maanantai 29. tammikuuta 2024

KETOHANHIKKI

Ketohanhikki on matala monivuotinen ruoho, joka kasvaa pihoilla, poluilla, puistoissa, venerannoilla ja joutomailla. Se on yleinen Etelä- Suomessa ja Pohjanlahden rannikoilla aina Oulun korkeudelle saakka. 

Ketohanhikin lehdet  muistuttavat pihlajan lehtiä. Lehdissä on 7- 12 paria erillisiä terävähampaisia lehdyköitä. Lehdet ovat päältä harmaanvihreät ja niiden alapuoli on silkkikarvainen ja hohtavan hopeanvalkoinen. Hopeanhohtoista karvaa voi joskus olla myös lehtien yläpinnalla.

Ketohanhikin paksut kellertävät ja ravinteikkaat juurakot ovat syötäviä ja niiden mukulamaisia varastojuuria voi käyttää juurikasvien tapaan ruoanvalmistuksessa. Juuret kasvavat lyijykynän paksuisiksi ja ne maistuvat palsternakalle ja porkkanalle. Juuria voi myös kuivata ja jauhaa ja käyttää puuroihin ja leivontaan. Varsinkin Englannissa ja Kreikassa juuria on hyödynnetty pula- aikoina.

Juuriin kerääntyy varsinkin kasvukauden loppuvaiheessa runsaasti tärkkelystä, jolloin juuret turpoavat nuijamaisiksi. Juuria kerätään muiden vihannesten tavoin loppukesällä, syksyllä tai varhain keväällä.

Ketohanhikin lehtiä voi käyttää pinaatin tavoin ruoanvalmistuksessa. Sahalaitaisista lehdistä voi valmistaa esimerkiksi salaattia.

Suurin merkitys ketohanhikilla on kuitenkin lääkekasvina. Rohtona käytetään maanpäällistä kukinta- aikaan kerättyä versoa. Se sisältää runsaasti flavonoidiglykosideja, jonka vuoksi sillä on kouristuksia laukaiseva vaikutus juovattomaan lihaksistoon eli lihaksiin, joita ei voi hallita tietoisesti. Tällaisia lihaksia ovat esimerkiksi suolistossa, verisuonten seinämissä ja mahalaukussa.

Ketohanhikki sisältää myös parkkiaineita, jotka supistavat ihoa ja vahvistavat kudoksia. Parkkiaineiden vaikutuksen vuoksi valkuaisaineet saostuvat, joka saa solukalvot liittymään tiiviisti yhteen muodostaen liukenemattoman yhdisteen ja josta muodostuu vahigoittuneelle aluelle tilapäinen, vahvaa kudosta oleva päällyste. Tämä ehkäisee tulehduksia ja haitallisten aineiden pääsyn kudoksiin, sekä helpottaa vioittuneen kudoksen uusiutumista. Supistavan vaikutuksensa ansiosta mahdollinen verenvuoto vähenee tai lakkaa kokonaan. 

Ketohanhikki auttaa kivuliaisiin kuukautisiin, koliikkiin, mahaportin kouristuksiin, astmasta johtuviin kouristuksen tapaisiin vaivoihin, huonosti paraneviin haavoihin, ientulehdukseen, sekä lisäksi se edistää ruokahalua ja estää ripulia.




KÄYTTÖ


Ketohanhikkitee

2 tl kuivattua yrttiä 
2,5 dl kiehuvaa vettä

Haudutetaan kannen alla 15 minuuttia, jonka jälkeen siivilöidään ja nautitaan kuumana hitain kulauksin. 

Lämpö tukee tehoaineiden vaikutusta kouristuksissa. 

Teetä voi käyttää myös kurlausvetenä ientulehduksen hoitoon.


Jos käytät ketohanhikkiteetä kivuliaiden kuukautisten hoidossa, aloita teehoito munasolun irtautuessa ja jatka sitä kuukautisvuodon loppuun saakka. 

Kivuliaiden kuukautisten hoitoon saa tehokkaamman avun, kun yhdistät ketohanhikkiin saman verran kamomillaa ja siankärsämöä. 



Ketohanhikki haavanhoitoon

3 tl kuivattua yrttiä
2 dl kiehuvaa vettä

Annetaan hautua kannen alla 20 minuuttia, jonka jälkeen neste siiviöidään. 
Nesteellä huuhdellaan haavaa useita kertoja päivässä.


 








maanantai 22. tammikuuta 2024

LAVENTELI

 

Laventeli on luontainen laji Välimeren alueella, Keski- Idässä ja Intiassa. Sitä viljellään muun muassa Ranskassa, Espanjassa, Bulgariassa, Hollannissa ja Marokossa. 

Laventelin nimi tulee latinankielisestä sanasta 'lavare', joka tarkoittaa pestä, sillä niin roomalaiset kuin myös kreikkalaiset hajustivat saippuansa ja kylpyvetensä laventelilla ja pyhittivät sillä temppelinsä. Laventelin puhdistavat ominaisuudet tunnettiin Kreikan, Rooman ja Arabian lääkinnässä.

Keskiajalla laventelia pidettiin lemmenrohtona ja laventelivettä levitettiin lattioille hajustamaan huoneita ja karkoittamaan hyönteisiä. Muita laventelin käyttökohteita ovat olleet "hermostunut sydän", äänenkäheys, hammaskipu, päänsärky, kipeät nivelet, haavat, sekä koliikki ja kouristukset.

Viktoriaasen ajana naiset pitivät laventelikimppua mukanaan heikotuksen ja päänsäryn varalta.

Laventelin kukista tislataan usein jo pellolla öljyä, jota käytetään hyvin monenlaisiin tarkoituksiin, kuten aromaterapiaan, tuoksulamppuihin, saippuaan, hygieniatuotteisiin ja parfyymeihin.

Laventeleita on 30 eri lajia, joista on hyvin paljon risteymiä. Risteymissä on enemmän haihtuvia öljyjä, mutta eri lajijen haihtuvat öljyt vaihtelevat hyvin paljon toisistaan. 

Laventeli sisältää eteeristä öljyä, joista tärkeimmät ovat linalyyliasetaatti ja linalooli.  Lisäksi laventelissa on laktoneita, tanniineja, flavonoideja, fytosteroleja, rosmariini-, ursoli- ja oleonihappoa.

Laventelia käytetään paljon Etelä- ja Keski- Euroopassa ja niiden kukista ja kukkivista versonlatvoista valmistetaan teetä, hauteita, tinktuuraa, voiteita ja öljyjä, ja niitä käytetään myös höyryhengitykseen, sekä suu- ja kylpyvesiin. 

Parhaiten laventeli imeytyy hengityksen ja ihon kautta ja vaikuttaa näin ollen keskushermostoon tasapainottaen ja rentouttaen. 

Laventeli on hyvin monikäyttöinen  ja se sopii niin sisäisesti kuin myös ulkoisesti lievään unettomuuteen, ahdistukseen, paniikkihäiriöön, migreeniin, hermostolliseen uupumukseen, stressiin, päänsärkyyn, huimaukseen, sekavuuteen, sydämentykytykseen. Se myös selkeyttää ajatuksia ja poistaa masennusta. 

