältä kulhoineen pois ja anna öljyn jäähtyä noin 30 minuuttia.
Pyyhi tämän jälkeen kulhon ulkopuoli tarkkaan reunoja myöten ja siivilöi.

Pullota ja lisää nimilappu:" Kuivattu piharatamo, oliiviöljyssä, päivämäärä"



Yrttivoiteen perusohje

4 dl yrttiöljyä
55 g mehiläisvahaa 

Lämmitä yrttiöljy sekä muutaman sentin kaistaleiksi revitty mehiläisvahalevy vesihauteessa.

Anna vesihauteen veden kiehua täysillä (muuten mehiläisvaha ei sula). Hämmennä seosta varoen, koska liian reipas hämmentäminen jäähdyttää seoksen.

Kun vaha on täysin sulanut öljyyn on voide valmis. Pyyhi kulhon alapuoli ja varsinkin sen reunat ja kaada voide varovasti pieniin puhtaisiin lasipurkkeihin.

Sulje kannet ja laita nimilappu vasta sitten, kun voide on jäähtynyt ja jähmettynyt.


Ratamon siemen vedessä 

1 rkl ratamon siemeniä
2 dl kylmää vettä

Kaada yrtit lasiin ja lisää vesi. Anna turvota 20 minuuttia, jonka jälkeen hämmennä seosta. Lisää halutessasi mehu ja juo.

Halutessasi voit maustaa veden jollakin kirpeällä makeuttamattomalla mehulla, kuten mustaherukalla, puolukalla tai punaherukalla

Erittäin hyvä ummetuksen hoitoon.


Tuore kasvimehu 

Murskataan noin 10 ratamon lehteä (lehdet huuhdotaan tarvittaessa) ja puristetaan mehu massasta (esim. tuoremehulinko).

Tuoremehua nautitaan ruokalusikallinen aamuin illoin 14 päivän ajan.
Hoito toistetaan tarvittaessa viikon välein.

Käytä sisäisiin ja ulkoisiin tulehduksiin tai jos kärsit korvatulehduksesta, laita muutama tippa mehua varovasti korvaan.



HUOMIOITAVAA:

Ratamo itsessään ei aiheuta allergioita, mutta sen leveille lehdille varisee allergioita aiheuttavaa siitepölyä mm. puista ja heinistä.
Vältä ratamon käyttöä, jos olet herkkä siitepölylle tai saat ratamosta oireita.



OMENAVIINIETIKKA AKNEN HOIDOSSA:









SIPULI

Sipuli
Sipulit on antibioottisia, antiseptisiä ja antioksidanttisia. Sipuleissa on paljon folaattia, joka parantaa mielialaa, torjuu anemiaa ja nuorentaa. Lisäksi niissä on sinkkiä ja jonkin verran rautaa.

Sipulit parantavat yleiskuntoa, lisäävät ruokahalua, edistävät rasvaisen ruoan sulamista, lisäävät hien ja virtsan eritystä, lisää siittiöiden määrää ja lisää sukupuolista halua. Sipulit poistavat ilmavaivoja (ei suositella niille, joille sipuli aiheuttaa jo muutoinkin ilmavaivoja), vahvistavat sydäntä,               
alentavat verenpainetta, verensokeria, irroittavat limaa, ehkäisevät vilustumista ja lievittää ripulia. Sipuleilla on antioksidanttinen vaikutus ja niiden syöminen myös hoikentaa.

Sipulien flavonoidit lievittävät nivelreumaan liittyvää tulehdusta, kversetiini estää histamiinia, tulehduksia ja allergioita, kuten heinänuhaa ja astmaa, sekä suojelee silmiä. Luteiini ja zeaksantiini estävät harmaakaihia ja silmänpohjan ikärappeumaa.

Sipuleita ei kannata syödä pehmeiksi keitettyinä, eikä myöskään raakana, vaan kevyesti kypsennettyinä. Mitä voimakkaampi maku sipulissa on, sen tehokkaampi on sen vaikutus.

Sipuleista voi tehdä kääreitä, joilla voi hoitaa korvakipuja, päänsärkyä, hammassärkyä ja silmätulehduksia. Sipulikääreeseen laitetaan pieneksi silpottua sipulia sideharson/ ohuen sukan sisään ja kääre asetellaan hoidettavalle alueelle ja sen annetaan vaikuttaa mieluiten yön yli.

Kuumeista, flunssaista ja kuumottavaa oloa voi lievittää laittamalla sipulikääreet/ sipulisukat jalkapohjiin yön yli. Lisäksi flunssassa ollessa saa flunssan oireisiin lievitystä leikkaamalla puolikas sipuli yöpöydälle, sillä tällöin nukkuessaan ihminen hengittää sipulista erittyviä kaasuja ja olo usein helpottuu.

Suolistoon kertyneen kaasun aiheuttamaan kipuun voi kokeilla seuraavaa: leikkaa sipulista hyvin ohut viipale ja laita se lämpimään vesimukiin liukenemaan. Juo nestettä kulauksittain kerran tunnissa.

Sipuli sisältää eteeristä rikkipitoista öljyä, jonka vuoksi se on hyvä kasvi myös ihonhoidossa, lisäksi se ehkäisee hilsettä sekä hiustenlähtöä. Hiero päänahkaan joko puolikasta tai silputtua sipulia, anna vaikuttaa vaikka saunomisen ajan. Toista hoito säännöllisesti.

Sipulikääreet pohkeiden ympärillä auttavat nopeasti sydänhäiriöihin ja tukevat muuta hoitoa.

Sipuli käy myös hyvin laastariksi sen kerrosten välissä olevan ohuen kalvon vuoksi. 



KÄYTTÖ


Sipulinen yskänsiirappi 

2- 3 keskikokoista sipulia
valkoista tai ruskeaa sokeria

Hienonna kuoritut sipulit. Lado lasipurkkiin vuorotellen 1 cm sokeria ja 1 cm sipulia. Aloita sokerilla ja lopeta kerrostelu sokerilla.

Anna siirapin tekeytyä yön yli. Siivilöi sipulit tai halutessasi voit antaa niiden jäädä purkkiin.

Ota tarvittaessa teelusikallinen yskään.

Siirappi säilyy noin kuukauden jääkaapissa.


Sipulihunaja 

1-3 sipulia
hunajaa (RUOHONJUURIHYVINVOINNIN.FI)

Hienonna kuoritut sipulit. Peitä hunajalla ja anna tekeytyä yön yli.

Ota tarvittaessa teelusikallinen yskään.


Sipulitee 

2-3 viipaloitua sipulia
vettä

Kaada sipulit kattilaan, peitä niukasti vedellä, keitä 25 minuuttia ja siivilöi.

Juo tarvittaessa mm. eturauhasen hyvänlaatuisen liikakasvun aiheuttamiin virtsaamisongelmiin tai kuukautisia edeltävään turvotukseen.


Sipulia virtsateille 

Jos tuntuu, ettei virtsa kulje kunnolla, syö reilusti paistettua sipulia tai tee tarvittaessa sipuliteetä.



OMENAVIINIETIKKA SAIRAUKSIEN JA VAIVOJEN HOIDOSSA: 





HUOMIOITAVAA:

Suuret sipulimäärät voivat ärsyttää mahaa.