Laventeli ehkäisee Alzheimerin tautia ja dementiaa, alentaa verenpainetta, lievittää ruonasulatusvaivoja, pahoinvointia, ruokahaluttomuutta, ilmavaivoja, kuukautisten edeltävää jännitystä, sekä kuukautiskipuja. 

Se sopii myös korvatulehduksen, keuhkoputkentulehduksen, vilustumisen, pahanhajuisen hengityksen ja tukkoisen nenän hoitoon, mutta myös vähävirtsaisuuteen, virtsatietulehdukseen, valkovuotoon ja hammaskipuun.

Ulkoisesti sillä voi puhdistaa haavoja, hoitaa pieniä palovammoja, hyönteisten pistoja, reumakipuja, auringonpolttamia, hermokipuja, iskiasta, kihtiä, vereniertohäiriöitä ja ihovaivoja, kuten paiseita, aknea jalkasientä, hiustenlähtöä, hilseilyä ja liiallista talineritystä.

Laventelia hengitetään pyörtymisen, sekä huimauksen ehkäisemiseksi.

Ranskassa, Espanjassa, Englannissa ja Italiassa laventelin kukinnoilla ja lehdillä maustetaan niin suolaisia kuin myös makeitakin ruokia. Laventelia on muun muassa marmeladissa, jäätelöissä, vanukkaissa, salaateissa, hunajassa, juustoissa, etikoissa ja yrttivoissa, sekä alkoholi- ja virvoitusjuomissa. 

Laventelietikka sopii hyvin salaatteihin, laventelikukkasiirappi hedelmäsalaatteihin ja kukkia voi sokeroida koristeeksi.

Kapea lehtilaventeli eli Lavandula angustifolia on laadultaan parasta, eikä risteymää suositella rohdoskäyttöön. 

Laventelin nuoria kukkia ja lehtiä voi kerätä milloin vain ja ne tulee kuivata hellävaraisesti. Kerääminen tulee tehdä mieluiten aurinkoisella säällä, sillä tällöin kasveissa on eniten öljyä. 




KÄYTTÖ



Laventelitee

2 tl kuivattuja laventelin kukkia
2 dl vettä

Kiehauta vesi ja anna sen jäähtyä noin 80 asteeseen. Laventelin tehokkaat eteeriset öljyt ovat herkkiä kuumuudelle, joten niitä ei saa kypsentää.

Kaada vesi kukkien päälle kuppiin ja hauduta noin 10 minuuttia kannen alla. 

Makeuta halutessasi hunajalla ja nauti teetä pienin kulauksin.


Laventeli sopii hyvin teesekoituksiin yhdessä esimerkiksi ruusun terälehtien, lakritsin, lehmuskukan tai kamomillan kanssa.

Jäähtyneellä laventeliteellä voi hoitaa ihoa myös ulkoisesti.



Laventeli höyryhengitys

1 l vettä
1 1/2 dl kuivattua laventelia tai 3 dl tuoretta laventelia

Kaada kiehuva vesi laventelin pääl




Laventelinen jalkakylpy

1 1/2 dl kuivattua laventelia + 1 l vettä tai
3 dl tuoretta laventelia + 1 l vettä

Kaada kiehuva vesi laventelin päälle pesuvatiin ja anna hautua vähintään 1/2 tuntia.

Voit halutessasi siivilöidä hauteen.

Lisää hauteeseen vettä niin, että jalat peittyvät.

Nauti kylvystä 10- 15 minuuttia, jonka jälkeen kuivaa jalat huolellisesti ja voitele ne hyvällä jalkavoiteella tai- öljyllä. Laita jalkaan lämpivät sukat ja nauti olostasi.


Laventeli raikastaa, puhdistaa ja virkistää.




Laventelimehu

1 ½ l vettä
3 dl sokeria
10 laventelin kukintoa varsineen
2 sitruunaa

Keitä puolet vedestä sokerin kanssa, ota kattila pois liedeltä ja lisää sekaan kukinnot. Laita kansi päälle ja anna jäähtyä.

Purista sitruunoista mehu ja lisää se jäähtyneeseen liemeen lopun veden kanssa. 

Sekoita ja siiviöi.

Juoma säilyy jääkaapissa noin 2 viikkoa.




Laventelisiirappi

2 l vettä
5 kourallista tuoretta tai kuivattua laventelia
6 sitruunaa
2 kg sokeria tai 1,5 l vaahterasiirappia

Pese sitruunat hyvin ja leikkaa ne viipaleiksi. Kiehauta vesi laventelin ja sitruunoiden kanssa miedolla lämmöllä ja anna kiehua noin 10 minuuttia. 

Poista lämmöltä ja anna keitoksen hautua yön yli.

Siivilöi, laita se takaisin kattilaan, lisää sokeri tai vaahterasiirappi ja kiehauta hetken aikaa.

Anna jäähtyä ja kaada puhtaisiin lasiastioihin.




Laventelisokeri 

Sekoita noin ruokalusikallinen kuivattuja laventelin kukkia kiloon sokeria. 

Säilö ilmatiiviiseen astiaan ainakin kuukaudeksi, jonka aikana ravistele purkkia silloin tällöin. 

Siivilöi laventelit pois ennen käyttöä.

Laventelilla maustettua sokeria voi käyttää esimerkiksi leivonnaisten, jälkiruokien ja juomien maustamiseen.




Laventelinen viinietikka

Lisää 5- 7 laventelin kukintoa viinietikkaan ja anna tämän maustua muutamia viikkoja, jonka jälkeen poista kukat, kun ne ovat selvästi antaneet etikkaan makua.

Käytä esimerkiksi salaatteihin tuomaan kevyttä vivahdetta.






HUOMIOITAVAA

Alhaisesta verenpaineesta poteville laventeli voi aiheuttaa lievää huimausta ja väsymystä. 

Suurina määrinä laventeli on narkoottinen myrkky. Laventeli voi lisätä rauhoittavien lääkkeiden vaikutusta ja liiallisena heikentää muistia.

Laventelia ei suositella raskauden alkuvaiheesa, mutta yleisesti hyvin siedetty myöhemmillä raskauskuukausina ja imetyksen aikana.

Linalooli ja linalyyliasetaatti voivat aiheuttaa kosketusallergiaa.






  



maanantai 15. tammikuuta 2024

TINJAMI

Tinjami on ikivanha minttuihin kuuluva yrtti, jota on käytetty kautta aikojen ruoanvalmistuksessa, sekä lääkkeenä. Antiikin aikana tinjami oli köyhien yrtti, sillä sitä kasvoi kaikkialla. Roomalaiset ovat käyttäneet tinjamia yskänlääkkeenä, parantamaan ruoansulatusta ja karkottamaan matoja. Ruton levitessä Eurooppaan sitä on tuolloin käytetty antiseptisena rohtona. 
Tinjamia on käytetty myös yrttitupakassa lievittämään mahakipuja, päänsärkyä ja väsymystä. 

Vuonna 1719 tinjamista saatiin eristettyä tymoli, ja tinjamikamferia, ja sitä käytettiin jo tuolloin astman, hinkuyskän, keuhkoputkentulehduksen, anemian ja vatsa- sekä ilmavaivojen  hoitoon, sekä hikoilun edistämiseen kuumeessa.

Tinjami on hyvin antioksidanttinen ja se sisältää runsaasti haihtuvia aromaattisia öljyjä, kuten tymolia, tujonia, karvikolia, kamfeenia ja kamferia. Flavonoideja ja fenolihappoja, kivennäis- ja hivenaineita, kuten rautaa, magnesiumia, kaliumia, kalsiumia, fosforia, natriumia, sinkkiä, piitä, seleeniä, kuparia ja seleeniä. Lisäksi tinjamissa on A-, C-, E-, K- vitamiineja, karvas- ja parkkiaineita, hartsia ja orgaanisia happoja, kuten kahvi- ja rosmariinihappoa.

Tinjamilla on kuumetta alentava vaikutus, se poistaa kipua ja tulehdusta ja lisäksi se vahvistaa keuhkoja. Tinjamia kannattaa käyttää äkilliseen yskään, astmaan, flunssaan, poskiontelotulehdukseen, keuhkoputkentulehdukseen, kurkkukipuun ja käheyteen ja se on erinomainen yrtti silloin, kun yskä on loppumaisillaan, ja lima alkaa muuttumaan sileäksi ja kuivaksi. Juo tässä taudin vaiheessa runsaasti kuumaa tinjamiteetä, jotta hengityskin alkaa tuoksumaan tinjamille. Kupillinen tai kaksi päivässä tinjamiteetä auttaa, mutta määrä takaa tehon.

Tinjamia voi käyttää suun kurlausvetenä limakalvojen ja nielun tulehduksiin, sieni- infektioihin, mutta myös ajoksiin ja akneen. Tinajmiomenaviinietikkaa voi käyttää kurlausvetenä sammaksen hoitoon.

Tinajmi vilkastuttaa aineenvaihduntaa, alentaa verenpainetta, estää verisiutaleiden kokkaroitumista ja alentaa kolesterolia.Tinjami desinfioi virtsatiehyitä, joten se on hyvä yrtti virtsatietulehdusten hoitoon. 

Lisäksi se estää reumatismia, hidastaa vanhenemista. Pieninä määrinä se lievittää kohdun kouristuksia, kun taas suurina annoksina se stimuloi kohtua, edistää kuukautisia ja helpottaa kuukautiskipuja.

Tinajmi tehoaa  ruoansulatusvaivoihin, kuten ripuliin, ruokahaluttomuuteen, hitaaseen ruoansulatukseen, ilmavaivoihin ja lisäksi se estää mahahaavaa aiheuttavaa helikobakteeria ja herpesvirusta.  Se on myös hyvä yrtti pahoinvointiin. 

Hunajalla makeutettu tinjamitee voi auttaa myös kosteiden juhlien jälkeiseen aamupahoinvointiin ja pääsärkyyn, kun sitä juo ennen nukkumaanmenoa ja heti aamulla herätessä.

Haavojen huuhteluun voi käyttää haaleaa tinjamiteetä, sillä se estää bakteerien kasvua.

Tuoteita ja murskattuja lehtiä voi käyttää iholle tai päänahkaan hilseen torjuntaan.



KÄYTTÖ

Tinjamitee

1 tl tinjamia
2 dl kiehuvaa vettä

Kaada vesi yrttien päälle kuppiin ja anna hautua 5- 10 minuuttia kannen alla.

Siivilöi ja nauti pienin kulauksin 1- 3 kupillista päivässä. 

Juoman voi makeuttaa hengitystievaivoihin hunajalla, mutta älä lisää sokeri tai hunajaa, jos käytät teetä ruoansulatusvaivoihin.

Jäähtynyttä teetä voi kaataa myös suihkepulloon ja suihkuttaa sitä kipeään ja käheään kurkkuun.

Haaleaa tinjamiteetä voi myös käyttää kasvovetenä.


Tinjamihunaja

15- 20 g kuivattua tinjamia
300- 500  g hunajaa

Sekoita tinjami hunajaan ja anna sen tekeytyä 2- 6 viikkoa, jonka jälkeen tinjamit voi joko jättää hunajaan tai ne voi siirtää toiseen purkkiin ja käyttää erikseen yskänhoitoteen makeuttamiseen.

Ota hunajaa teelusikallinen tarvittaessa.


Tinjamisiirappi

1 l vettä
3 dl hienonnettuja tuoreiden yrttien maanpäällisiä osia tai vaihtoehtoisesti
15- 20 g kuivattujen yrttien maanpäällisiä osia tai
2,5 dl hienonnettuja tuoreita tai kuivattuja juuria
425 g sokeria (itse käytän mieluiten luomu ruokosokeria)


Kaada yrtit ja vesi pieneen kattilaan, kiehauta ja anna kiehua hiljaisella 10- 15 minuuttia, jonka jälkeen siivilöi yrtit pois.

Jos haluat vahvempaa siirappia, lisää uusia yrttejä samaan nesteeseen, kiehauta ja anna kiehua 10- 15 minuuttia, siivilöi.

Kaada 2 dl nesteestä takaisin kattilaan ja lisää sokeri. Pienennä lämpö minimiin ja hämmentele, kunnes sokeri on täysin sulanut.

Kaada siirappi puhtaaseen lasipurkkiin ja sulje se tiiviillä kannella. 

Nimeä ja kirjoita päivämäärä.

Ota teelusikallinen siirappia tarvittaessa yskään tai kurkkukipuun.



Alkoholiuute tinjamista

Puhtaaseen tölkkiin tai pulloon laitetaan yrttejä ja niiden päälle kaadetaan maustamatonta 40 % alkoholia.

Käytettäessä tuoreita yrttejä
100 g tuoretta tinjamia
2 dl alkoholia (80%)


Kuivattuja yrttejä
100 g kuivattua tinjamia
5 dl alkoholia (60%)


Kaada yrtit tiiviiseen lasipurkkiin, peitä se alkoholilla ja sulje tiiviisti.
Anna seisoa 2- 4 viikkoa, jonka jälkeen siiviöi yrtit alkoholista pois ja pullota.

Ota 15- 20 tippaa 3 kertaa päivässä.


Tinjamikylpy

2 l kiehuvaa vettä
tuoretta tai kuivattua tinjamia

Tuore tinjami
Peitä yrtit vedellä

Kuivattu tinjami
Laita tinjamit kattilaan ja lisää siihen kolme kertaa yrttien tilavuuden verran vettä.

Kiehauta ja anna hautua 15 minuuttia, jonka jälkeen siiviöi ja kaada se kylpyveteen.
Lisää kylmää vettä, kunnes tunnet lämpötilan sinulle sopivaksi. Istu alas ja nauti.

Kylpy on hyväksi flunssaan alkaviin oireisiin ja sen hoitoon, yskään tai reumakipuihin.


Tinjamijalkakylpy

1 l kiehuvaa vettä
tuoretta tai kuivattua tinjamia
3 rkl merisuolaa

Tuore tinjami
Peitä tinjamit vedellä

Kuivattu tinjami
Laita tinjamit kattilaan ja lisää siihen kolme kertaa tinjamien tilavuuden verran vettä

Lisää merisuola, kiehauta ja anna hautua 15 minuuttia. 
Kaada vettin, lisää siihen kylmää vettä, kunnes lämpötila on sinulle sopiva.

Laita jalat hautumaan virkistävään kylpyyn 10- 20 minuutiksi.




HUOMIOITAVAA

Älä käytä tinjamia, jos saat siitä ihottumaa.

Raskauden ja imetyksen aikana käytä tinjamia vain mausteena.







                                        

maanantai 8. tammikuuta 2024

YRTTIÖLJYJEN VALMISTAMINEN

Laadukkaita vaikuttavia yrttiöljyjä voi hyvinkin tehdä myös itse. Kaikki yrtit eivät kuitenkaan sovi lääkeöljyihin ja niiden sopivuuteen vaikuttaa se, liukenevatko kasvien tehoaineet helposti öljyyn vai eivät. Esimerkiksi mäkikuisma ja kehäkukka sopivat erittäin hyvin yrttiöljyihin käytettäviksi.

Mäkikuismaöljyä käytetään ihon verenkierron vilkastuttamiseen ja lisäksi se sopii mainiosti myös palovammojen hoitoon. Mäkiskuismaöljy (RUOHONJUURI,  HYVINVOINNIN.FI) käy erittäin hyvin hierontaöljyksi, sillä se voi lievittää särkyä.

Kehäkukkaöljyllä voidaan hoitaa kuivaa ihoa, kutinaa, lieviä rohtumia, vaippaihottumaa, makuuhaavoja, pieniä haavoja, suonikohjuja jne. 
Kehäkukan tehoaineet edistävät kudosten paranemista ja helpottavat ihon uusiutumista. Lisäksi kehäkukassa on verenkiertoa vilkastuttavia ja antibakteerisesti vaikuttavia aineita.

Kukat poimitaan silloin kun ne ovat kauneimmillaan ja täysin kuivia. Kukat laitetaan avosuiseen lasitölkkiin (esim. hunajapurkin malliseen) ja ne peitetään kylmäpuristetulla öliiviöljyllä tai muulla kylmäpuristetulla öljyllä, esim. neitsytöljyllä, jota saadaan ensimmäisestä, kuumentamatta tapahtuvasta puristuksesta, jonka vuoksi öljyt ovat laadukkaita ja rasvamolekyylit ovat tarpeeksi pieniä, jotta ne pystyvät kuljettamaan yrttien tehoaineet ihon läpi.

Öljyn tulee peittää kukat kokonaan, sillä näin vältetään kukkien homehtuminen. Tämän jälkeen niiden annetaan seistä kolme viikkoa kansi suljettuna. Niitä sekoitellaan varovasti päivittäin ja kukkia painellaan tarvittaessa öljyn peittoon.

Tölkkien säilytyksestä on olemassa erilaisia näkemyksiä. Toisten mielestä niitä pitäisi säilyttää ikkunalla, jotta aurinko lämmittäisi öljyn ja kukkien tehoaineet pääsisivät liukenemaan helpommin. Tässä on kuitenkin vaarana öljyn härskiintyminen. 
Toiset taas säilyttävät mieluummin tölkit pimeässä.
Itse säilytän öljyjä pimeässä.

Kolmen viikon kuluttua öljy siivilöidään pienireikäisellä siivilällä. Joskus olen käyttänyt myös suodatinpussia tähän tarkoitukseen. 

Valmista öljyä säilytetään tummassa pullossa tai tölkissä, jotta se olisi suojassa valon tuhoavilta vaikutuksilta. Jos tummia pulloja tai tölkkejä ei ole saatavilla, voi niiden ympärille kietoa esim. tavallista ruskeaa paperia. 

Valmiisiin öljypulloihin/ tölkkeihin olisi hyvä merkitä sisältö ja pävämäärä.

maanantai 1. tammikuuta 2024

YRTTITEEN VALMISTUS

 Yrttitee valmistetaan näin, ellei toisin mainita:


2 tl kuivattua, murskattua yrttiä, jonka päälle kaadetaan
2,5 dl kiehuvaa vettä

Tuoreita yrttejä käytetään kaksinkertainen määrä. 

Yrttitee haudutetaan kannen alla, jotta eteeriset eli haihtuvat öljyt, joita on lähes kaikissa kasveissa, eivät pääsisi haihtumaan pois.

Teen annetaan hautua 5-10 minuuttia. Ohuempien lehtien haudutusaika on 5 minuuttia, paksumpien lehtien 10 minuuttia. 

Kun tee on hautunut riittävästi se siivilöidään.

Yrttiteetä nautitaan 3 x päivässä: aamulla, keskipäivällä ja illalla. 

Tee tulee juoda kulauksittain ja kulausten välillä pidetään reilu tauko, jotta yrttiteen tehoaineet ehtisivät vaikuttaa kunnolla.

Yrteistä tehtyä teetä nautitaan yleensä jaksoittain; 10- 14 päivän ajan, ellei toisin mainita.

Tee on hyvä makeuttaa hunajalla, joka sekoitetaan enintään kädenlämpöiseen teehen. 
Liian kuumassa hunajan entsyymit tuhoutuvat ja se menettää lääkitsevän ominaisuutensa.

maanantai 25. joulukuuta 2023

YRTTIHUNAJA

Yrttihunaja on loistava apu yskään. Hyviä yrttejä tähän tarkoitukseen ovat mm. piparminttu, väriminttu, isohirvenjuuri, väinönputki, valkosipuli, sipuli, basilika, inkivääri, kamomillasaunio, tarha- ajuruoho ja /tai salvia sekoituksineen tai erikseen. 

Myös muita yrttejä voi käyttää.



Yrttihunajan perusohje 

kuivattuja tai tuoreita hienonnettuja yrttejä
hunajaa



Hunaja tuoreista yrteistä

Täytä puhdas purkki puoleenväliin asti yrteillä tai jos käytät tuoreita juuria, niin täytä purkki tällöin neljäsosaan asti.



Kuivatuista yrteistä

Täytä purkki neljäsosaan asti yrttiaineksilla.


Täytä tämän jälkeen purkki piripintaan hunajalla ja sulje tiiviillä kannella.

Käännä purkki ylösalaisin päivän kahden välein, jotta yrtit sekoittuisivat mahdollisemman hyvin hunajaan. 

Hunaja on valmis käytettäväksi 2- 4 viikon kuluttua.

Voit siivilöidä hunajan halutessasi, mutta voit myös jättää yrtit hunajaan. Jos siivilöit hunajan, niin säilytä hunajaiset yrtit, sillä ne säilyvät hyvin ja niitä voi syödä myös sellaisenaankin.

Ota teelusikallinen yrttihunajaa tai hunajaista yrttiä tarvittaessa yskän hillitsemiseksi.


Yrttihunajan valmistus yrttiteestä

1 dl vahvaa yrttiteetä
1 dl hunajaa (RUOHONJUURIHYVINVOINNIN.FI)


Valmista ensin vahva yrttitee

1- 3 rkl tuoreita tai kuivattuja yrttejä
2 dl kiehuvaa vettä

Kaada vesi yrttien päälle ja anna hautua 20 minuuttia, jonka jälkeen siivilöi.

Sekoita hunaja kuumaan teehen ja anna sen liueta

Kaada purkkiin ja pidä jääkaapissa.

Älä sulle kantta liian tiiviisti, sillä tämä sekoitus voi käydä jääkaapissa ja pahimmassa tapauksessa se voi räjähtää.


Valkosipulihunaja 

2 valkosipulia
hunajaa

Kuori ja hienonna kynnet, jonka jälkeen kaada ne lasipurkkiin ja peitä hunajalla. Anna tekeytyä ainakin yön yli.

Ota tarvittaessa teelusikallinen yskään, flunsaan tai vilustumiseen.

torstai 21. joulukuuta 2023

ISOHIRVENJÄKÄLÄ

Isohirvenjäkälässä eli toiselta nimeltään islanninjäkälässä on paljon lima- aineita, pääasiassa likeniiniä, mutta myös isolikeniiniä, pektiiniä, pentosaania ja ligniiniä. Lisäksi siinä on jäkälähappoja, A-, B1- ja B12- vitamiineja sekä suhteellisen paljon jodia ja tärkkelystä.

Jäkälän vaikuttavin aine on lima, joka rauhoittaa ärtyneitä ja tulehtuneita suun ja nielun limakalvoja estäen mm. yskänärsytystä.  Niillä on antibioottisia ominaisuuksia, joten siksi sitä on käytetty jo kautta aikojen sisäisesti ylempien hengitysteiden vaivojen hoitona.

Jäkälähapot ovat karvaita ja ne kiihdyttävät ruoansulatusrauhasten toimintaa, joten se on hyvä apu ruokahaluttomuuden hoitoon. Lisäksi sitä on käytetty ruoansulatuskanavan ärsytyksen ja tulehdusten hoitoon, sillä se voitelee myös suolen limakalvoja.

Ulkoisesti sitä voi käyttää huonosti paranevien haavojen hoidossa.

Isohirvenjäkälän sisältämä happoa suositellaan esikäsittelemään emäksisellä aineella, kuten soodalla, ennen käyttöä, sillä muutoin se on hyvin kitkerän makuinen. Tuoretta jäkälää voi myös kuivattaa huoneenlämmössä ja tehdä siitä vaikka teetä.



KÄYTTÖ


Isohirvenjäkälän esikäsittely 

Isohirvenjäkälät kerätään parhaiten kostealla säällä ja niistä poistetaan roskat. Sekoita 10 litraan kiehuvaa vettä 1 dl ruokasoodaa. Laita jäkälät veteen ja anna niiden liota pari tuntia. Näin saadaan jäkälähappo poistumaan jäkälästä. 

Huuhtele jäkälät huolellisesti 4- 5 kertaa vedellä, valuta. Kostea jäkälä jauhetaan ja kuivataan TAI vaihtoehtoisesti ensin kuivataan ja sitten jauhetaan.

Jäkäläjauhe säilytetään paperipussissa.

Jäkäläjauhoa voi käyttää esim. leipään, puuroihin, velleihin, keittoihin, pataruokiin, pannukakkuihin, mehukeittoihin. Sitä voi sekoittaa ruis- ja kaurajauhoihin.

Jauhtettua, kuivattua jäkälää käytetään 2 dl puoleen litraan nestettä.


Isohirvenjäkäläkeitos yskään

20 g kuivattua isohirvenjäkälää
n. 4 l vettä

Anna yrttien liota 3 tuntia yhdessä litrassa kylmää vettä. Vaihda vesi tunnin välein.

Liuotuksen jälkeen keitä seosta 5 minuuttia, jonka jälkeen vaihda uusi vesi, 1 litra.

Anna kiehua 15 minuuttia. 

Suodata ja juo kulauksittain.


Isohirvenjäkälätee 

1 rkl kuivattua jäkälää
kuumaa vettä

Kaadetaan vesi kuppiin, jossa on kuivattua jäkälää. 

Haudutetaan 15- 20 minuuttia. 

Nautitaan 3 kertaa päivässä.


Isohirvenjäkäläleipä 

2 dl esikäsiteltyä, jauhettua ja kuivattua isohirvenjäkälää
1/2 litraa vettä
50 g hiivaa
1 tl suolaa
2 rkl öljyä
jauhoja

Kiehautetaan vesi ja se kaadetaan jäkälien päälle. 
Annetaan jäähtyä kädenlämpöiseksi. 

Lisätään hiiva, suola, öljy ja jauhot. Annetaan nousta puoli tuntia lämpimässä paikassa peiteltynä. 

Leivo taikinasta tämän jälkeen kaksi leipää, jotka saavat nousta pellillä peiteltynä toiset puoli tuntia.

Paistetaan 200 asteessa noin 30 minuuttia.


Jäkälä- kaurapuuro

4 dl vettä
1 dl kaurahiutaleita
1 rkl esikäsiteltyä jäkälää

Sekoita kaurahiutaleet kiehuvaan veteen, lisää siihen jäkälä ja hämmennä puuro tasaiseksi.

Nauti piimän ja puolukoiden kanssa. 

Jäkälä kaurapuuro rauhoittaa vatsaa.



VAROITUKSIA:

Isohirvenjäkälä voi sisältää suuriakin määriä raskasmetalleja, joten niitä ei saa kerätä kaupungeista, teollisuusalueiden lähettyviltä, eikä teiden varsilta.

Suuret määrät isohirvenjäkälää ravinnossa käytettynä voi aiheuttaa ripulia.




maanantai 18. joulukuuta 2023

UUTTEIDEN VALMISTUS

Uute eli tinktuura saadaan uuttamalla yrtin alkoholiliukoiset tehoaineet alkoholiin. Uute on vahvempaa kuin yrttitee ja hyvin säilyvää.

Uutteita voidaan käyttää niin sisäisesti kuin myös ulkoisesti.

Sisäisesti nautittuna otetaan uutetta noin 15 tippaa lasilliseen vettä 2- 3 kertaa päivässä.



Uutteen valmistuksen perusohje

Puhtaaseen tölkkiin tai pulloon laitetaan yrttejä ja niiden päälle kaadetaan maustamatonta 40 % alkoholia.

Käytettäessä tuoreita yrttejä
1 osa yrttiä, 5 osaa alkoholia

Kuivattuja yrttejä
1 osa yrttiä, 10 osaa alkoholia

Kuivattuja juuria
1 osa juurta, 5 osaa alkoholia


Tölkki tai pullo suljetaan tiiviisti, jonka jälkeen sen annetaan seistä valossa, mieluiten auringossa kaksi viikkoa. 

Tölkkiä tai pulloa ravistellaan päivittäin varovasti.

Kahden viikon jälkeen uute siivilöidään hienosilmäisellä siivilällä.

Valmis uute säilytetään pimeässä, mieluiten tummissa pulloissa. 

Muistathan merkitä pulloon sisältö ja päivämäärä.









Ulkoisesti käytettäessä hoidettavaan kohtaan tulisi sivellä hieman mehiläisvahaa, joka estää alkoholin kuivattavan vaikutuksen. Tämän jälkeen kostutetaan pumpulituppo uutteeseen ja asetetaan se hoidettavalle alueelle. Pumpulitupon voi kiinnitään esim. sideharsolla hoidettavaan kohtaan. Kääre saa olla paikoillaan yön yli ja hoito toistetaan tarvittaessa vielä kaksi kertaa.

maanantai 11. joulukuuta 2023

VOITEEN VALMISTUS

Voidetta valmistaessa käytän yleensä mehiläisvahaa, koska sillä on monia hyviä ominaisuuksia: se pehmentää, suojaa, ravitsee, lämmittää ja on lievästi desinfioiva.


Lisää voiteeseen hyvänlaatuisia öljyjä, kuten esimerkiksi oliiviöljyä ja avokadoöljyä. Näin voiteeseen tulee mahdollisemman paljon A-, D- ja E- vitamiinia, joilla on suotuisa vaikutus elimistöön.

Perusvoide on erityisen hyvä kuivalle ja halkeilevalle iholle, huulirasvaksi, suojaamaan talvella ihoa kylmältä sekä myös vauvavoiteeksi. 

Annoksesta tulee noin kahdeksan tölkkiä, 50ml, voidetta.


Voiteen valmistuksen perusohje

90 g puhdistettua kotimaista mehiläisvahaa (saat tilattua sitä suoraan RUOHONJUURESTA)
2 dl oliiviöljyä (RUOHONJUURI)
2 dl avokadoöljyä (RUOHONJUURI)


Vaha sulatetaan kulhossa vesihauteessa, jonka jälkeen lisätään öljyt. Ainesten annetaan sekoittua keskenään.

Kulho nostetaan vedestä ja sisältöä sekoitetaan. 

Voide alkaa sakeutua noin 15 minuutin kuluttua, jolloin se kaadetaan tummiin tölkkeihin.

Halutessasi voit lisätä haihtuvia öljyjä, noin 5-7 tippaa tölkkiä kohden. 

Haihtuvia öljyjä lisätään voiteen lämpötilan ollessa enintään noin 25 astetta.

maanantai 4. joulukuuta 2023

NEUVOJA YRTTIEN POIMIJOILLE

Villiyrttejä kerätessä on tärkeää tietää mitä kerää. Älä kerää yrttejä, joita et tunnista. 

Kori on kätevä yrttien keräämiseen ja tämän lisäksi on hyvä ottaa mukaan pieniä pusseja, jotta yrtit eivät sekoittuisi keskenään.

Lääkeyrttejä kerätessä ovat paperipussit sopivia, kun taas salaatti- ja muut ruokakasvit voi hyvin laittaa muovipussiin. 

Korissa ja paperipussissa yrtit säilyvät paremmin, eikä niiden aromi ei kärsi.

Mukaan kannattaa ottaa myös veitsi ja/ tai sakset, sekä lisäksi käsineet. 

Jos keräät juuria, on istutuslapio tai voikukkarauta hyväksi avuksi.

Kasveja ei tule poimia enempää, kuin on tarpeen, joten poimintan on hyvä valmistautua miettimällä, mitä yrttejä tarvitsee. 

Jos tarvittavaa kasvia on vain vähän saatavilla, ei sitä tule poimia, eikä varsinkaan kaivaa juurineen, vaan etsi yrttejä muualta, jossa on enemmän tarjolla. 

Kerää yrtit puhtailta keruupaikoilta, mieluiten kaukaa vilkasliikenteisiltä teiltä. Autoteiltä tulee olla matkaa vähintään 100 metriä. Yrttejä ei tule kerätä myöskään pellon pientareilta, golfkenttien vierestä ja muista paikoista, joihin on voitu ruiskuttaa torjunta- aineita tai muita rikkaruohomyrkkyjä. Läheltä tonttejakaan ei tule kerätä, ellei tähän olen tontin omistajan lupa. 

Paras poiminta- aika on aurinkoisen päivän aamupäivä, kun aamukaste on haihtunut kasveista, sillä vaikuttavien aineiden pitoisuus on aamupäivällä suurimmillaan. Yrttien tulee olla poimittaessa kuivia, kimmoisia ja terveitä.

Kukat poimitaan kukinnan alussa, lehdet kerätään mieluummin ennen kukintaa ja marjat ja hedelmät kerätään kypsinä.

Kasvien juuret kaivetaan maasta yleensä keväällä, kun maanpäälliset osat ovat vasta kasvun alussa, tai syksyllä. 

Blogissa kerrotaan tarkemmin kunkin kasvin yksityiskohtaisia keräysohjeita ja mainitaan sopiva keruuaika.











maanantai 27. marraskuuta 2023

INKIVÄÄRI

Inkivääri
Inkiväärissä on paljon fenoleja ja sillä on erittäin korkea antioksidanttisuusarvo. Inkivääri sisältää kaliumia ja se onkin hyvää rohtoa sydämelle ja verenkiertoelimistölle. Sen sisältämät öljyhartsit ovat pieninä annoksina sydämen toimintaa hidastavia, mutta suurina annoksina sydäntä virkistäviä ja veritulppia ehkäiseviä (ehkäisevät verihiutaleiden kokkaroitumista). Inkivääri sisältää tärkkelystä jopa 50 %, proteiinia ja B3 ja - A- vitamiinia.

Inkivääri parantaa ääreisverenkiertoa, alentaa verenpainetta ja sen öljyhartsit alentavat kolesterolia ja triglyseriditasoja ja ne saattavat vähentää jo syntyneitä ateroskleroottisia laattoja verisuonistossa. Lisäksi se kohottaa HDL- tasoa.

Inkiväärillä voi lääkitä ilmavaivoja, ruoansulatusvaivoja ja vatsaflunssaa. Se edistää syljen ja ruoansulatusnesteiden ja sapen eritystä, joten sillä on edullinen vaikutus myös ruokahaluun ja ruoansulatukseen. 

Inkivääri myös laihduttaa, sillä gingeroli ja shagaoli nopeuttavat aineenvaihduntaa ja auttavat polttamaan rasvaa. Inkiväärin vaikuttavat aineet estävät mahakatarria, mahahaavaa ja helikobakteeria. Se on desinfioivaa, pieneeliöitä torjuvaa, hiostavaa, kuumetta alentavaa ja limaa irroittavaa, sekä lisäksi se lievittää vilustumista, kurkkukipua, poskiontelo- ja keuhkoputkentulehdusta.

Inkivääri on elimistöä lämmittävää, vahvistavaa ja piristävää. Lisäksi se torjuu osteoporoosia ja auttaa migreeniin sen alkuvaiheessa otettuna, varsinkin kypsentämätön inkivääri ateroiden yhteydessä harventaa migreenin esiintymistä.


INKIVÄÄRISTÄ VALMISTETTUJA TUOTTEITA VOIT TILATA SUORAAN RUOHONJUURESTA TAI HYVINVOINNIN.FI SIVUSTOILTA.



KÄYTTÖ


Inkivääritee 

1- 2 cm pala inkivääriä kokonaisena tai raastettuna
kupillinen vettä

Hauduta miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia ja mausta tarvittaessa hunajalla tai sitruunalla. 

Nauti pienin kulauksin.



Inkiväärishotti

noin 200 g inkivääriä
2 luomusitruunaa
1 ½ l vettä

Kuori ja paloittele inkivääri pieniksi siivuiksi.

Laita kattilaan vesi, lisää siihen inkivääri ja anna kiehua hiljaisella lämmöllä 15 minuuttia. 

Anna seoksen hetken aikaa jäähtyä, jonka jälkeen siivilöi se.

Huuhtele sitruuna hyvin ja purista sen mehu jäähtyneeseen nesteeseen.

Laita shotti jääkappiin.

Viipaloidun sitruunan voi myös kiehtauttaa yhdessä inkiväärin kanssa. 

Jäähtyneeseen nesteeseen lisätty sitruunanmehu säilyttää paremmin C- vitamiinipitoisuutensa.

Nauti juomaa useita kertoja päivässä pienin kulauksin heti flunssan oireiden alkaessa.



Kurkuma- inkiväärishotti

250 g pieneksi siivuiksi paloiteltua inkivääriä
75 g pieneksi viivuiksi paloiteltua kurkumaa
2 luomusitruuna
1,5 l vettä
hunajaa maun mukaan

Paloittele kurkuma ja inkivääri pieniksi siivuiksi. Tuore kurkuma on hyvin värjäävää, joten käytä halutessasi käsissä suojahanskoja.

Laita kurkuma, inkivääri ja vesi kattilaan. Hauduta 15 minuuttia miedolla lämmöllä, jonka jälkeen anna juoman jäähtyä. Siiviöi neste.

Huuhtele sitruuna hyvin ja purista mehu jäähtyneeseen nesteeseen. Mausta juoma hunajalla.

Viipaloidun sitruunan voi myös kiehtauttaa yhdessä kurkuman ja inkiväärin kanssa. 

Jäähtyneeseen nesteeseen lisätty sitruunanmehu säilyttää paremmin C- vitamiinipitoisuutensa.

Juomaa voi nauttia lämpimpänä tai jääkaappikylmänä useita kertoja päivässä pienin kulauksin heti flunssan oireiden alkaessa.



Minttu- inkiväärishotti

250 g pieneksi siivuiksi paloiteltua inkivääriä
tuoretta minttua maun mukaan
2 luomusitruunaa
1,5 l vettä
hunajaa maun mukaan


Paloittele inkivääri pieniksi siivuiksi ja laita se veden ja mintun kanssa kattilaan.

Hauduta 15 minuuttia miedolla lämmöllä, jonka jälkeen anna juoman jäähtyä.

Huuhtele sitruuna hyvin ja purista mehu jäähtyneeseen nesteeseen. Mausta juoma hunajalla.

Viipaloidun sitruunan voi myös kiehtauttaa yhdessä inkiväärin ja mintun kanssa. 

Jäähtyneeseen nesteeseen lisätty sitruunanmehu säilyttää paremmin C- vitamiinipitoisuutensa.

Juomaa voi nauttia lämpimpänä tai jääkaappikylmänä useita kertoja päivässä pienin kulauksin heti flunssan oireiden alkaessa.



Chili- inkiväärishotti

250 g pieneksi siivuiksi paloiteltua inkivääriä
1- 2 chiliä maun mukaan
2 luomusitruunaa 
1, 5 l vettä
hunajaa

Huuhtele ja paloittele chili ja inkivääri pieniksi siivuiksi.

Laita chili ja inkivääri ja vesi kattilaan. Hauduta 15 minuuttia miedolla lämmöllä, jonka jälkeen anna juoman jäähtyä. Siiviöi neste.

Huuhtele sitruuna hyvin ja purista mehu jäähtyneeseen nesteeseen. Mausta juoma hunajalla.

Viipaloidun sitruunan voi myös kiehtauttaa yhdessä chilin ja inkiväärin kanssa. 

Jäähtyneeseen nesteeseen lisätty sitruunanmehu säilyttää paremmin C- vitamiinipitoisuutensa.

Juomaa voi nauttia lämpimpänä tai jääkaappikylmänä useita kertoja päivässä pienin kulauksin heti flunssan oireiden alkaessa.



Inkivääriä pahoinvoinnin ja huimauksen estoon

1- 2 g jauhettua juurakkoa kerta annoksena, 

30 minuuttia ennen matkaa 2- 4 kertaa päivässä.

Aamupahoinvointiin inkivääri tuo helpotusta noin neljässä päivässä.

Nykyisin länsimaissa inkivääri on suosittua kapseleina ja voideltuna reumaattisiin niveltulehduksiin, lihaskipuihin ja nivelrikkoon.



Inkiväärinamit

Tuoretta inkivääriä
Kiteistä sokeria tai hunajaa
Vettä

Kuori inkivääri, leikkaa se noin 2- 3 mm paksuisiksi viipaleiksi ja huuhtele.

Laita viipaleet kattilaan, peitä inkiväärit vedellä, kiehauta ja anna tämän jälkeen kiehua vielä miedolla lämmöllä tunnin ajan, jotta inkivääriviipaleista tulee pehmeitä. 

Kaada vesi pois ja ota se talteen myöhempää käyttöä varten. Inkiväärivettä voi käyttää juomana siltään tai juomasekoituksiin.

Anna inkivääriviipaleiden valua kuiviksi esimerkiksi siivilässä, jonka jälkeen laita viipaleet takaisin kattilaan ja peitä viipaleet vedellä.

Laita kattilaan sokeria saman verran, kuin siellä on inkivääriviipaleita ja kuumenna seos kiehuvaksi.

Keitä seosta niin kauan hiljaisella lämmöllä, että viipaleet muuttuvat lasisen kiiltäviksi ja hieman läpinäkyviksi. Tähän voi mennä aikaa jopa pari tuntia.

Poista kattila levyltä ja valuta sokeriseos pois inkivääriviipaleiden joukosta. Sokeriseosta voi käyttää vaikka teen tai jäätelön maustamiseen.

Kuivata inkivääriviipaleet talouspaperin päällä, kaada sokeria isoon astiaan ja nosta inkiväärit sinne. Sekoittele. 

Nostele viipaleet leivinpaperin päälle ja anna niiden kuivua ainakin yön yli. Ravistele ylimääräinen sokeri sokeri pois ja säilytä viipaleet tiiviissä purkissa.

Sokeroinnin voi jättää myös pois.






VAROITUKSIA:

Normaaleina annoksina otettuna ei ole terveydelle haittaa. Suuret annokset voivat lamauttaa keskushermostoa ja aiheuttaa sydämen rytmihäiriöitä. 

Inkivääri voi sekoittaa sydän-, sokeritauti- tai verenohennuslääkitystä, samoin kuin lisätä väliaikaisesti verenvuotoja. 

Myöskään sappikivivaivaisille ei inkivääri sovi.

Raskauden aikana toiset suosittelevat inkivääriä raskaudenaikaisen pahoinvointiin, toiset taas kieltävät sen käytön kokonaan raskauden aikana.

Tyhjään mahaan saa inkivääriä ottaa vain alle 6g, koska se voi vahingoittaa mahan limakalvoja ja johtaa mahahaavaan.

YRTTISIIRAPIN VALMISTUS

 Yrttisiirapit ovat juoksevia ja ne säilövät yrttiä hyvin myöhempää käyttöä varten. Hyvässä yrttisiirapissa on runsaasti sokeria, joka estää siirapin käymisen ja homehtumisen. Hyvässä siirapissa on myös paljon vettä, jotta se ei kiteytyisi.


Yrttisiirappi on erinomainen apu yskäään.


Yrttisiirapin perusohje

1 l vettä
3 dl hienonnettuja tuoreiden yrttien maanpäällisiä osia tai vaihtoehtoisesti
15- 20 g kuivattujen yrttien maanpäällisiä osia tai
2,5 dl hienonnettuja tuoreita tai kuivattuja juuria
425 g sokeria (itse käytän mieluiten luomu ruokosokeria)


Kaada yrtit ja vesi pieneen kattilaan, kiehauta ja anna kiehua hiljaisella 10- 15 minuuttia, jonka jälkeen siivilöi yrtit pois.

Jos haluat vahvempaa siirappia, lisää uusia yrttejä samaan nesteeseen, kiehauta ja anna kiehua 10- 15 minuuttia, siivilöi.

Kaada 2 dl nesteestä takaisin kattilaan ja lisää sokeri. Pienennä lämpö minimiin ja hämmentele, kunnes sokeri on täysin sulanut.

Kaada siirappi puhtaaseen lasipurkkiin ja sulje se tiiviillä kannella. 

Nimeä ja kirjoita päivämäärä.

keskiviikko 22. marraskuuta 2023

TIETOA BLOGISTA

    

 "Kasveista voi löytää maailman koko voiman. Niiden salaiset kyvyt tunteva on voittamaton."
                                                          -Intialainen sananlasku-


Hei, luonnonystävät ja oikein lämpimästi tervetuloa lukemaan blogiani.

Olen pienestä pitäen tuntenut vetoa luontoon ja siihen mitä kaikkea se voi meille ihmisolennoille tarjota, jotta voisimme paremmin. Mummoni, vanha ja viisas yrttitietäjä perehdytti minua pihalta löytyviin aarteisiin ja siihen, mihin kaikkeen luontomme antimia voi käyttää ilman, että tarvitsisi turvautua lääkärin apuun tai ostaa kemiallisesti valmistettuja lääkkeitä apteekista, koska kaikki tarvitsema löytyy luonnosta. Minun lääkekaappini on jo vuosia koostunut täysin luonnonyrteistä ja niillä olen pärjännyt todella hyvin. 

Tietoa yrteistä olen ammentanut myös monista kirjoista, joita minulla notkuu kirjahylly täynnä. Olen soveltanut kirjantietoa aina tarvittaessa käytäntöön ja usein ne myös hyväksi ja toimivaksi todennut. Jos haluatte syventää tietouttanne yrteistä ja niiden käytöstä oman terveytenne hoidossa, niin suosittelen tutustumaan Sinikka Piipon kirjallisuuteen. Hänen kirjoistaan saa kattavaa tietoa yrttien vaikuttavista aineista ja käyttömahdollisuuksista. 

Blogista voit saada hyödyllistä tietoa muun muassa siitä, kuinka voit saada luonnonmukaisesti apua Esim. flunssan, närästyksen, vatsa- ja suolistovaivojen, peräpukamien, silmän sidekalvontulehduksen, pahanhajuisen hengityksen ja haavojen hoitoon. Lisäksi ohjeita löytyy muunmuassa yrttiteen, voiteiden, kääreiden ja uuteiden valmistukseen. 

Jos sinulle ilmenee kysymyksiä tai haluat lisätietoa jostain, niin laita minulle viestiä osoitteeseen: 

luonnonrakkaus@gmail.com  

Tervetuloa seuraamaan myös facebookkiin:



Olisi myös kiva kuulla sinun näkemyksiä ja kokemuksia yrteistä ja niiden käytöstä.
Oletko kokeillut sivulla olevia ohjeita? Tai aiotko kokeilla jotain? Saitko kiinnostavia vinkkejä? Tai olisiko sinulla itselläsi antaa jotain vinkkejä muille, esimerkiksi siitä miten sinä olet käyttänyt yrttejä, tai oletko vaihtoehtoisesti kuullut, miten jotain yrttiä on ennen aikaan käytetty rohdoksena parantamaan ja hoitamaan? 


Rakkaudesta luontoon, ihanaa päivää sinulle, luonnonystäväni ja iloista mieltä hetkiisi =)          


maanantai 20. marraskuuta 2023

KÄÄREET JA HOITOPAKKAUKSET

 Kääreisiin ja hoitopakkauksiin hyviä yrttejä ovat:


Kipua poistavat
  • mm. mesiangervo, paju, peltokorte (erityisesti nivelkipuun)

Verenkiertoa lisäävät
  •  mm. inkivääri, sinappi, väinönputki, tulikukka (tämä on myös hyvä pukamiin), peltokorte, siankärsämö

Mustelmiin ja nyrjähdyksiin
  •  mm. kuisma, kehäkukka, tulikukka, kamomillasaunio, peltokorte, siankärsämö

Ihoa rauhoittavat, ihottumaan, auringonpolttoon ja kutinaan
  •  mm. ruusun terälehti, malva, ratamo, vesiheinä, takiainen, kehäkukka, kamomillasaunio

Kuukautis- tai ruoansulatuskipuja poistavat sekä yskään käyvät 
  • mm. mäkimeirami, väinönputki, minttu, kissanminttu, salvia, väriminttu, basilika, kamomillasaunio, fenkoli


Kääreen ja hoitopakkauksen perusohje 

2-4 dl hienonnettuja maanpäällisiä osia tai
1-2 dl hienonnettuja juuria
1 l kiehuvaa vettä

Kaada ainekset kattilaan, kiehauta ja anna keihua miedolla lämmöllä 10- 20 minuuttia, jonka jälkeen siivilöi ja anna jäähtyä sopivan lämpöiseksi.


Kääre

Kastele kangaspala yrttiseen nesteeseen ja purista ylimääräinen neste pois. Laita kostea, kuuma kangaspala kääreen tarpeessa olevaan kohtaan ja peitä se kuivalla pyyhkeellä. Pidä käärettä 20- 30 minuuttia.


Hoitopakkaus

Levitä yrttiä hieman kangaspalalle, taita paketiksi ja laita kipeään kohtaan. Peitä kuivalla pyyhkeellä ja anna olla paikallaan 20- 30 minuuttia.

Älä käytä käärettä tai pakkausta useammin kuin 2x päivässä, äläkä pidä niitä yli 30 minuuttua kerrallaan!